Nyheter

Inför Öster – Kalmar FF

Besvikelsen över insatsen i söndags har lagt sig. Alla nerver är på helspänn. Vi vill, vi kan och vi ska. Norra Stå, huvudläktaren och Öppna Sitt – tillsammans ska vi ge grabbarna på planen en insikt i hur mycket en vinst i det här derbyt betyder för oss och för föreningen. Alla ska stötta och aldrig ge upp.

I min krönika häromdagen så märktes det säkert att jag var grymt besviken på lagets insats i Gävle. Det blir så ibland. Kanske skulle man väntat någon dag till innan jag skrev den för idag – just idag – så känns det bättre. Morgondagens möte med Kalmar FF handlar om en fotbollsmatch på 2 x 45 minuter som mycket väl kan bli årets höjdpunkt fotbollsmässigt. Fotbolls-VM har vi varit med i var fjärde år sedan 1994 medan det de facto är 20 år sedan Öster och Kalmar FF möttes senast i Allsvenskan.

Sug på den, Lars Lagerbäck.

Ikväll har ju förövrigt den svenska truppen till VM presenterats i sin helhet. Big deal. Hade ju varit betydligt roligare om vi kunde få oss Östers startelva imorgon till livs, men då det dykt upp några frågetecken i truppen så väljer Lasse Jacobsson – återigen – att totalmörka. Frågetecknen det handlar om är Helgi Daniélsson och John Pelu, båda två har ont i ljumskarna och är osäkra för spel. De finns dock med i den annonserade 18-mannatruppen, men ersätts av Tyler Hughes resp. Martin Claesson om de nu inte kan spela matchdagen. Truppen ser ut som följer:

Björn Stringheim, Robert Veselovsky,
Fredrik Gustafson, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Erik Tengroth, Emin Nouri, Tyler Hughes
Peter Wibrån, Helgi Daniélson, Daniel Svensson, Pavel Zavadil, Tomas Backman, Martin Claesson
John Pelu, Freddy Borg, Pär Cederqvist, Ingemar Teever

Hur startelvan ser ut är ju då lite svårt att spekulera i just nu, men vi gör ett halvhjärtat försök. Det kan mycket väl bli så att Stringheim återtar sin plats i målet, med tanke på hans rutin och Veselovskys olyckliga ingripande vid Gefles 1-0 mål i söndags – men vi sätter ändå slovaken som förstemålvakt då han spelade upp sig markant efter misstaget.

Tengroth, Gustafson, Da Silva och Fredrik Bild känns gjutna där bak. Tyvärr lär inte Gustafson få ta plats på mittfältet den här matchen heller. Jag hade velat se lite av hans rutin och kämpaanda på mittfältet och totalt störa ut Lasse Johansson och dem av hans kollegor som sägs vara Kalmars offensiva vapen.

Mittfältet. Vi spikar Wibrån, tror att Lasse Jacobsson vill ha så mycket rutin det bara går där samt Backman till vänster. Backman väger upp viss kunskapsbrist med en härlig inställning som fler i laget borde ta efter. Sen är frågan om Helgi spelar, troligen blir så fallet. Annars lär Daniel Svensson få en match från start då jag misstänker att Zavadil inte får nytt förtroende på mittfältet i en match som mot Kalmar. Eller?

I anfallet känns det just nu som det inte spelar så stor roll vad vi sätter in, de producerar ändå inte mycket. Borg är rivig och jobbig för motståndarna, men missar för mycket. Cederqvist likaså, men kommer aldrig till skott på sin kant. Pelu är pigg, men halvskadad och tar lite märkliga beslut ibland. Zavadil är glimrande stundtals men det där allra sista saknas. Teever bara måste börja producera nu, han gör mycket rätt faktiskt men chanserna måste sitta.

Äh. Vi chansar med Pelu, Teever och Borg. Cederqvist ersätter Pelu om hans ljumskar inte blir bättre. Kanske.

Nu har jag ju glömt Zavadil. Han måste ju vara på planen då det kan bli en hel del fasta situationer i ett derby. Men var ska vi sätta honom någonstans? Möjligen får han chansen på mittfältet igen, men… kanske tänker Lasse lite defensivtaktiskt och väljer att låta honom ta plats till vänster i tremannaanfallet. Jag tror att så blir fallet. Jag ändrar mig: Anfallet blir Borg, Teever och Zavadil.

I övrigt rapporteras det att spelarna ser fram emot morgondagens match och att stämningen i truppen är bra mycket bättre än hos vissa supportrar, undertecknad inräknad… Givetvis ser man fram emot matchen, det är inte det. Men Kalmar är ett lite för duktigt fotbollslag för att man ska vara lugn.

Nåväl.

I Kalmar är Cesar Santin avstängd, vilket givetvis är positivt för vår del. I övrigt rapporteras det inte om några särskilda skador på nyckelspelare i östkustlaget; Lasse Johansson gjorde 80 minuter i segermatchen mot Hammarby och en av de bekanta Elm-bröderna (Viktor) tycks ha bosätt sig i startelvan. I övrigt är det som vanligt, några brassar , några destruktiva och ja… det var det där med det saknade F:et i K*F.

I båda de två senaste matcherna har vi släppt in billiga mål bakåt och fått alldeles för mycket uppförsbacke. Det får helt enkelt inte hända igen. Är det något som Kalmar är bra på så är det att spela på ett resultat, tar de ledningen släpper dem den inte ofta. Eller så gott som aldrig. Visst, ett derby är derby och vi ska aldrig ge upp, men vi MÅSTE MÅSTE MÅSTE vara på tårna från minut 1 om vi ska ha någon chans imorgon. Så är det. Ingen mening att hymla om det.

Man skulle kunna skriva spaltmeter mer om den här matchen, men… Det räcker så. Vi ska vara där, och stå upp för Östers IF ifrån Växjö. Smålands mest framgångsrika fotbollslag genom alla tider.

Sug på den, Lars Lagerbäck – som sagt.