Veckobrev

Sveriges snyggaste rondell

Finns inte i Rottne. För ungefär ett år sedan berikades Rottne med en rondell. I denna rondell kan man, förutsatt att man kommer från Växjöhållet, tampas med den delikata frågan om man vill svänga in i Växjö kommuns näst största samhälle Rottne. Eller om man vill fortsätta mot Brittatorp och snöra på sig joggingskorna. Eller varför inte svänga av mot Åby och se när skorstenen på ångaren Thor (bild t h) skruvas ner för att kunna klämma sig in under bron i Åby för att direkt efteråt skruvas på igen. Till sist finns ju alltid alternativet att man är Gert Fylking och klämmer en fötti varv i rondellen och åker tillbaka till Växjö. Väljer man dock det första alternativet så dyker alltså Rottne upp på höger sida.


Och där bor jag. Samt en hel skock andra människor. För er som aldrig har varit utanför Växjös stadskärna kommer här en kort vägbeskrivning:

Man riktar bilen mot norr och kör mot Oskarshamn. När man har passerat Sandsbro och Luddes hus svänger man vänster. På denna väg kör man tills man kommer till en rondell utsmyckad med en stor ful stenhög. Då är man framme. Är man osäker på om man kommit rätt kan man se om det är bilspår i gräset runt stenhögen och om det finns bilspår som försvinner ner i diket. Då är man rätt. Två gånger har folk missat rondellen och försökt köra rakt igenom den, hur man nu kan missa en gigantisk stenhög som syns 500 meter innan man har kommit fram. Kanske beror det på att förarna i fråga har varit jagade av polisen, men vad vet jag.

Rottne är, som alla vet, en metropol. Sett till sitt invånarantal sprutar vi fram kändisar till höger och vänster. Vi har producerat fram medlemmarna i The Ark, en medlem till de onda grabbarna i Malexandermorden, Kenna, alla medlemmar till den mytomspunna supporterfalangen EF Rottne samt ett fruntimmer som var med i ett avsnitt av Bosse Bildoktorn. Jag kollade upp lite extra om Alice Bah var från Rottne, men tyvärr Peter Hansen jag måste göra dig besviken på denna punkt. Vi har även en invandrande kändis vid namn Fredrik Berling (programledare i Lilla Sportspegeln) som tillbringar mycket av sin fritid här.

Rottne är inte känt som någon turistort. Men faktum är att vi har en del sevärdheter även här. Och eftersom jag har förmånen att få skriva i princip vad som helst, förutom nedsättande saker om Växjö Lakers, tänkte jag passa på att lobba lite för några av dessa. Ett nytillkommet tillskott är hålet. Denna attraktion väntas locka otroliga mängder av besökare så området är redan nu avspärrat. Utanför prästens bostad går en gångväg och mitt i denna väg har ett stort hål bildats när regnet piskade som värst för några veckor sedan. Detta hål sägs gå ända ner till hin håle. Om man har tur kan man se prästen stå och skvätta vigvatten rätt ner i hålet medan han mumlar 10 Ave Maria. Detta hål kan förresten ses från vägen om man kör mot Brittatorp.

En annan turistattraktion som borde locka alla ornitologintresserade är den gigantiska fågelflock som dyker upp i Rottne under somrarna. Denna flock har satt Rottne i skräck. Flocken består inte direkt av några okända fåglar utan det är mest skator, kråkor och dylika hangarounds. Så fort våren har släppt sitt grepp samlas flocken vid en ladugård just utanför Rottne. Därifrån tar den sats och anfaller mangrant utvalda mål i samhället. Många är de som fått sina bilar nerdyngade eller sina tak målade i illaluktande vitt. Än så länge har jag inte drabbats, peppar peppar.

Sedan har vi förstås det berömda smalspåret som går igenom Rottne. Eller rättare sagt gick igenom Rottne. Förresten är spåret bortplockat. Stationshuset står inte kvar heller utan är ombyggd till ett lager. Dessutom ser man knappt längre var spåret har gått. Men perrongen står i alla fall kvar. Och det är en jäkla tjusig perrong, väl värd att se på.

Självklart skall ni avlägga ett besök i Rottne för att åse alla dessa attraktioner. Och vi har fler, jag har inte nämnt våra djuren på Ekebacken, våra original, Vidingeskans idrottsområde samt den berömda Skansvägen!

Rottne/Åby hade sin första träning efter semestern i torsdags. Stjärnan är tyvärr skadad och vet ej när han kommer tillbaka. Två nyförvärv skall presenteras, inga NHL stjärnor dock, den ena skall komma från Växjö BK och den andre från Östers IF! Mer information om detta kommer i nästa veckobrev.

Sista ordet:

– Schysst PC Öster har köpt.

– Det är för mig oförståeligt hur man kan kalla sig supporter och sedan enbart ägna sig åt att klaga på Östers IF samt dess supportrar.

– Kaspars fick chansen och som han tog den! Kaspars rockar fett.

– Öster har inte förlorat en match sen PC anslöt. Snacka om en bra uppgradering.

– I dessa regnperioder köpte jag ett Nintendo Gamecube till min dotter. Jösses vad roligt jag, err jag menar hon har haft.

– De första Zelda spelen är fortfarande kung över TV-spel, tycker min dotter.

– De reklamfria spelartröjorna som användes i UEFA-cupen var fräcka. Dessutom innebar de tur, de har inte förlorat i de tröjorna.

– EastFront på sittplats var en höjdare, jösses vad ni hördes.

– Klarar vi av nästa omgång i UEFA-kvalet börjar de stora pengarna rulla in.

– Leffe kastade in Freddy bredvid PC och det funkade direkt, snacka om Plug and Play.