Info & kultur

50 höjdare – Omgång 2

Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sex steg kommer att utse detta. Just nu är vi i omgång 2 av 5 och listar bidrag 11-20. Omröstningen finner ni här intill till höger.

Från den första omgången segrade bidraget Degerfors IF borta 1997 (matchen då Liatorparn så mirakulöst räddade Öster kvar i allsvenskan från nerflyttning till kvalplats), tätt följd av Helsingborgs IF borta 2003 – en match många har i färskt minne då det var en av få matcher vi vann det året…

Den här omgången är om möjligt ännu hetare än den förra, så se till att rösta fram din favorit! Återigen vill vi säga att du inte behöver varit med om en händelse för att kunna rösta på den, utan rösta helt enkelt på den du tycker är skönast, roligast, bäst eller bara mest representativ för East Front…

11. IFK Göteborg hemma 1994 – Östers IF leder Allsvenskan efter VM-bronset. Förbundskapten Tommy Svensson landar i helikopter med matchbollen. Värendsvallen suger in över 14 000 åskådare och vågar rullar varv efter varv. Vi låter det stannar vid den vackra informationen.


12. Ljungby IF hemma 1999 – året efter nedflyttningen ledde sånär till konkurs. Det hela avslutas med ett tvättäkta bondeslagsmål där Ljungby sånär tar livet av Smålands Stolthet. Rickard Axbergs inläggsmål, André Cedermarkers löpbredsida och Claes Greens axelräddning gör att Österspelarna och Österfansen firar det första Superettankontraktet (!) hela natten. Kan tilläggas att East Front dessutom genom handlingskraft deltog till att rädda Östers existens genom att samla ihop över 100 000:- under detta krisår.

13. Kongsvinger IL borta 1993 – det här är East Fronts premiär på Europascenen. Resan då man invigde Vi Sviker Er Aldrig-flaggan. Att det slutar med en klockren förlust och att Askan jagar iväg en liten norrbagge på cykel är en annan historia.

14. IF Sylvia borta 2001 – IF Sylvia vinner denna menlösa match med 6-3 på konstiga industriområdetsplanen Bollspelaren i Norrköpings konstigaste kvarter. Vem bryr sig? EF älskar Öster och håller med sju fans igång en och samma tvådelade ramsa från strax innan pausen i ett sträck till 10 minuter efter matchen är över och allt och alla har lämnat planen och läktarna. Ett stort EF-ögonblick.

15. Friska Viljor borta 2004 – Öster stångar sig till en premiärseger borta efter att man rasat ur allsvenskan igen, trots Thomas Backman i hemmalaget. East Front kör en bil upp till Ångermanland. Efter matchen sträckkör sedan en individ Örnsköldsvik till Växjö.

16. TNS borta 2004 – East Front flyger och far till Wales. För att ta sig till Wrexham hyr man bil från Hertz och den smälls rätt bra utan personskador. "Don´t smash this car, please!" blir kommentaren när man hämtar en ny. Öster segrar över det bleka walesiska motståndet och man är vidare i UEFA-cupkvalet där lettiska Metalurgs väntar.

17. Motala borta 1999 – isländske snackkungen Stefan Magnusson fick här vakta målet och fick för kanske enda gången hålla nollan. Bara några minuter spelade när Daniel de Stefano slår in matchens enda mål för lågbudget-Öster. Dock framför allt en sån där härlig gemenskapsresa för East Front en onsdagkväll i maj. För vem vill väl sitta hemma och se den helt odramatiska Champions League-finalen mellan Man Utd och Bayern München? Försöket av minibuss 1 att hälla mjölk över vindrutan på minibuss 2 vid omkörning i 110km/h med resultatet att all mjölk åker tillbaka in i minibuss 1 är minnesvärt. Även när man äntligen kommit loss från en paus för att sedan svänga av vägen igen bara för att stanna och krama en gigantisk GB-gubben och säga "Handen upp för Pålle!"

18. Helsingborgs IF hemma 1996 – den här matchen spelas på Strandvallen i Hällevik p g a den omfattande kommunalstrejk som drabbade Sverige sommaren 1996. Andreas Ottsson fixar 1-1 men mest märkligt var väl allsvensk fotboll i Blekinge. Händer inte så ofta nu för tiden.

19. GAIS borta 2004 – tre busslaster Östersupportrar verkade få se en bitter 2-0 förlust på Gamla Ullevi, då Fidde G föll fint och i straffområdet i 82:a minuten och Macke Jonsson satte den efterföjande straffen säkert. I matchens sista självande minut gör makrillarnas lagkapten Lars-Henrik Enered ett underbart självmål och EF-sektionen förvandlas till enda stor rödblå glädjeyra.

20. Mjällby AIF hemma 2006 – Euro Accident Cup skulle just börja då några pajasar från Listerlandet med vakternas hjälp tvingade hela East Front att sitta ned. På biljetterna stod ingenting om att man var tvungen att sitta. Tills nästa match fanns det inga platser alls för East Front. På förmötet med polis och vakter deklarerade Öster klart att East Front inte behövde någon speciell plats. Ridå!