Veckobrev

En etta på söder

Sitter på besök hos goda vänner i en etta på söder. Det är exakt noll grader ute, och mitt experiment med att försöka jaga bort vintern genom att helt sonika börja använda vårkläder har hårt och skoningslöst misslyckats. Inte för att på något sätt förta trevligheten i mitt besök här eller hos vännerna i sig, men det känns ändå som otroligt svårt att motivera vad det skulle tjäna till att vakna idag.


Man skulle ju kunna tro att det är en vanlig sketen dag idag. Den ger ju lätt det intrycket: halvdassigt väder, skidstafett på TV (som Sverige i skrivande stund leder eftersom alla i hela världen toppat formen till VM utom vi), långt utav bara attan tills nästa roliga evenemang av något slag, man ligger bara fyra i Allsvenskan med GAIS på CM (har aldrig vågat spela med Öster) när datorn går sönder, etc.

Guess what? Det är det också. En vanlig sketen dag.

Det är vanliga dagar som den här som man egentligen skulle vilja göra något helt oväntat. Ställa sig på Medborgarplatsen och framföra en akustisk version av den senaste FBK-låten (den heter typ ”Här är Wolfpack” eller något sådant, en titel som blir extra rolig om man sett kängpunkbandet Wolfpack på fyllan avbryta en spelning efter en kvart genom att förolämpa och kasta öl på den likaledes fylledrabbade publiken) eller konstruera en tipsrunda för våra kustsmåländska kollegor i Kalmar där skiljefrågan är att testa hur länge man kan stå på isen vid Ölandsbron innan det blir så varmt ute att den smälter.

Det är vanliga sketna dagar som den här som man behöver fotbollen. I bästa möjliga fall kan man låta en enkel promenad till Värendsvallen slita söndagstristessen i trasor. I näst bästa fall kan ungefär samma sak uppnås genom att lyssna på radio, se på TV, få direktrapporter från Vallen via SMS eller (med fördel) en kombination av alla de sakerna.

I vilket fall som helst, även om det inte är matchdag, blir tristessen mer uthärdlig av att fotbollen helt enkelt finns närvarande på ett annat sätt. Försäsong och silly season i all ära, men dess förmåga att verkligen få en att tänka fotboll en övervägande del av dygnet är begränsad. Det är en helt annan sak när man kan komplettera lösa tankar om olika spelare och taktiska upplägg med verkliga erfarenheter från faktiska seriematcher. Dessutom finns alltid fasan eller lockelsen till det mytomspunna begreppet ”nästa match”.

Så, för att få en ände på denna nu alldeles för långa ström av alldeles för vanliga dagar, för att få hjärtat att ta dubbel- istället för enkelslag, för att få hundratusentals unga och gamla att återfå en större mening med tillvaron: skingra snön, tina tjälen och låt det börja.

Låt det börja snart.

Veckans tips: SSU (officiell) – SSU (verklig) 29000 – 14500

%d bloggare gillar detta: