Veckobrev

Tid för eftertanke

Så var ännu en vecka avklarad; en vecka som bl a innebar tre mycket viktiga poäng för rödblått borta mot ESK. Dock tycker jag att det positiva med vinsten överskuggades av den tragiska olyckan på E18 där två unga DIF:are fick sätta livet till. Det var oerhört rörande och riktigt stort att kolla på Djurgårdens olika Internetforum och där se supporterbröder från alla tänkbara motståndarlag visa sina sympatier för de drabbade och deras familjer. Oavsett vilket lag vi håller på är vi alla lika inför det faktum att livslågan hos en ung, brinnande människa kan släckas när som helst.


Jag undrar vad den senaste tidens förbrödring inom fotbollssupportervärlden beror på. Ironiskt nog så tror jag att det bl a har att göra med uppgörelsen mellan två firmafraktioner från lagen AIK och IFK Göteborg i en park i Stockholm, där en göteborgare fick sätta livet till. Händelsen är inte rolig, men den har fört med sig en vilja inom supporterleden att göra upp med de mörka krafterna hos sina egna. Vi i East Front har aldrig ställts inför sådana problem, vilket vi skall vara glada och tacksamma för.

Jag har alltid sett gemenskapen i East Front som något av det starkaste jag hittills upplevt. För mig så är det faktiskt allra viktigaste att vi har roligt tillsammans, och att även om vi alla är olika till sätt, utseende, läggning och hudfärg kan samsas och respektera varandra. Tyvärr för EF så har vi fått se ett debattinlägg i Växjös största morgontidning där man ifrågasatt om EF är till för att stötta Öster eller för att håna motståndarlag och andra lokala lag. Jag skulle vilja ägna några stycken i det här veckobrevet för att försöka förklara vad EF är och vad vi står för, och förhoppningsvis kan detta inlägget i debatten läsas med samma intresse av våra lokala lag som man gjort med tidigare veckobrev.

Något av det man lärt sig av de trettioett år som jag funnits till på den här jorden är att svart eller vitt inte existerar, utan att allt är en skala i olika gråtoner. Likadant kan man se på oss supportrar inom East Front. En del finns politiskt på högerkanten, en del är övertygade kommunister. En del avskyr hockey och en del gillar hockey. En del har humor, en del har absolut ingen humor. En del skulle jag aldrig klara av att umgås med privat, en del är som mina allra bästa vänner. Jag skulle aldrig drömma om att ta en persons åsikter inom East Front och göra dem till mina egna bara för att vi tillhör samma supporterklubb. Dock är jag uppfostrad med att alltid respektera andra personers åsikter, även om jag också fått lära mig att ta strid för mina egna när så krävs. Och det gör det nu.

Som ansvarig utgivare är det mig man skall klaga på när något publiceras på eastfront.net som man inte gillar. Det är jag som tar ansvar för vad som står i bl a veckobreven, givetvis tillsammans med skribenterna. Jag är personligen mycket stolt över våra skribenter, som saknar motsvarighet på övriga supporterklubbars hemsidor och jag skulle aldrig drömma om att ta bort dem. Det är så himla viktigt att vi kan skapa debatter, ifrågasätta, tycka – våga säga ifrån. Att våga säga att ”jag avskyr verkligen det här” utan att för den sakens skull behöva känna att det på något sätt skulle vara jobbigt. Med detta stycke så konstaterar vi att veckobreven på eastfront.net inte kommer att censureras eller korrigeras på något sätt med anledning av den senaste tidens debatter, utan vi kör på precis som vanligt. Om nu någon trott något annat.

Någon skrev ett väldigt argt mail till mig gällande debatten ovan och menade på att jag borde känna ”mitt ansvar som Växjöbo”. Jag svarar härmed att det är precis just det jag gör.

Vårt forum har drabbats av en del tråkigheter på sistone, och jag kan nu avisera att det kommer att bli en förändring. Jag är trött på att personer använder sin anonymitet för att medvetet häckla andra personer. Jag är trött på att personer som kan använda forumets fria inläggspolicy för att spamma och därmed förstöra för besökarna. Jag är trött på att ständigt behöva lusläsa inlägg och plocka bort de som inte hör hemma där. Min dröm var att ha ett av de få forum som är helt öppna för alla sorters besökare, men nu orkar jag inte längre. Ni som reagerar negativt över detta kan gärna få sända personliga hälsningar till signaturerna ”Per” och ”karl-johan” med flera istället för att klaga hos mig. Det kommer att bli ett nytt forum framöver, där det kommer att finnas en viss gästfunktion men där huvuddelen av diskussionerna kommer att skrivas av registrerade användare. Så är det.

Mats Olsson har verkligen inte varit någon favorit hos mig (dock har jag alltid respekterat hans åsikter och avfärdat dem med ”han fattar ändå ingenting” – därmed INTE skrivit arga hotbrev till Expressen samt INTE ringt journalistförbundet och krävt att Olsson blir av med sin skribentstatus). I ett av sina senaste alster skriver han bland annat följande som fick mig att sätta söndagskaffet i vrångstrupen:

”Medan solen tycks gå upp i Öster igen kan jag inte se nån allsvensk framtid för Enköping – ingen som helst! Jag trodde verkligen det skulle vara tvärtom för Öster och Enköping i år. Jag trodde Östers ungdomar kom upp ett år för tidigt och jag trodde att Enköpings blandning av revanschlystna veteraner och spelsugna egna talanger skulle göra att Enköping åtminstone skulle gripa kvalplatsen.”

Det tillhör sannerligen inte vanligheterna att Olsson erkänner att han haft fel. Men serien är inte slut ännu, och vi får inte slå oss för bröstet och tro att vi är världsbäst bara för att Olsson skriver ”solen tycks gå upp i Öster igen” istället för ”Jag önskar egentligen alla fotbollslag lycka och välgång – utom möjligtvis Öster”. Vi måste vara ödmjuka inför den här uppgiften även i fortsättningen, för den är långt ifrån över ännu. Det kommer att komma skador, det kommer att komma en höst… ”En match i taget” var Stig Svenssons stora paroll under sin tid som ordförande, och det är EXAKT den parollen vi skall leva efter idag.

Avslutningsvis:

Uppå Staglaberget
Uppå Staglaberget
Har jag en vän
Rödklädd är han, Blåklädd är han
Vanställd är han när han dansar

Ovanstående ramsa kan tolkas på mer än ett sätt.

Lev väl.

//Z