Nyheter

Inför BK Häcken – Öster

Två lag med lite svajiga insatser på sistone drabbar samman på Rambergsvallen imorgon. BK Häcken t.ex. Först besegrade man Gefle med klara 0-4 på bortaplan, för att sedan förlora mot Jönköping Södra i cupen med 3-0. Öster gjorde en bra match framåt mot Elfsborg (tre mål) och en stabil match bakåt mot Tenhult i cupen. Hur ska man egentligen kunna tippa utgången i morgondagens match? Ingen vet. Klart iallafall är att Ingemar Teever och Emin Nouri inte finns med i Östers trupp p.g.a. sjukdom.

Talar vi om favoritskapet så ligger det hos BK Häcken. Många talar bara om Teddy Lucic, Dioh Williams och i viss mån också Hasse Berggren när "getingarna" kommer på tal, men faktum är att de summa summarum är ett homogent lag som är duktiga på att slå sig samman och plocka poäng när det krävs av dem. Och en seger lär krävas mot Öster imorgon.

Öster å andra sidan verkar ha lagt 4-4-2 experimentet som man körde i första halvlek mot Tenhult åt sidan, men man kan tänka sig att laget uppträder aningen mer defensivt än de två senaste hemmamatcherna. Defensiven har nämligen varit i högsätet under den senaste träningsveckan, och det vore synnerligen tacknämligt om det kunde resultera i ett samspelt mittfält och försvar som t.ex. mot Göteborg i premiären. Om vi ska försvara med tre man på mittfältet måste vi finns på rätt sida om motståndarens offensiva mittar direkt vid en spelvändning. Vaksamhet över de ytor som bildas är givetvis också viktigt.

Lasse Jacobsson mörkar vad jag förstår startelvan, även om vissa spekulationer förekommer. Klart är iallafall att varken Teever eller Nouri är med i Göteborg. Teever har haft någon form av återkommande feber den senaste tiden, och vilar den här matchen samtidigt som man provar med nya mediciner. Nouri insjuknade efter träningen i torsdags.

Det klart smaskigaste ryktet som ekar bland betongen på Värendsvallen är att Stringheim kan petas till förmån för Veselovsky. Sedan mumlas det också om att Borg tar rollen som "nia" i Teevers frånvaro och att Zavadil inte spelar på mittfältet mer gånger. Men Jacobsson har tvärvänt förr i sina resonemang vi får helt enkelt hålla oss till strax innan matchstart.

Följande trupp befinner sig nu på hotellet i Göteborg:

Björn Stringheim, Robert Veselovsky, Fredrik Gustafson, Marco Da Silva, Mario Vasilj, Fredrik Bild, Erik Tengroth, Peter Wibrån, Helgi Daniélson, Daniel Svensson, Pavel Zavadil, Tomas Backman, John Pelu, Freddy Borg, Pär Cederqvist, Martin Claesson

Noterbart där är att Vasilj äntligen finns med, och enligt andra rykten som är han inte längre speciellt långt från en startelva. Super-Mario ser många supportrar (inklusive mig själv) som en eventuell Super-lösning på våra problem med centraldefensiven. In med Mario tillsammans med Marco och upp med Gustafson som "städare" på mittfältet. Fidde gör inte bort sig som mittback, snarare tvärtom – han kan inte göra bort sig – men jag vill utnyttja fler av hans resurser sett till laget som helhet.

En buss med trogna EF:are (ett fåtal platser kvar, skynda att fynda) rullar uppåt imorgon, samtidigt som det säkerligen som vanligt blir god uppslutning från undersektionen EF Göteborg + resande på annat sätt. Vi får hoppas att det räcker för att stötta grabbarna till värdefulla poäng imorgon, och därmed lite välförtjänt arbetsro.