Info & kultur

50 höjdare – Omgång 4

Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sju steg kommer att utse detta. Just nu är vi i omgång 4 av 6 och listar bidrag 31-40. Omröstningen finner ni här intill till höger.

Omgång 3 blev den jämnaste omgången hittills. Med endast några få rösters övervikt segrade Liepaja Metalurgs borta 2004 före Myresjö IF borta 1994.

Från de tidigare omgångarna har nu alltså följande alternativ direktkvalificerat sig till slutomgången:

Omgång 1: Degerfors IF borta 1997

Omgång 2: Ljungby IF hemma 1999
Omgång 3: Liepaja Metalurgs borta 2004
Omgång 4:
Omgång 5:
Wildcard:

Tvåorna i respektive omröstning går till en extrainsatt omgång (nummer 6) där en segrare kommer få ett wild card rätt in i finalen. Till den omgången har vi hittills fått Helsingborgs IF borta 2003, GAIS borta 2004 och från förra omgången nu då också Myresjö IF borta 1994.

Nu kastar vi oss in i omgång fyra som innehåller en av de absoluta förhandsfavoriterna (ni får själva lista ut vilken) men också ett gäng värdiga utmanade. Läs och njut, och glöm sedan inte att rösta!

31. FC Café Opera borta 2002 – tusen Österfans på plats på ett ödsligt stadion kommer tillbaka från helvetet efter fyra års mörker. Johan Mattsson skruvar sig in i Österhistorien.

32. Gais hemma 1992 – East Front låg här som ett foster utan namn. Glenn Hysén försökte hålla ihop backlinjen. Öster gjorde 8 mål i andra halvlek. Östers största seger någonsin i seriesammanhang.

33. Djurgårdens IF hemma 1997 – nu skulle Djurgården ta sig upp igen som en revansch för att Öster sparkade ur dem. 26 sekunder har gått och egna produkten och tillika unge mittfältaren Fredrik "Fidde G" Gustafson sprintar igenom allt och rullar in spiken i kistan bakom Tor André Olsen. EF njuter.

34. IFK Norrköping borta 2005 – hällregn lyfter East Front. Tung plan och viktig match i kampen om att hänga med i slutstriden om allsvensk plats. 0-0 och matchen går mot sitt slut. Då manglar veterankämpen Peter Wibrån in ett segermål och EF hyllar laget och lagledare gång på gång.

35. Kristianstad/Wä dam borta 2001 – East Front Dam invaderade Vilans IP efter valborgsfest. Stora flaggor och båttutor fick lokalradion att rapportera om bortaföljet i detta nutidsklassiska hatderby.

36. AIK hemma 1998 – AIK gnetade till sig SM-guld den här säsongen men det var inget Öster märkte så mycket av. På Råsunda blev det 1-1 efter att Fredrik Bild nickat in Andreas Bilds hörna bakom då debuterande Mattias Asper, nyförvärvet från Mjällby. På Värendsvallen hade Öster lite missflyt i halvlek 1 och precis innan paus kom 2-0 för AIK efter att Liatorpar´n Persson plockat bollen med handen på mållinjen och AIK fått straff samt att Andreas Bild satte ett självmål. I pausen kom Regnet. Då växte EF som vanligt, som en tvättsvamp som sväller och blir extra tung i vatten. East Front lyfte fram Öster under hela andra halv lek till att vinna den med 1-0 mot Baxters blivande champions. Vem gjorde målet om inte – Fredrik Bild?

37. Malmö DFF dam hemma 1998 – efter att Österdamerna defilerat hem söderettan detta år då EF Dam bildades var det stor damsupporterfest på Värendsvallsområdet. Av någon anledning flyttades matchen till C-planen där hjälteeldsjälen Bengt Isaksson fick traska runt och samla in entrépengen av publiken. EF Dam släpade fram en läktare från en lager intill planen. Läktaren i fråga hade plats för 2 eller 3 fans i bredd och var cirka fem rader hög. Där fästes rökbomber och bengaler som Isaksson dock snabbt fick förbjuda. Malmö DFF var nära att ställa till Österdamernas makalösa segersvit och EFD dansade sorgset surbuksmarschen bakom målet. Till slut bärgades dock en poäng mot MFFs farmarlag och man kunde spela av hela serien utan en enda förlust (precis som Österherrarna i söderettan 1989!). EF Dam tågade på mot en ljus framtid. Det var då.

38. Hammarby IF hemma 2003 – i en match som hade nästan allt som kan önskas utom bra försvarspel och en Östervinst kunde 4-4 skådas på resultattavlan efter en sen kvittering av hemmalaget. Vackra frisparksmål, frejdig anfallsfotboll och ett hundratal galna tyskar (där för att hylla gamle Hansafavoriten Peter Wibran) som införde tysk fotbollskultur i EF-traditionerna: "schueparade" (klappa med skorna) och "kwack-kwack" åt motståndarna.

39. Västra Frölunda IF borta 2002 – East Front åkte dragspelsbuss till Göteborg. East Front mötte West Front (frölundafansen) i fotboll innan denna sommarbatalj och Lindstig avgjorde (2-1-seger). Just då kom de sista eftersläntrarna till Ruddalsområdet efter att ha konkat på konfettilådan i någon kilometer efter att dragspelsbussen låst sig i nittiograders-vinkel på en liten parkering i ett bostadsområde efter den obligatoriska felkörningen. Matchen slutade med förlust såklart men Micke Thomasson hann med en snygg målgest innan han insåg att det var avblåst för offside.

40. BK Häcken borta 1993 – en av rusdrycker omtumlad Fredrik Bild agerade klackledare. 11 stod det på Hans Eklunds tröja. 1-1 slutade matchen.