Info & kultur

50 höjdare – Omgång 5

Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sju steg kommer att utse detta. Just nu är vi i omgång 5 av 6 och listar bidrag 41-50. Omröstningen finner ni här intill till höger.

Omgång 4 började jämnt, men till slut stod FC Café Opera borta 2002 som segrare med över 40% av rösterna. Tvåa och kvalificerade till "andra chansen" blev Gais hemma 1992 som ju är Östers största seger genom tiderna i seriesammanhang – 9-0.

Från de tidigare omgångarna har nu alltså följande alternativ direktkvalificerat sig till slutomgången:

Omgång 1: Degerfors IF borta 1997
Omgång 2: Ljungby IF hemma 1999
Omgång 3: Liepaja Metalurgs borta 2004
Omgång 4: FC Café Opera borta 2002
Omgång 5:
Wildcard:

Tvåorna i respektive omröstning går till en extrainsatt omgång (nummer 6) där en segrare kommer få ett wild card rätt in i finalen. Till den omgången har vi hittills fått Helsingborgs IF borta 2003, GAIS borta 2004, Myresjö IF borta 1994 och Gais hemma 1992.

Omgång 5 innehåller mängder av "oldies but goldies". Det börjar dra ihop sig mot final!

41. Åtvidabergs FF borta 1999 – Thomas Ravelli avslutar karriären i grön Östertröja i födelseorten och Öster vinner första halvlek och matchen med 3-0. Ett gäng festsugna EFare förfestar på den där båtpuben mitt i sommaren. En lång EFare fångar trots överförfriskning Ravellis gröna tröja och gräver sedan i Kopparvallens längdhoppsgrop.

42. SV Werder Bremen borta 1997 – East Front beger sig ut i Europa igen. Öster är redan ute ur Intertotocupen men ställer Bremen upp med 16 000 fans på Weserstadion så ska väl EF kunna ha 9 på en sektion för några tusen. Så just det sker. Andreas Ottosson nätar och blir Intertoto-Otto med hela Norden. Johan Sundeby är vilse i Bremen med en minibuss.

43. Örebro SK FK borta 2005 – den där säsongen tog man död på en och annan vidskeplighet. Den största av dem alla måste vara Eyravallen, detta tråkfotbolls epicentrum. Här fyrar backen Marcus Jonsson av en kryssprojektil som ger eko i hela fotbolls-Sverige. Öster är påväg tillbaka igen.

44. IFK Göteborg hemma 1997 – Öster ligger sist i Allsvenskan och huvudtränare A. Ravelli har fått gå. IFK Göteborg leder serien. Här ska man köra över Öster. Speciellt som målvaktsduellen handlar om Thomas Ravelli mot Östers oprövade startdebutant Andreas Ivarsson. Den sistnämnde får bara släppa till en gång medan Östers tokige islänning ångvältskämpar in två mål och firar det hela med kokt fårskalle. Dagen då serien vändes upp och ner.

45. FK Älmeboda/Linneryd borta 2000 – 2000 genomförde East Front 2 Skogsturnén. Östers IF 2 spelade i div. 4 mot diverse bönner och premiären skedde på Älmekulla. Mången EF:are var där när FKÄL besegrades och Inge "Koll" Lundqvist släppte in bollarna. Under året for EF2 till ställen som Gransholm, Moheda, Lammhult, Sandsbro, Alvesta, Vislanda, etc.

46. Västra Frölunda borta 1994 – premiären 1994. Kentucky, Engan, Lasse Nilsson och Guddarpan var bra i gasen redan på morgonen när de hoppade på bussen. Guddarpan var politiker med vågmästarroll i Ljungby kommun. Det var kallt, ösregnade och blåste storm hela matchen. Guddarpan gick omkring i en kortarmad skjorta. Han omskrevs i kvällspressen dagen efter. Wibbe gjorde segermålet och Guddarpan sov utan att röra sig på hemresan.

47. Trelleborgs FF 1994 – 3-1 till Öster efter mål av Axeldahl. Mest minnesvärt var väl dock när en viss ljungbyit gick omkring på innerplan med Österflagga under uppvärmningen. Majestätiskt satte han den på mittpunkten. På väg tillbaka till klacken
föll han in i musikkårens led, gick i takt och höll upp vår fana. Imponerande med tanke på alkoholintaget innan prestationen.

48. BK Häcken borta 1994 – här slog "Godis-Ludde" (Ernstsson som sedermera blev "Ludde Pung") igenom med fyra mål och målgesthalvvolter i mängder. En minibuss tog sig till Ramberget. TV:s mikrofon satt framför klacken vilket gav ett skönt feldimensionerat intryck av infernostämning. Det var enda matchen den dagen och ett gigantiskt långt inslag i Sportnytt.

49. IFK Norrköping borta 1995 – East Front var senare ute än vanligt. Dessutom skulle man hämta någon polare till Söder inne i Linköping. När bussen anlände till Idrottsparken visste ingen var man skulle stå. Med en minut till match blev de rödblå fansen skickade fram och tillbaka. När Eklund gjorde 1-0 till Öster efter em halvminut köade de flesta för biljett. Sedan tog det roliga slut. IFK smällde in 4 bollar, något av dem av inlånade dansken Sören Andersen. Ett mål gick i stolpen, via Pål Lundins rygg och in i mål.

50. IFK Göteborg borta 1993 – matchen är speciell tack vare Gitzelovtouchen. Öster var totalt utspelade. I 82:e minuten touchade Alexander Gitzelov (pappa till Peter som bl a nätade allsvenskt borta mot Helsingborg 2003) med huvudet bollen som sakta och retfullt seglade över Ravelli. East Front hånade Ravelli som blev tokarg. Detta gick Engfeldt miste om. Han blev utslängd från Gamla Ullevi redan på uppvärmningen. Han ställde sin 75:a helt synlig på läktaren. Polisen tog flaskan. För de flesta hade historien slutat där, men inte för Engan. Han började diskutera och argumentera med konstapeln. Han kallade honom för massa fula ord och det hela slutade med en vistelse i fyllecellen. På två års resor mot göteborgarna hade Engan sett sammanlagt 15 minuters uppvärmning.