Veckobrev

Gnagare i exil, radiotjänst i Kiruna och 1967

Hata Radiotjänst i Kiruna AB. ”Välkommen till Hata Radiotjänst”


Denna sida är tillägnad all kritik av den lagstadgade TV-avgiften och radiotjänst agerande. Syftet är att pådriva en lagändring samt omläggning av Svt:s finansiering om du hatar Radiotjänst i Kiruna och de 402 kronor du betalar i kvartalet, fortsätt läsa!

Avgiften är nyligen höjd från 393 kronor till 402 kronor per kvartal. Radiotjänst i Kiruna, eller rånartjänst som den borde kallas, har vänligen räknat ut att detta blir en höjning från 4,37 kronor om dagen till 4,41 per dag. Vad får jag då för mina 134 kronor i månaden som rånadtjänst tvingar mig och alla andra med någon form av TV-mottagre att betala? Jag får se på Svt 1 och 2 samt lyssna på P1 och P4. Vill jag lyssna på dessa kanaler för 134 kronor i månaden? Svaret är ett rungande NEJ!!!

Hur skall vi då göra med Svt? Jag vill inte ha skiten, men det finns faktiskt folk som inte skulle kunna leva utan kafé Umeå och språka på Azbenistanska.

Hur kommer då Radiotjänst i Kiruna AB in i det hela då? Jo, den sadistiska lilla byrån har fått i uppdrag att driva in statens ockerpengar. Rånartjänst tvingar dig att betala om du har en TV eller annan mottagare, och tar sedan hutlöst betalt. Missar du en betalning är påminnelseavgiften 50 kronor. Om du inte betalar inom den tid första påminnelsen anger debiteras en tilläggsavgift om 40% av TV-avgiften. Du är nu uppe i 633 kronor för en tremånadersperiod.

Om du fortfarande inte betalar överlämnas ärendet till Kronofogsmyndigheten som tar ut en grundavgift om 500 kronor vid indrivning. Totalbeloppet är nu uppe på 1133 kronor som kan utmätas utan domstolsprövning. Dessutom driver rånartjänst en Gestaporörelse som kollar om du trots allt har en TV när du inte betalar.

Hur man lurar en TV-pejlare är ett intressant ämne. Men tips kan inte ges eftersom det kan betraktas som anstiftan till brott.

Mig veterligen är det inte särskilt många personer som flyttar från Solna till Småland. Trots detta har AIK en rad förgreningar i just Småland.

Bondegnagarna finns i Kalmar. Just nu verkar bondegnagarna att vara på semester. Verksamheten skulle enligt hemsidan visserligen dra igång i mitten av juni månad 2002, men tycks ha förlängts.

Nässjögnagarna på höglandet. Här har samtliga 18 medlemmar redovisats på hemsidan. Samtliga av dessa går ut med namn, födelseår, älskar/mindre önskvärt. Kategorin mindre önskvärt kan sammanfattas med en fantasifull blandning av ”Djurgårn” och ”Brajen”. ”Djurgårn” verkar dock inneha en knapp majoritet. Alla utom en person är födda 1984 eller senare bland Nässjögnagarnas medlemmar.

Värnamognagarna. Här verkar verksamheten gå på sparlåga. Dock planerades en resa till innebandymatchen mellan Jönköpings IK och AIK den 18 Dec per bil.

Växjögnagarna. Verkar vara den ledande förgreningen i Småland. Bland annat återfinns en ”resetoppen” på hemsidan. En travintressad person med konto hos minst 25 internetbookies vid namn Ola Peterson finns med på en hedrande 23:e plats med två resor i bagaget 2002. En annan typ kallad ”tamast i klacken” och partypolare med raggarn och Nolo återfinns på 24:e plats med lika många resor. Dessutom återfinns en ”chaffis-lista” på hemsidan – allt planerat in i minsta detalj vad det verkar. Men Växjögnagarna slipper ju ta att till bil eller buss åtminstone en gång 2003.

Men inte nog med detta. Det finns också en förgrening som kallar sig Smålandsgnagare. Exakt var i Småland framgår ej, men verksamheten tycks i första hand inrikta sig på resor till innebandymatcher där AIK är ena parten.

För kännedom finns också Dambandyarmy. Igår var sektionen och kollade in Västerstrands mot AIK på Tingvalla i Karlstad. Idag spelar AIK-dambandy borta mot Villa/Lidköping. Nästa hemmamatch är mot Göta-Hammarby 17/1 klockan 20.00, ett grymt tifo utlovas.

Och så nu något för alla nostalgiker.

Kolumnisten Carl Hamilton har faktist blotta sina känslor inför fotboll och Öster i en krönika. Några utdrag av det Hamilton skriver. Läs och njut.

” Första gången Öster gick upp i allvenskan var 1967. Vid den tidpunkten var Värendsvallen inte ens färdigbyggd. I den avgörande kvalmatchen mot Brage hade de lyckats trycka in 26 tusen smålänningar på läktarna. När det återstod 5 minuter kom Sune Sotarn Persson loss på högerkanten…”

”Kvalmatchen hade en bakgrundshistoria. 1956 hade Flamengo från Rio besökt Vallen. När den förre ordföranden Stig Svensson gick hem vände han sig om och sa – så skall Öster spela”.

”Österbubblan spricker snart, förklarande Gunnar Gren, Il Professore, när Öster kom på tal. Gren var certifierat fotbollsgeni och därtill Göteborgare. Man var tvungen att ta honom på allvar. Och det är klart. Något låg det i vad han sa. Värendsbygden är inte precis Copacabana. Men Stig Svensson hade någon slags övernaturlig förmåga att hitta bollbegåvningar i Bodafors, Långasjö, Älmhult, Värends Nöbbele, Saxemara, överallt vaskade han fram guld ur de steniga åkedikena. Året efter vann Öster allsvenskan”

Nytt år, och några årets skall kåras:

Pung: Ludde Pung, Östers IF
Mål: Anton Axelsson, Östers IF
Lag och väderstreck: Östers IF
Tabbe: Enckelman, Aston Villa
Såll: David Seaman, Arsenal/England
Värsta soporna: Damlandslaget, handboll
Stjärna: Danne P, Östers IF

Storhetsvansinne utan verklighetsförankring: KFF
Bortfall: Astrid Lindgren, Vimmerby/Stockholm
Bumbubjörn: Tommy Söderberg, Solna
Tippare: Misfits, Växjö
Stöld: Den konkurrensutsatta elbranshen
Pamp: Bengt Madsen, Malmö FF

Skämme: Henrik Rydström, Kalmar FF
Avart: Fritidsnämden, Växjö kommun
Tjockis: Petter Wastå, Kalmar FF (vandringspris)
Förlorare igen: Lasse Johansson, Kalmar FF
Bästa öl: Fyra guld efter hemkomsten från stadion, Växjö
Bästa grogg: White russian efter hemkomsten från stadion, Växjö
Gestapo: Brommapojkarnas säkerhetsansvariga.

Pizzeria. Valentino, Borlänge för lång och trogen tjänst.
Husmanskost: Statshotellet Åtvidaberg
Matchhjälte: Stefan Lindstig, Växjö
Musik: Peter Hansen, Växjö
Foto: Kjell Ström, Kristianstad
Blåshål. Ängelholms IP
Hemvändare: Danne P, Östers IF
Hjärta: Jocke K, Östers IF
Konst: Putte K, Östers IF
Bästa enskilda insats i en match, Acke Steen, Östers IF mot VSK borta
Hårding: Engfelt, Växjö
Glatt återseende: Ambulans-Jonas, Växjö

Anmäld försvunnen: Johan Sundeby och Håkan Malm, Värnamo/Bor
Årets Janne Josefsson: Askan, Växjö (Vandringspris).
Årets Jan O Karlsson: Jan O Karlsson, Stockholm
Årets Visa-kund: Ola P 1,2,3, Växjö
Årets gör ont i plånboken: Ola P 1,2,3 Salt Lake City, Sverige-Vitryssland
Årets garv: Per Josefsson när Karl-Erik drag en anekdot på bussen, Växjö
Årets ungdom: Viktor K och Pontus F, Växjö
Årets rusch: Kurtz och Svahn mot Stadions gröna matta, Stockholm/Växjö
Årets hemgjorde macka: Ekström, Campus Växjö

Osv osv osv…God fortsättning!

// Söder