Info & kultur

Plasta inte in Myran

När kommunens politiker efter många turer bestämde sig för att stötta Växjöidrotten och bygga Arenastaden så gjorde man något som i dagens samhälle närmast är unikt – de tänkte långsiktigt. Nu verkar man dessvärre vara på väg mot kortsiktighetens träsk genom att förorda att Myresjöhus Arenas naturgräs ska bytas ut mot konstgräs. Som bakgrund verkar det finnas en tro om att nyttjandegraden av planen ska kunna öka samtidigt som underhållskostnaden ska minska, men hittills har vi inte sett några konkreta siffror på detta.

Egentligen är det inget fel med konstgräs i sig. Det är rent av ypperligt för att bedriva fotbollsträning och matcher på, och för oss fotbollsälskare är det så klart mycket bra att det snart finns en konstgräsplan i varje stadsdel i Växjö. Det är också så klart bra att städer i norra delen av landet kan bedriva fotbollsträning på samma villkor som oss i söder, och det är i många fall fullt förståeligt att flera klubbarna däruppe lägger konstgräs på sina nya arenor.

Men ovanstående innebär ju inte automatiskt att även vi i Växjö ska lägga konstgräs på stadens huvudarena – snarare tvärtom. Det är t ex på grund av naturgräset som vi kunde stoltsera med Myresjöhus Arena i Dam-EM 2013, och som Växjö blivit ett populärt tillhåll för landslagssamlingar och träningar. Med enbart konstgräsplaner att tillgå skulle attraktionskraften i hela anläggningen minska betydligt. Och Myresjöhus Arena skulle hamna längre ifrån den yttersta elitfotboll som den byggdes för.

Elitfotboll, ja. Vi om några är smärtsamt medvetna om att Östers IF lämnade Superettan 2014 för en tuff närstående framtid utanför elitfotbollen, och att det i dagsläget inte finns några andra lag från staden i eliten heller. Men för oss som följer vårt lag från vår stad spelar det ingen roll i vilken serie laget spelar – man kan säga att vi är lika stolta över vårt lags ursprung som vi är hoppfulla för lagets framtid. När nu kommunen sett till att Växjö fått Sveriges kanske bästa förutsättningar att bedriva fotbollsträning så kan vi inte tro att Östers IF och stadens andra fotbollsföreningar kommer att tyna bort och dö. Snarare tvärtom.

Vi i East Front tror på Östers IF och kommer att stötta föreningen hela vägen tills dess att laget är tillbaka där det hör hemma – i Sveriges bästa serie. Vi tror nämligen att vägen dit inte är så lång som många andra verkar tro. Och när Östers IF väl är hemma – då hoppas vi att laget spelar sin Österfotboll på naturgräs som man alltid gjort.

Styrelsen, East Front

Fotnot: Den här texten har även publicerats på Svenska Fans och i SMP 23/1 2015.