Veckobrev

Staglabajs, BF-Prize och äta Gais

I det här veckobrevet får du följa Ambulans-Jonas på Staglabergsfesten –04, följa undertecknad i the Bo Frank Prize samt äta Gais.


Den 20:e april var visserligen för några veckor sedan men eftersom det var dagen för den stora Staglabergsfesten – firandet av Östers födelsedag – känner jag att en EFM:are (EFM=East Front Minnesvärt) från den begivenheten är på plats. Synd om er som missade detta men nu kan ni få smaka på delar av den sötma ni blev utan. Man ska inte gråta över mild mjölk.

EFM på Staglabergsfesten:

1. East Front Campus (EFC) vallfärdade från Campus till Staglaberget via Stagla Jour. Där inhandlade EF Slottsstaden folköl.

2. Levande legenden Ambulans-Jonas, Östers förste och störste hejaklacksledare, förgyllde den för en gångs skull ganska klent besökta festen på ett klanderfritt sätt. Själv kände han sig föötti år yngre än vanligt i det glada sällskapet och njöt till fullo. Vi ska för enkelhetens skull kalla honom ”A-J” i denna EFMare.

3. Undertecknad fick den stora äran att tälja en grillpinne åt A-J, fader till en icke okänd veckobrevsskribent och till tonvis med roliga anekdoter och minnen. A-J föddes för övrigt i Staglabacken den 1 april 1930, d v s nitton dagar innan ÖIF föddes längre ner på Öster.

4. Det hölls en tyst minut för Stig Svensson vid Staglaelden.

5. A-J berättade om då han festade med Stig Svensson och Lennart Johansson i Paris i samband med VM-kvalet 1993. Stig drack bl a whisky men var helt opåverkad och klar i huvudet till skillnad från resten av sällskapet. Dagen efter var A-J asbakfull medan Stig startade med en brakfrukost med tillhörande whisky. Stig sa också ofta: ”Mina pojkar är aldrig ute på galej, de är skötsamma och alltid hemma.” (Om t ex Ravelli och bröderna Jansson.)

6. A-J språngräddade ett skott med kepsen under spontanfotbollen på Staglaberget denna afton.

7. Den planerade spontanfotbollen spelades med en ÖIF-fotboll som var certifierat tillverkad genom barnarbete (”certified child labour”). De obligatoriska staglahögarna med hundskit markerades med pinnar som stacks ner i staglamyllan mitt i planen.

8. En vecka tidigare grävde A-J och hans vänner i PRO ner ett antal öl i bergsjorden och han gick under festens inledande timme iväg för att gräva upp dem. Följande står att läsa på PRO:s hemsida: ”Genom PRO-föreningen träffar du många nya vänner och kan delta i en mängd olika aktiviteter som sätter extra guldkant på tillvaron.” D v s som att festa på Staglaberget.

9. Mattan, 25-årig EFare, ansåg sig han blivit för gammal och dök inte upp på festen. A-J, 74 år, tog sig med hörapparat, tidigare hjärtproblem och diverse krämpor upp till bergstoppen och deltog under hela festen.

10. 1943 kastade sig A-J (då 13 år) och hans vänner ner på Staglabergets gräs (då mera fyllt av buskar och träd än nu) för att inte bli påflugna av ett tyskt stridsplan som susade över en ek på bergstoppen och senare störtade i Åsnen ca 15 km bort (enligt A-J åtminstone).

11. A-J är medlem i EF, i ÖIF samt innehar abonnemang på Vallen.

12. A-J berättade att det anordnades tivoli med elefanter och trollkarlar förr i tiden. Öster drog in storkovan på sådana ideella arrangemang.

13. Förr åkte A-J och hans kamrater skidor ner för Staglaberget. De tog sats från toppen, sen kom ett gupp där trappan är idag (den fanns ej då) och därefter var de tvungna att slänga sig ner och rulla runt för att inte komma ut mitt i trafiken på dåtida Ingelstadsvägen.

14. En ambulans tutade förbi och någon kommenterade att ”nu kommer de för att hämta dig, Jonas”.

15. Förr odlades det potatis på Staglabergets topp, enligt A-J. (Staglabackspotatis? Undertecknad antar att det är den potatisen som idag går under beteckningen HasseBacke-potatis.)

16. A-J drack polska öl under Staglabergsfesten -04 (den femte Staglabergsfesten).

17. Svarta Hatten hade förberett en klurig frågesport med en och annan damlagsfråga.

18. Det fanns med två stycken kvinnor under hela festen.

19. Två sunda fans tog över Bin Lindstigs årliga städansvar vid festen (han deltog ej) och dumpade Svarta Säcken i skolcontainern för ”hushållsavfall”.

20. Fredrik Bild och hans sambo gick förbi festen under grillavsnittet. Han hyllades med Fredde Bild-frisyr-ramsan och bjöds in till festen. Bild påstod sig dock ha firat Östers födelsedag redan tidigare under dagen.

21. A-J var förr i tiden målvakt i bandy. Då han gick över till att vakta målet i hockeybockey knäckte han motståndarspelarna genom att dominera så totalt eftersom det målet är så mycket mindre.

22. När sällskapet tog sig ner till Sports (några med Skuggfaxe, ASAPs bil, där A-J glömde kvar tvenne uppgrävda staglaöl som den förstnämnde kunde ta i sin ägo med andakt) och kom in där slutade precis matchen Kalmar-Hammarby 1-2, KFFs första förlust för året till allas (skade)glädje.

23. Följande sa A-J inne på Sports: ”Nu ska jag berätta…. HATTDJÄVEL!!” (upprörd av en viss hattprydd damlagssupporters tjattrande)

24. EFare vågade handla nötter och annat tilltugg på Sports eftersom Raggarn inte syntes till.

25. Undertecknad antecknade merparten av dessa minnen på rökfritt-lappar på Sports för att inte glömma bort allt i fyllan och villan.

26. EF Slottsstaden blev mycket full av sina folköl.

27. Delar av EFC lämnade kvar EF Slottsstaden på Sports och tog kvällens sista buss hem till Campus denna gyllene tisdag. Bussen avgick kl. 22.22.

Nu i helgen är det dock dags för East Front att kollektivt invadera rikets näst största stad. Det blir en fruktad falang som dyker upp och media varnar troligtvis befolkningen för alla våra beryktade MC-knuttar, dartspelare och ironiker. Så sjung med (mel. Heja, heja, heja Öster, heja Sveriges bästa lag):

Vi är Dårarna från Växjö
Vi blev utsläppta igår
Äta Gais