Info & kultur

East Front – en (nästan helt) vanlig förening

Ni som var med kanske kommer ihåg början av 1990-talet på Värendsvallen. Efter att ha varit ett år nere i dåvarande Division 1 under 1989 så var Öster nu ett topplag i Allsvenskan under Hasse Backes ledning. Detta ledde så småningom till att fler och fler små och stora supportrar samlades på ståplatsläktaren Norra Stå, och med hjälp av Östers dåvarande marknadschef Erik Lundgren bildade supportrarna 1992 Östers IF:s första officiella supporterförening – East Front. Stefan Lindstig valdes till ordförande.

90-tal

90-tal: Ett gäng glada Frontare på väg till en match mellan Malmö FF och Öster.

Redan från början var East Front – eller EF som vi ofta väljer att förkorta det – en aktiv supporterförening. Ett fanzine vid namn Öster News skapades och innan eastfront.net och webben blev ett faktum så var det därigenom medlemmarna fick information om föreningen – tillsammans med en särdeles sjuk humor som roat många fotbollsälskare genom åren. Till stor glädje för alla fans av ÖN utges tidningen fortfarande, dock med färre nummer per år än tidigare.

De första åren under 90-talet kom att färga föreningens framtid starkt. EF var från början inspirerade av den italienska supporterkulturen, vilket betydde många flaggor och banderoller varav den nu insomnade ”Vi sviker er aldrig”-banderollen kanske är den mest kända. Den hängde med EF runt om i Sverige i närapå 10 år, och just bortaresandet kom att bli en viktig del i föreningens verksamhet. Alla skulle ha möjlighet att se Öster på bortaplan, och fortfarande än idag går den stora merparten av medlemsavgifterna till att rabattera bussresor.

Mot slutet av 90-talet dalade Öster seriemässigt, och en alltmer bister ekonomisk verklighet uppenbarade sig. När många andra nybildade supporterklubbar försvann när deras lag blev sämre bet EF sig envist kvar vid sitt älskade Öster. 1997 tackade Stefan Lindstig för sig, och Mattias Kurtz tog över ordförandeklubban. Han skulle få en tuff start då Östers IF dansade på allsvenskans fallrep redan samma år innan man slutligen åkte ur med dunder, brak och miljonskulder 1998. Det året lämnade 21 spelare(!) Östers IF…

1999 och 2000 handlade det mesta om att få Östers IF att undvika konkurs och att få möjlighet att spela i den nystartade Superettan 2000. Under den här perioden anordnade East Front insamlingar, och var i hög grad med i den dåvarande kommundebatten som till sist beviljade Öster ett lån av miljonbelopp. Ett lån som idag är helt återbetalat.

2001 tillträdde Tobias Croby som ny ordförande i East Front, samtidigt som Jevgenij Kouznetsov blev ny tränare i Öster. Efter att knappt ha hankat sig kvar i Superettan under 2000 blev Öster under 2001 ett spelförande och duktigt lag igen, och redan efter säsongen 2002 var man klara för allsvenskan. East Front växte tillsammans med lagets framgångar, och ingen supporter som var med då kommer någonsin att glömma när Öster 2002 spelade säsongens sista och helt avgörande match mot Café Opera (numera Väsby United) på Stockholms Stadion. Runt 1000 Östersupportrar såg sitt lag vinna med 0-2 och därmed avsluta som seriesegrare.

Efter den fantastiska säsongen 2002 tackade Tobias Croby för sig och 2003 inleddes med Torbjörn Axelsson som ny ordförande i EF. Trots (eller kanske tack vare…) ett vårdat och fint spel åkte Öster ur direkt, och vann på grund av sina få varningar och sitt sportsliga uppträdande på och utanför planen Fair Play-ligan i Sverige – något som till sist skulle ta laget ut i Europa. Men innan vi skriver om UEFA-cupäventyret som var det första ett svenskt andradivisionslag någonsin deltog i så måste vi hänga kvar i 2003 ett tag till och nämna en stor händelse – Peter Wibråns återkomst i föreningen efter ett antal år i Helsingborgs IF och som utlandsproffs i Hansa Rostock. Wibrån var extremt populär i Rostock, vilket föranledde en supporterresa anordnad av Rostocksupportrar till Värendsvallen i Växjö och mötet mellan Öster och Hammarby. Två busslaster tyska supportrar blandades med East Front på Norra Stå under härlig supportergemenskap, vilket var grunden till en lång och fortfarande spirande vänskap mellan fans till Östers IF och Hansa Rostock.

2003 var också året då EF hamnade på kvällstidningarnas löpsedlar med ett påstått hot mot en allsvensk fotbollsdomare i en krönika på hemsidan. Att ironi och lätt absurd humor genomsyrat EF sedan föreningen bildades nådde inte riktigt fram hos vare sig domare eller journalister, men efter en officiell ursäkt samt förklaring och bortplockande av krönikan ifråga så ansågs saken utagerad.

2004 blev ett europeiskt år för East Front. Dels åkte ett antal EF:are på vänskapssupporterresa till Rostock, där man såg mötet mellan Hansa och Hamburg SV – och dels genom
UEFA-cupen. Tack vare Östers IF då vann den svenska Fair Play-ligan 2003 och 
hade bland den högsta snittpoängen i Europa fick man nämligen en gratisplats i ovanstående cup. Det första mötet var mot TNS, ett lag från Wrexham i Wales, och med stark närvaro både hemma och borta såg EF till sist Östers IF avancera till nästa omgång med 2-0 seger hemma och 2-1 seger i Wales. I nästa omgång mötte man Metalurgs Liepajas från Lettland, där Östers cupäventyr fick ett snöpligt slut då lettländarna gick vidare efter 2-2 i Växjö och 1-1 i Liepaja. EF fanns på plats med ett 10-tal supportrar i Lettland, och fick således se sitt Öster åka ur UEFA-cupen utan att förlora en enda match… I Superettan 2004 hade Öster dessutom lite av ett mellanår och slutade strax under topplagen.

Efter nesorna 2004 men med en uppåtgående trend fanns det stora förhoppningar inför 2005. För EF:s del innebar 2005 återigen ett skifte på ordförandeposten då Torbjörn Axelsson slutade
och lämnade över klubban till Magnus Skagert. Skagert skulle få en rykande 
start på sitt ordförandeskap; dels gick Öster åter upp i Allsvenskan under nye tränaren Lars Jacobsson och dels så började medlemssiffrorna i EF att skjuta i höjden på allvar. Målet som Magnus Skagert satte upp tillsammans med medlemsansvarig Tobias Levinsson – 500 medlemmar – nåddes nästan 2005, för att sedan passeras med råge under det allsvenska året 2006 med 562 betalande (unika) medlemmar.

Dessvärre för Öster och EF blev den allsvenska säsongen 2006 ett fiasko för de rödblåa. Trots en allsvensk kostym vad gäller såväl spelarbudget som marknadsbudget blev det uråkning direkt – precis som 2003. Det vi inte visste då var att Öster, trots goda finanser och gott stöd från sina sponsorer, medlemmar och supportrar skulle göra en ännu värre resa. Säsongen 2007 var fiaskonas fiasko, en säsong som avslutades med relegering från elitfotbollen. Och detta med spelare som ett år tidigare spelat i Allsvenskan. Motivation slår klass – och Östers IF anno 2007 var inte tillräckligt motiverade.

East Front fortsatte dock stötta sitt Öster. Under 2006 anordnade man bussresor till samtliga bortamatcher i Allsvenskan utom Sundsvall, och även under 2007 fortsatte resandet med oförminskad kraft. I och med att 2007 var ett besvikelsens år in absurdum så var många supportrar också besvikna, och media frossade i kommentarer på East Fronts hemsida från frustrerade supportrar. Det hela kulminerade när TV4 Sydost i september 2007 anklagade och polisanmälde East Front för att ha publicerat ett mordhot på en av sina reportrar på sin hemsida. Det handlade om ett inlägg i EF:s debattforum som kunde tolkas (om man verkligen var på det humöret) som någon form av hot, men efter att TV4:s ansvariga förklarat att man mest ville statuera exempel (och kanske något mer) reddes det hela ut och anmälan lades ner.

2008 inleddes för EF med att Magnus Skagert avgick som ordförande och Andreas Nilsson blev således föreningens sjätte ordförande. Att Öster nu spelade på platser som Lindome och Skärhamn bekom inte EF nämnvärt utan man fortsatte vara på plats och stötta sitt Öster. Säsongen slutade efter en genomklappning på slutet med ”bara” en kvalplats, men som ni säkert vet gick det inte vägen den gången utan Öster och EF fick även 2009 ställa in sig på ytterligare ett år utanför elitfotbollen. Men skam den som ger sig. Efter en skakig och i långa stunder tveksam säsong vann till slut Öster serien efter att ha bortabesegrat LB07 i Limhamn samtidigt som titelutmanaren Skövde förlorade. Flera hundra East Frontare firade i Limhamn.

2010, och så äntligen tillbaka i Superettan. Det blev ett riktigt tufft år som slutade med att Öster fick kvala sig kvar i serien via två nervösa matcher mot Qviding. Inte många trodde på Öster under 2011, men men ny tränarstab och ett antal kloka värvningar senare så slutade Öster fyra i Superettan efter en tung vår. 2011 var också året som Simon Nilsson och Isak Åström tog över som nya ordförande i East Front.

2012 blev sedan ett helt osannolikt år. Öster mer eller mindre lekte hem Superettan, och förlorade bl a inte en match under vårsäsongen. Myresjöhus Arena invigdes, och East Front samlade in pengar till och genomförde ett fantastiskt invigningstifo. Östersupportrarnas våta dröm om ett allsvenskt lag och en ny arena – som kändes helt omöjliga bara 3-4 år tidigare – var nu till 100% sann.

2013 spelar så Öster åter i Allsvenskan efter 7 år av vånda, mardrömmar, hopp och vild glädje. East Front har redan slagit sitt gamla medlemsrekord från 2006 och fortsätter att kämpa för sina medlemmar.