Info & kultur

Vi äger vår klubb – och vill fortsätta med det!

 

Har du ibland funderat över vilka som egentligen är Östers IF? Låt Staglaberget upplysa dig. Det är inte spelarna . Inte tränaren. Det är inte heller de som är anställda av Östers IF. Nä, Östers IF är sina medlemmar, sina fans! Och så ska det vara även i framtiden.

Idag råder en medlemsdemokrati inom den svenska idrottsrörelsen. Den säkerställs genom 51%-regeln som innebär att den yttersta makten måste finnas hos idrottsföreningens medlemmar. Denna regel gör att en idrottsförening fortsätter att vara just en demokratisk idrottsförening och inte ett aktiebolag med syftet att genererar vinst till ägarnas plånböcker.

De senaste åren har flera försök att torpedera 51%-regeln gjorts och fortfarande finns det starka krafter som vill se en full privatisering av svensk fotboll. Detta trots att argumenten för en privatisering är mycket få. Undersökningar av UEFA och EU visar till exempel att privatiserade klubbar varken har bättre eller sämre ekonomi än medlemsägda och båda rapporterna landar i slutsatsen att medlemsägda klubbar generellt sköts bäst.

Samtidigt kan vi rada upp skräckexempel där full privatisering inneburit att medlemmarna tappar inflytande över verksamheten och reduceras till enbart konsumenter. I förlängningen har detta betytt att klubbar fått byta klubbmärke, namn, ort eller arena utan att medlemmarna har något att säga om saken. SV Salzburg blev helt plötsligt ”Red Bull Salzburg”, komplett med nytt klubbmärke och nya klubbfärger hämtade från den nya ägaren och energidrycksföretaget som köpte klubben. FC Wimbledon, en av de äldsta klubbarna i Storbritannien, blev Milton Keyns Dons och flyttade från London. Det senaste exemplet är Cardiff City, där en asiatisk ägare bytt klubbmärke och tröjfärger trots supportrarnas massiva protester.

En sådan utveckling vill vi inte se i Öster. Och det hoppas vi att du, kära läsare, inte heller vill! Därför uppmanar vi dig nu till tre saker.

  1.   Förnya ditt medlemskap i Östers IF
  2.   Gör din röst hörd – på läktaren och/eller vid medlemsmöten
  3.   Sträck på dig- var stolt! Du ÄR Östers IF

Och en fjärde sak när 51%-regeln återigen hotas. Ställ till ett jävla liv!  För de kommer att rycka din förening ifrån dig.

Kolla även gärna in den Svenska fotbollssupporterunionen (SFSU) och dess arbete för läktarkulturen i Sverige.

Texten är tagen utav Staglaberget. Gör din plikt, gå in på www.staglaberget.wordpress.com om du inte redan är där. Detta är en av många läsvärda artiklar!