Veckobrev

Alla andra är fula

Färg-tv kom till Sverige någon gång på -60-talet, förutom till Närke. Örebro SK klär sig fortfarande i svartvita dräkter och deras spel är helt färglöst, eller möjligtvist grått. Örebro har i många år varit ett stabilt mittenlag i landets högsta serie. I allsvenskan gick det ofta bra att tråka till sig en och annan poäng efter 0-0 matcher. Att sedan trilla ner i superettan och förväntas föra matcherna, något man för övrigt aldrig klarat av, var föreningen övermäktigt. De fortsätter med sin tråkfotboll. Ett och annat turmål trillar in. ÖSK är idag ett stabilt mittenlag i superettan.


Jag minns dock en spelare, inte för att han var särskilt bra. En halvfet, ovårdad polack som mer såg ut som en bilskojare än en fotbollsspelare. Killen är stadens stora ikon, efter Kronblom. Supportrarna har döpt sin förening efter honom, kubanerna. Sovliggarna är ett namn som passar bättre både på laget och deras supportrar.

Norrköping trodde många på inför året. Jag vet inte varför. Peking var som bäst innan kriget för dryga femtio år sedan. Senast laget vann en serie av värde var 1963. Idag spelar stadens barn basket. Fotbollslaget skrattar man åt. Enda gången riktiga fotbollsspelare besöker staden är när andra lags spelarbussar kör förbi på E4:an. Även Norrköping är idag ett stabilt mittenlag i Superettan. Bäst i regionen måste Åtvidaberg anses vara, förutom Linköpings damlag förståss.

Jag träffade en snubbe som påstod sig heja på AIK. Jasså, du gillar innebandy svarade jag.
Andra idrotter där AIK idag är framgångsrika är handboll, bowling och bandy. Känner ni inte till handbollslaget AIK? Jo, dom spelar i division 1, precis som hockey- och fotbollslaget gör.

Mjällbys spel gör ingen glad, förutom då möjligtvis motståndarna. Nästa år, när vi vinner allsvenskan, stöter Johan Svensson på Anton Axelsson i Karlskrona i tvåan. Tur för honom, då slipper han långa resor och hinner hem till mamma innan det blir mörkt ute. Geniet Max Lundgren (författare till fotbollslitteraturen om Åshöjden) dog dock tyvärr i veckan. Med honom i graven följer Mjällby, Degerfors och Åtvidaberg. Dagsländor som överlevt sig själva och endast uppskattas av alkisar på TV-sporten.

Boden är endast med i superettan för att alla andra lappar är ännu sämre. Hur kan man spela fotboll på ett ställe där man får skotta planerna fria från snö på midsommarafton? Nä, jag tycker att Boden likt Gnaget ska satsa på inomhussporter såsom hockeybockey och bowling.

Pass upp och titta noga när vi åker till Ruddalen 23/6. Det blir nämligen sista besöket på den arenan någonsin. Av årets trupp vill nog inte Blåvitt värva en endaste spelare. Nu går säkert (o)turen till GAIS att bli uppköpt. Detta gör arbetarlaget till ett hissgäng som kommer att åka upp och ner mellan Superettan och division två. När sedan IFK Göteborg köpt upp de bästa GAIS:arna bär det sig nog inte bättre än att dom också åker ur sin serie.

Om övriga gäng finns heller inget bra att säga. Öster kommer att springa hem superettan med glans. Öster är bäst, starkast, effektivast och snyggast – alla andra är fula.

En bekant beklagade sig och berättade om ett jobbigt år. Hennes mamma hade dött, hennes pappa låg på lasarettet och hennes barn var sjukt. Jag mindes också ett jobbigt år då Öster förlorade mot kalmar med 4-0 och mot en rad andra blåbärsgäng. Konstigt nog fick jag inga vidare sympatier. Tänk vad folk är känslokalla idag.

Själv har jag satsat 5000:- i Öster support. Ett riskkapitalbolag, för att citera en känd Österprofil med lika sned lugg som en spark av Svante Samuelsson. Kunde lika gärna ha kastat pengarna i sjön. Då kunde de ju flutit upp igen eller så kunde jag hoppa i och hämta dom. 5000:- är dock billigt för alla de lyckliga stunder jag kommer att få i framtiden av de rödblåa gossarna, och gummorna.

I övrigt har jag sedan senast åkt tåg och snarkat så högt att jag vaknade av det själv. Damen som satt i sätet bredvid tittade konstigt på mig. Inte roligt, dock inte hälften så pinsamt som att spela 0-0 mot Mjällby. Jag har även tagit fel på flaskorna i mitt kök innehållande olivolja och diskmedel med citrondoft. Snarlik förpackning men med gravt skilda kvalitéer. Precis som om Lasse Jac skulle råka ta fel på PC och Martin Claesson. Nej, jag diskade inte i olivolja. Jag stekte korv i diskmedel. Huruvida korven skulle smaka citron fick jag aldrig veta eftersom den sprätte och fräste så konstigt i stekpannan att misstaget upptäcktes i tid. Hoppas att Lasse Jac gör detsamma.

Aftonbladet listar de största och otäckaste hulliganhändelserna i Sveriges historia. Man kallar det för vansinnesdåd på fotbollsplanen. Man har dock glömt att 100-talet Göteborgare rusade in på planen i Åtvidaberg och förstörde målburen för att matchen skulle ogiltigförklaras. Man har också glömt förra årets match då AIK-fans försökte att storma Råsunda under ett derby. Framförallt har man glömt alla vansinnesdåd domarna och deras viftkamrater på linjen gör på planen i varje match. Däremot finns vi i East Front med på listan för en artikel här på hemsidan. Känns föga uppmuntrande att eftervärlden kommer att minnas mig som en av Sveriges största huliganer.

Arenastaden, vision Värendsvallen, Stade de Stig. Namnen är många, galenskapsnivån är hög. Visst behövs en ny fotbollsarena. Det tycker jag vi ska bygga omgående. Övriga idrotter som huserar på Vallen borde flytta på sig. Friidrotten är på väg utför i Växjö. Föreningen har tre stjärnor; den ena har flyttat till Blekinge, den andra är alltid skadad och den tredje sitter på kåken. Kolstybbsbanorna vid Katedralskolan skulle vara lämpliga att hålla till vid. Ishockeyn har väl grävt sin egen grav. Först värvar man massa stjärnor, skriver långa kontrakt och ger dom skyhöga löner. Därefter stänger man av spelarna, men måste även i fortsättningen betala deras löner. Till råga på allt så ignorerar man spelarnas agenter. Ska man driva en förening får man inte ha Knoll och Tott som ansvariga. Det ser dock ut som om kommunen kommer att rusta upp isladan. Inga dåliga pengar att satsa på konsåkningsklubben. Enligt SMP så är det på grund av alla läktarolyckor som blå skåpet måste byggas om. Det bisarra i det hela är att undertecknad och Limma föll igenom plankorna vid den senaste läktarolyckan. Tänk om det är tack vara oss som kommunen känner sig tvungna att renovera ishallen för tio mille.

Som extranummer bjuder jag på lite nya och lite nygamla kalmarkarameller?

– Hur vet man att Tarzan var från kalmar?
– Han var ju apornas konung.

– Vet ni varför C. Santin gillar att bada naken?
– Sjön suger.

Henrik Rydströms fru och väninna samspråkar:
– Hur är det att vara gift med Henrik som är borta så ofta.
– Ja, ibland har man tur.

Dede var på besök i Köpenhamn. Troligtvis skulle han besöka Ister…vad det nu heter.
Då fick han se sin brasilianska favoriträtt säljas, Hot Dog. Han gjorde en beställning men blev en aning besviken när han fick varan, varpå han replikerade: ”oh no, not that part”

Fredrikskans är för övrigt en trevlig plats med bra utsikt över sundet. Synd bara att sätena är vända åt planen. Många gillar annars att sitta där och titta ut mot havet. Njutbart så länge dom slipper se Santin bada…

Vem ska då ta över efter mig? Jag föreslog vid ett tillfälle att någon spelare kunde skriva veckobrev. Tänk er, smaskiga detaljer från omklädningsrummets inre. Sinkar det för en, kanske några kunde dela på uppdraget. En annan kille med vass penna är ju Rolle, alias OLA1, alias OLA, alias Jerry Holmbeck. Han kan ju minst sagt uppröra känslor. Alla älskar inte Öster och det är något vi får leva med. In facto är det ju faktiskt me
st synd om dom själva.

Som avslutning vill jag tacka alla som stöttat mig genom åren. Grabbarna på Ica-lagret, Horn, Jockeluring, Klas Lindahl, Linn, Vävaren, m.fl. Jag tackar även ansvarig utgivare Zingo, som på blodigt allvar hela tiden litat på att jag kan hålla tangenterna i styr. Tack även till Östers IF. Det är fantastiskt vad ett fotbollslag kan få en människa att göra konstiga saker.

Ta hem full rätts
Stefan Lindstig