Info & kultur

50 höjdare – Omgång 3

Din PANNA!Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sju steg kommer att utse detta. Just nu är vi i omgång 3 av 6 och listar bidrag 21-30. Omröstningen finner ni här intill till höger.

Förra omgången bjöd även den på en jordskredsseger. Nästan 50% av alla röster fanns på Ljungby IF hemma 1999, ett av de absolut värsta och samtidigt bästa ögonblicket i Östers historia (även i East Fronts verkar det som…). Tvåa med ca 11% kom GAIS borta 2004, en match där väldigt många tilresta Östersupportrar fick se laget hämta in 0-2 underläge till 2-2 på de sista åtta minuterna.

Från de tidigare omgångarna har nu följande lag kvalificerat sig till slutomgång:

Omgång 1: Degerfors IF borta 1997
Omgång 2: Ljungby IF hemma 1999
Omgång 3:
Omgång 4:
Omgång 5:
Wildcard:

Tvåorna i respektive omröstning går till en extrainsatt omgång (nummer 6) där en segrare kommer få ett wild card rätt in i finalen. Till den omgången har vi hittills fått Helsingborgs IF borta 2003 och GAIS borta 2004.
I den här omgången bjuder vi på nya klassiker att rösta på med bidragen . Du behöver inte ha varit med om en händelse för att kunna rösta på den, utan rösta helt enkelt på den du tycker är skönast, roligast, bäst eller bara mest representativ för East Front…
21. Djurgårdens IF borta 1996 – Här är det stockholmarna som ska försöka rädda sig kvar. Öster vill annat och skickar in tre mål i nätet. East Front stormar in i bussen och jagas ur staden med tegelstenarna flygande som spön i backen. Ett år senare återkommer man och hindrar gårdarna från att komma upp i kvalspel. Då blir det knytnävsslagsmål på EF-läktaren.

22. Stenungsunds IF hemma 1999 – det här är den stora referensmallen både för de som tycker att det var bättre förr och de som tycker det är illa nu. Stenungsunds IF hemma 1999 var när botten var nådd. Så dåliga kommer Öster aldrig bli igen och så dåliga hade man inte varit sedan tidigt 1930-tal. 0-3 förlust, Ravelli(!) i målet och totalt mörker. Borta mot samma lag på skämtarenan Nösnäsvallen samma år minns nog alla EF:are som var där för den tekniske virtousen Per-Magnus Sandahls klockrena 2-0-mål på övertid när han passar sig fram via målvaktens händer. ("Jag kunde inte missa!")

23. Liepaja Metalurgs borta 2004 – så nära UEFA-cupen på ett bananskal kommer man sällan. Öster spelade bäst i två matcher men åker på att letterna gjorde fler bortamål. Bortsett från finalvinnarna av UEFA-cupen 2004/05 var det bara Östers IF som inte förlorade en enda enskild match i den säsongens turnering. East Front hade ett par trevliga dagar i den lettiska kuststaden och genomförde även klubbmästerskap i "100 meter och 400 meter för vanställda". Loggan med texten "Det småländska liret" i programbladet var även stort att se.

24. Umeå FC borta 2000 – det här ögonblicket kan få symbolisera de långresor med flyg som gjorts till Norrland under 2000-talets superettanmatcher. Ett par gånger vardera till Boden och Umeå. Den allra första var denna meingslösa oktobertripp där fem individer övernattade i en campingstuga utanför Umeå. Till festande på Björklövsfansen stamhak åkte man i bagaget på en orange Volvoskåpbil från 70-talet. Dagen efter for man i samma skåpbil varpå båda benen somnade på minst en resenär. (Risk för internskämt: Ola.P snubblade på sina egna fötter och Skägget rullade av skratt runt ett par minuter på samma parkering åt det.) Men hur gick det i matchen då? 3-0 till Umeå och Öster kastade in backgiganten Goran Jevtic´ som forward i slutet. På flygplatsen när man skulle hem rapporterades om redan nedflyttade Gunnilse som genom Eddie Lopez dansade en dödsdans förgäves mot k*lmar.

25. Myresjö IF borta 1994 – East Front tar bilar till den småländska hålan. Myrvalla invaderas av en myriad av myrslokshängande EF-tungor. På vägen dit har en av bilarna kört fel och hamnat på en bondgård. Svenska cupen är anledningen och i hemmalaget finns forne Österspelaren Christer Frisk – backen som säsongen senare återfinns i Öster och där gör sitt enda allsvenska mål i karriären (Djurgården hemma). Redan i första minuten nätar Öster och en mycket ung Östersupporter drar igång en om man tänker på det ganska logisk ramsa om att det skulle sluta tresiffrigt med samma tempo. Mest minnesvärt är nog dock Stefan Paldans kanonskott i krysset från 30 meters håll.

26. Trelleborgs FF borta 1992 – Erik Lundgren var bussarrangör för denna oerhört tidiga EF-resa. Han struntade dock i supportrarna och åkte gladeligen med spelarfruarna. Skulle Öster vinna ledde man allsvenskan med en omgång kvar. På en rastplats i Osby ringde Askan till domare Börjesson. (Blindstyret som inte såg Bildans mål mot AIK). Bengt var inte hemma, det är däremot hans son. (Senare kan man läsa i tidningen hur Bengt beklagar sig hur hans son har fått ta emot hot i telefon.) Hur matchen gick? 7-2 till TFF!

27. Malmö FF borta 2003 – Öster fightades med GIF Sundsvall och Enköping om en kvalplats samtidigt som det beräknades bli hyggligt mycket Östersupportrar till bortamatchen mot Malmö FF. En EF:are kläcker då idén att filma hela resan och skapa EF:s första supporterfilm. Filmen fick namnet "Avarter" och skildrar flera EF-klassiska ögonblick som t.ex. en EF:ares sexuella utnyttjande av tresteghopperskan Camilla Johanssons bil, en sensuell skildring av en annan EF:ares kärlek till damlaget och den allra första videoskildringen av det magiska numret 22 då hela bussen vrålar "22:22" i samma sekund som digitalklockan i bussen visar den tiden. Matchen var en svängig historia som Öster förlorade med 3-2, men Örebro SK vann över Sundsvall vilket orsakade stort jubel och ÖSK-ramsor i bussen hem…

28. Västerås SK hemma 1997 – matchen i sig var en odramatisk 2-0-seger. Men vilket minne när Hans Eklund skickade in 2-0-målet på ett vackert sätt. Dessutom hans 100:e allsvenska mål för ÖIF. EF firade nedräkningen inför det målet under veckors tid genom en flagga där man hängde upp den aktuella målskörden. Här kom klimax då flaggan fick tacka för sig då skörden blev tresiffrig.

29. Helsingborgs IF borta 1994 – den säsongen smällde Öster till HIF med sammanlagt 7-0. 4-0 på Olympia inför en liten Österklack på långsidan. Fredde Bild satte den avslutande målet. Hemma vann Öster med 3-0 och blivande HIF-spelaren Peter Wibrån gjorde sammanlagt 5 mål på HIF det året.

30. Gunnilse IS borta 1999 – söderettanmatch på Hjällbovallen
i Agnered. Halvkända "buss-Åsa" (reseledare när vi åkte med Ur-Åsa-buss) gjorde här en kort men bejublad sejour som publikvärd när hon sprang in på planen mitt under matchen med spelet pågående bara någon meter från henne. I samma match var en viss "Clownström" ute efter domartrion i paus. I andra halvlek hade lilla East Front ett femtontal matchvärdar framför sig.