Nyheter

Inför Öster – AIK

PC är högst osäker för spel då han varit sjuk i veckan, medan Daniélsson – som överansträngt sin höft – med stor säkerhet spelar. Så är statusen för de två tveksamma spelarna hos Öster. I övrigt är truppen intakt och extremt laddad inför hemmapremiären, det tror jag alla som följt träningarna på sistone kan intyga.


Vi kan dock börja prata om planen, då det är många som frågar om dess beskaffenhet. Tyvärr är det ställt bortom allt tvivel att det handlar om en sunkig, blöt och gul gräsmatta med gröna inslag, men växtduken har legat på ända sedan snön smälte och planen kommer åtminstone att hålla högre klass än den leråker vi bevittnade på Nya Ullevi häromveckan. Det har omväxlande varit regn, snö och vackert vårväder i Växjö den senaste veckan, och nu på morgonen innan matchstart är det klart väder och strax över nollan. Framåt eftermiddagen väntas ännu klarare väder och några fler plusgrader, så alla ni som är oroliga för att matchen ställs in kan sluta oroa er nu.

AIK ja. Ett lag som undertecknad historiskt haft svårt för, främst då Öster haft så förtvivlat jävligt att lugga de svart/vit/gula på poäng genom åren – speciellt på hemmaplan. Dessutom ska det liksom bara vara så att vi bönder från landet ska tycka illa om de så kallade storklubbarna som stjäl våra talanger och får så mycket gratis. Kanske just därför har jag börjat ändra åsikt om AIK. Man har till exempel en sympatisk och duktig tränare med hjärta i Rikard Norling som vill spela fotboll – inte tjonga fotboll – samt att ryktet om de ”hemska” supportrarna är i viss mån oförtjänt då det procentuellt sett handlar om promillen som missköter sig sett till följet som helhet. Dessutom är jag ju faktiskt uppväxt på norr i Växjö, och för er som känner till Växjöfotbollen så vet ni att på norr huserar Växjö Norra IF (nu i division III). En förening som bildades på 50-talet och har exakt likadant matchställ som – just det – AIK.

Solnaklubben rapporterar att Johan Mjällby är skadad (vilken skräll), men att truppen i övrigt är intakt och laddad för sin bortapremiär. Nenad Lukic, en spelare av jokerkaraktär som AIK plockade från Vasalund inför det här året, ersätter Mjällby.

Förra årets möten i Superettan slutade 1-1 på Råsunda (enligt min åsikt Superettans bästa fotbollsmatch 2005) och 1-2 på Värendsvallen. Råsundamatchen var jämn i sin karaktär, men på Värendsvallen var AIK totalt sett lite vassare och vann rättvist. Men nu är det ny tid, ny strid och kunde vi besegra vårt klassiska boogeyteam Örebro SK med 1-0 både hemma och borta förra säsongen är ju egentligen ingenting längre omöjligt. Dessutom har vi positiva bilder med oss från premiärmatchen borta mot IFK Göteborg. Inget lag i Allsvenskan kommer i år att komma till Värendsvallen för att inkassera tre säkra pinnar, så mycket vågar jag åtminstone lova.

Nu skippar vi snacket om gula planer och diverse kolsäckar och snackar stolta Öster istället. Jag nämnde inledningsvis att truppen är extremt laddad, och att det synts på träningarna. Det är hård konkurrens om platserna, och ingen spelare vill visa att man viker ner sig i kampen vilket resulterat i så pass tufft spel att tränare Jacobsson flera gånger fått gå in och lugna sina adepter. Risken för övertändning ikväll viftar dock samme tränare bort som minimal när man frågar honom.

Startelvan är lite höljd i dunkel då vi avvaktar vilka spelare som finns tillgängliga. PC kan med stor säkerhet inte spela som sagt då han varit febersjuk i veckan och fortfarande inte är helt kurant. Möjligen finns han med på bänken. Helgi Daniélsson har tränat lugnt i veckan då han har en lättare överansträngning i sin höft, men mycket talar för att den nyttige islänningen ändå finns med i startelvan. I övrigt som sagt inga sjukdomar – bara full fart på träningarna.

Tillåts vi att spekulera så tror jag att Jacobsson ogärna ändrar allt för mycket i den startelva som fick 90 minuter utan byten(!) i Göteborg. Freddy Borg – som var avstängd i premiären – ersätter dock säkerligen PC som högerforward i Östers 4-3-3, vilket isåfall skulle ge en startelva med följande utseende:

Björn Stringheim
Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Gustafson, Fredrik Bild
Peter Wibrån, Helgi Daniélsson, Pavel Zavadil
Freddy Borg, Ingemar Teever, Tomas Backman

I övrigt väntas med våra mått mätt storpublik till Värendsvallen. Det finns i princip lika många sålda förköp som gårdagens matchers totala publiksiffra (där Häcken nästan måste slå jumborekord i modern tid med endast 1500 personer på Nya Ullevi) och man talar om en siffra upp mot 10 000 personer. Det vore skönt om Värendsvallens DDR:ska ödslighet kunde trollas bort med rödblå och svartgul värme – och hets. För det är just vad fotbollen handlar om.

Väl mött på Vallen!