Veckobrev

En liten tipsrunda om mig själv

Det måste sägas tydligt och rakt: jag är något av en tjomme. En person som ganska ofta finner mig själv bitandes i läppen, suckandes djupt och mumlandes ”Greger Olof Joel Phalén, nu har du gått och lagt din avföring i det blå skåpet igen”.


Jag är, liksom de allra flesta människor, fullständigt nedlusad med små fel och missförhållanden som kan verka roliga och underhållande när man ser dem var för sig, men som tillsammans bildar det negativa i min personlighets plus-minusstatistik. Saker och ting blir inte som jag tänkt mig, latheten bedrar visheten, jag är alldeles för barnsligt bekväm och – viktigast av allt – jag lär mig aldrig. Små misstag och blunders radas upp, och upprepas, genom hela livet.

Men det är inget att gräva ned sig över. Sådana är vi allihopa, och någonstans tror jag att det är det som gör oss mänskliga och levande. Det vore helt enkelt inte roligt om saker och ting var perfekta, vare sig inom fotbollen eller i livet i allmänhet.

Nu slår jag på stora trumman och anordnar en tävling, i form av en virtuell tipsrunda där de flesta av mina tjommigheter framgår. Uppdraget är enkelt: (om man vill får man självklart printa ut hela rasket, sätta upp och ta en promenad runt huset) klura ut hur jag agerat i de olika situationerna och skicka in svaret till mig via PM. Flest rätta svar vinner något fint. Here we go.

1. Det spöregnar i Linköping, på morgonen och hela förmiddagen den 23 juli. Inför avresan till matchen i Norrköping, tänker Joel:
1. ”Hmm, det regnar visst. Och det är stor sannolikhet att det gör det i Norrköping också. Eftersom jag vet att det inte finns något tak över bortaklackens sektion på Idrottsparken, klär jag mig varmt och i regnkläder.”
X. ”Hmm, det regnar visst. Men det är ju sketalångt till Norrköping, och det är säkert fint väder där, så jag tar helt normala sommarkläder. Om inte annat kan man ju köpa en sittplats under tak.”
2. ”Hmm, det regnar visst. Och det är stor sannolikhet att det gör det i Norrköping också. Och jag vet ju att det inte finns något tak över bortaklackens sektion på Idrottsparken. Jag tar finkavajen. Det löser sig.”

2. Joel har flyttat. Alla, och det innebär verkligen alla, hans tillhörigheter ligger i lådor och väskor över hela golvet i det nya sovrummet. För att ta sig från sängen till dörren finns exakt fyra ställen där det går att sätta ned en fot. Det är uppenbart att något måste göras, och på den första lediga kvällen sedan flytten gör Joel:
1. Ett omedelbart och ambitiöst uppackningsprogram, som efter fyra svettiga timmar resulterar i ett prydligt och nystädat nytt hem.
X. Kollar på TV, käkar micropizza, spelar CM och rotar efter flera timmar fram en skjorta för att ge sig ut på krogen.
2. Ingenting till en början, men när han för sjunde gången råkar sätta foten i en flyttlåda på väg ut i köket rycker han upp sig och tar åtminstone hand om det värsta.

3. Joel spelar poker. Det gör han alltid efter en på förhand definierad strategi, som bland annat innebär att han aldrig ska spela under alkoholens förrädiska inflytande. Just den här gången har emellertid en av de andra spelarna tagit med sig en mycket stor flaska whisky. Joel…
1. Tackar artigt nej och nöjer sig med de fyra folköl han tagit med sig själv. Detta resulterar i ett tight men aggressivt spel som ger honom segern – och pengarna – i kvällens två turneringar.
X. Ser till att ha ett konstant fullt glas av whisky, samtidigt som han fixar extra folköl bara för säkerhets skull. Eftersom han är en van spelare och trots allt rätt begåvad i konsten att hålla sig samman under press, slutar han tvåa i den första turneringen, och åker ut tidigt men utan fylle-fel i omgång två.
2. Ser till att ha ett konstant fullt glas av whisky, samtidigt som han fixar extra folköl bara för säkerhets skull. Tokbluffar efter en halvtimme och blir av med alla marker utom två. De försvinner efter nästa giv. Kvällen resulterar i att han sitter ensam i soffan med whiskyflaskan, upprörd över att de andra spelarna vägrar åka ut och göra honom sällskap.

Utslagsfråga:
Joel genomgår för tillfället ett ambitiöst träningsprogram, som är noga planerat och skall vara i ungefär åtta veckor. En stor del av träningen är i form av löpning. Efter fyra veckor har Joel sprungit exakt …. meter.

Lycka till!

Veckans tips: Småland – Frankrike 6887 – 6824