Info & kultur

50 höjdare – Omgång 1

Nästa år 2007 fyller East Front 15 år som officiell supporterförening till Östers IF. Det har varit 15 år av sorg, glädje, galenskap och gemenskap, något som skribenten Peter Hansen tog fasta på i en underbar forumtråd och började skapa en lista över EF-händelser i samband med matcher. Fler skribenter fyllde på sina favoriter, och efter en kort stund var vi uppe i 50 stycken(!). En kul idé vore ju då att se vilket ögonblick i historien som EF:s medlemmar ser som vårt allra största/galnaste/skönaste, därför anordnar vi nu en omröstning som i sex steg kommer att utse detta.

Själva omröstningen går till som så att varje vecka – med start på fredagkvällarna – kommer du att få en lista på 10 stycken av de nerskrivna favoriterna. Läs igenom denna, och bestäm sedan vilken händelse du gillar allra bäst. Observera att du inte behöver inte ha varit med om en specifik händelse för att rösta på den. I slutet av veckan utses en gruppsegrare som går till den slutliga finalen, vilken alltså hålls om fem veckor.
Omröstningsrutan hittar du på startsidan längst till höger.

Omgång 1 består av följande bidrag:
1. Degerfors IF borta 1997 – Österfansen låg ner efter Thomas Olssons 2-1-mål i matchslutet i denna sista omgångs avgörande om vilket lag som skulle norpa sista kvalplatsen. Allt är uppgivet och från EF-läktaren har en bötesinbringande raket farit iväg. Då kommer en blixt från samma klara och iskalla, värmländska senhösthimmel. Nicklas "Liatorpar´n" Persson skickar in 2-2 i krysset i sista stund. Bruket läggs ner. Degerfors kommun avlider. Degerfors IF kommer aldrig igen tillbaka till högsta serien. Öster går mot nytt kontrakt. EF står upp igen och upplever ett magiskt ögonblick.

2. Ornäs dam borta 2000 – fyra Österfans lämnar Växjö i en bil. En lördag tillbringas med att åka till Dalarna för att få se damerna i de rätta färgerna spela bottenmöte. På vägen stannar man i Axbergs kyrka. Valfri entré och trevliga masar välkomnar de oväntade gästerna från Småland. Dagen efter är det bortamatch mot Trelleborg herr.

3. Västra Frölunda IF hemma 2005 VFIF sparkas ur superettan för gott (?) och Öster avancerar överraskande till allsvenskan med hyfsat lågbudgetlag i tuff konkurrens av många klassiska föreningar. East Front partajar så där lagom.

4. Helsingborgs IF borta 2003 – "Vi är tillbaka!" Det ekade över Olympia i HIFs hemmapremiär. De tokiga smålandsbönnerna var tillbaka i finrummet efter år i skiten. Och på ett sånt märkligt sätt. Efter förnedringen i hemmapremiären lyckades man med allt. Antihjälten Mikael Thomasson sätter sitt första allsvenska mål av två via ex-Österliraren Jesper Jansson. Därefter klackade Thomasson(!) fram Mattsson som dunkade in 0-2. 0-3-spiken satte lill-Gitzen (Peter Gitzelov). EF var lyriska.

5. IK Brage borta 2000 – enda icke-matchen bland ögonblicken. Dock stor humorvarning enligt klassiska uttrycket "härligt med inställt, då slipper man skiten och kommer hem två timmar tidigare". Här åkte en EF-buss upp för bortapremiär i Dalarna. I Växjö skiner solen men det skiter väl Dalarna i. Skyfall i kombination med tjäla skapar gulgrön sörja. En pizza på Valentinos var väl dock värd sina hundra mils busstur.

6. Astrio dam borta 2000 – dags för jumbofinal i damallsvenskan. Då fyllde EF Dam en Chrysler till Halland. Efter ett par vilsekörningar hittade man till en konstig liten idrottsplats där matchen inte skulle spelats. Vi sviker er aldrig-flaggan hängdes upp bakom målet och sedan kom Regnet. Regnguden har inte nämnts bland alla dessa ögonblick, så nu är det dags. Guden som är East Fronts ständige följeslagare, käpphäst och sponsor. 90 minuter damfotboll, 6 fans som inväntade kvällens Karl-Oskar-firande genom långsång och ett Österlag som gjorde en genomblek insats. Vad gör väl det när det ösregnar från minut 1 på en arena utan både läktare och tak?

7. Sandvikens IF/Nacka FF/Västerås SK borta 1998 – East Front har åkt på många trevliga resor till inomhusfotboll. Ett par år i rad fick man jubla ihop med Öster när de vann kultturneringen Nybro Open. Flera gånger har man åkt på kvalturneringar till femmanna-SM. Välkänd är den resan då tre bilar på karavan till Jönköping och det råkade bli så att de alla var vita Saabar. En kall januarihelg 1998 genomfördes en ytterst spontan resa som Ola.P arrangerade. Hans arrangemang inleddes på fredagkvällen. Sent omsider bokade han in någon med körkort som kunde hämta ut minibussen och sedermera köra i princip hela sträckan till Västerås och hem igen. Resan skulle inledas 06.00 trots att första matchen inleddes 11.00. Reseledaren kom för sent och senare hade hans vän (Göken) försovit sig rejält. Med tjugo mil och tjugo minuter kvar till matchstart fick reseledaren lite lätt inse att man skulle missa inledningen. För att förkorta lidandet slog man klubbrekordet i pissepaus: 1 minut och 17 sekunder för en hel minibuss. Rätt så berusade anlände en del av resenärerna mitt i matchen mot Sandviken som slutade 5-2. Eftersom Black Army var på plats och AIK skulle möta BK Sport beslöt sig reseledaren för att det vore klokt att starta en enmanna-BK Sport-klack innan säkerhetspersonal förde bort honom från området. Nacka FF vann sedan med 3-2 mot ett Öster där en frustrerad isländsk vinnarskalle (Thórdarson) satt på bänken och stampade med fötterna vid baklängesmålen. Värdarna Västerås SK satte sedan dödsspiken i kistan med en välförtjänt 4-3-viktoria. Resenärerna fick bege sig hem på en dyster, melankolisk och iskall hemfärd i en minibuss som slog nytt rekord i soppaslurkande.

8. Öster Dam-East Front Dam 1999 – den 16:e december dammade East Frontare fram över tipshallsgräset mot sina favoriter i damlaget i ett efterlängtat möte. Många minnesvärda dueller och många oerhört feltajmade nickar där flickor ett par huvud kortare än sina motståndare lyckades vinna. EFD:s målvakt (känd under benämningen "Clownström") hade samma färg på tröjan som damlaget. Därför märkte ingen av när han smög upp på en hörna och skickade in ett av målen. Matchen mellan de allsvenska fotbollsdamerna och East Fronts hopplock av fotbollsspelare och såna som bara ville vara det slutade 3-3.

9. Degerfors IF borta 1994 – några bilar med Österfans åkte upp till lappmarkerna. Öster vann med 1-0 och gjorde på Stora Valla den kollektiva bakåtkullerbyttan för första gången. Nicklas Jihde var en av ett tiotal glada East Frontare.

10. IFK Göteborg borta 2006 – premiären i Allsvenskan på ett ödsligt Nya Ullevi var åtminstone något av en minnesvärd tillställning. På ena kortsidan fanns en massiv Österklack, på andra sidan en massiv Ängladito och däremellan ingenting förutom en bedrövlig leråker till fotbollsplan vi inte skådat sedan Superettapremiären i Örnsköldsvik mot Friska Viljor 2005.

Nästa omgång (2) startar 2006-10-27.