Info & kultur

Språkbruk inom EF – Del 1

Jag fick häromdagen en idé om att skriva en serie artiklar som förklarar ord och uttryck som nya inom East Front måste ha väldigt svårt att fatta. Det kommer att handla om gamla spelare, gamla klacklegender, Öster News-artiklar och till viss del även om gamla resor. I den första delen kommer vi främst att behandla en sak: De gamla ramsorna och talkörerna med mer eller mindre obegripligt innehåll.


East Front har en långtgången tradition av att skapa ramsor. Det finns många olika klackmedlemmar som skapar dem, och väldigt ofta kan man säga att de syftar till en speciell händelse, spelare eller supporter. Vi börjar med 10 st gamla klassiker (en del skapade långt innan jag kom med i EF) så förstår ni säkert. Ber också om förståelse för att vi inte kan ha med alla, skulle få skriva artikel konstant i flera dagar…

”Vi ska åka till Milano och äta spaghetti”
En av de absolut roligaste ramsorna som har sin bakgrund i en supporter som tröstade en dyster skara efter en förlust med de ungefärliga orden: ”Vänta bara, vi kommer att få åka till Milano och äta spaghetti en dag”.

”Karl-Erik, Karl-Erik…”
En talkör som förbryllar många. Karl-Erik är dock välkänd i de inre EF-kretsarna som en av våra äldsta medlemmar och som alltid lämnar matcherna fem minuter innan slutet. K-E sitter på huvudläktaren, och när han lämnar sin plats för att gå i slutet av matcherna observeras det ofta från Norra Stå och då tas talkören fram.

”Askan och Johanna”
Ännu en EF-klassiker som grundar sig i att den välkände domarhataren ”Askan” faktiskt ringde upp Anders Frisk en gång i ren frustration efter en match. Sveriges mest kände domare var dock inte hemma, utan istället fick han prata lite med fru Frisk som hette – just det – Johanna…

”Ludde Pung – är vår kung”
Många har undrat (t ex Expressens Mats Olsson och Ludde själv) vad det där med ”pung” egentligen betyder. För att veta säkert måste man ta till sina gamla Öster News, då det var där som iallafall jag såg uttrycket första gången. Att ”visa pung” är helt enkelt att vara taggad, att göra allt för laget och alltså något alldeles oerhört positivt. Har också för mig att hela pung-eran började med Stefan Paldan – alltså ”Paldan Pung…” (här hade jag för mig fel, rätt orginal ska vara Bobga Valentin Foncham Pung – tack för påpekandet Lindstig) När vi ändå pratar om Ludde Ernstsson så kan vi nämna att talkören ”Godis-Ludde” egentligen har att göra med Luddes delägarskap i ett företag som levererar godis till affärer och bensinmackar…

”Uppå Staglaberget..”, ”…jag vill bo på ett Staglaberg” o s v
Det finns ett helt gäng Staglabergs-ramsor som i princip alla är skrivna under EF:s årliga fest på Östers födelsedag som äger rum på – just det – Staglaberget i Växjö. Platsen Staglaberget är mytomspunnen som den plats där Öster bildades på, men detta ska enligt uppgift vara fel (ska vara i kvarteret Kvarnhagen längre ner på Öster). Dock tränade laget ofta förr på den stora fria gräsytan som finns uppe på berget (alldeles intill Östregårdsskolan), samt att platsen omnämns i en gammal känd Östervers: ”…då ska där sättas opp, statyer av spelarna på Staglabergets topp…”

”Är det hörna? Jaaa det är hörna”
Är inte säker på att den här ramsan är EF-specifik, men jag har aldrig hört den någon annanstans. Den förtjänar dessutom ett omnämnande som en av de riktigt gamla klassikerna. Startas numer alltid av samma person – den mytomspunne Ola P. Orginalet när det gäller ramsan är dock "Hinken".

”Mark Newson 1-0 mot Götet”
En spelare som är kultförklarad flera gånger om inom EF. Newson var en av de många paniklån som föreningen plockade in på 90-talet för att rädda vårt stackars rödblåa lag kvar i Allsvenskan, men ingen av dem var egentligen något att ha. Men som ni kanske förstår nu så mäktade iallafall den gode Mark med att göra 1-0 borta mot IFK Göteborg 1995…

”Manah Manah” (från The Muppet Show)
Varför sjunger EF denna? Ingen som vet. Jag har iallafall aldrig hört någon historia bakom. Men mupptemat (där EF:s kärna med stor självironi jämställer sig med muppar) har varit med i många år.

”Håvard, Axberg, Kloo och Thor…”
Melodi och rörelser efter ”Huvud, axlar knä och tår…”. Och ja det är gamla Österspelare allihop, endast Christer Thor är dock kvar i föreningen nu. De övriga är Håvard Monsen (norskt lån 1999). Rickard Axberg (nu i Gefle) och Christoffer Kloo (deltog i ”stora spelarflykten” 1998). Med i ramsan finns också Mark Newson (som omnämns ovan) och Mark Watson (en kanadensare som dansade en sommar på 90-talet) i frasen ”Newson, Watson kinden klappen får…”

”När ÖIF..” och/eller ”När Ola P…”
Oh when the saints-variant som torde vara i princip lika gammal som East Front. Finns i ett otal verser (på tok för många för att listas här), och har fått ännu en nu på sistone med ”När ÖIF – Europa tar…”. En fotnot är att i en av raderna så förekommer "Då ska vi skrika sönder Norra"; detta avser alltså inte Växjö Norra IF som en del har trott genom åren utan snarare Norra Stå på Värendsvallen.