Nyheter

Öster – Falkenberg 1-0

Genrepet inför seriestarten i Superettan visade sig bli en rätt avslagen historia som Öster vann med 1-0 med vissa svårigheter. Vi visade stundtals prov på stor ineffektivitet och Falkenbergs spelare var taggade som terriers matade med anabola steroider vilket mycket väl kunnat vänt matchen om de bara fått chansen. Känns som om att man vill skriva främst en sak angående insatsen idag: VAKNA ÖSTER!


Reality check: Vi spelar i Superettan, landets näst högsta serie. Lagen som vi möter i serien framöver kommer inte att gå in med inställningen "Jaha, ännu en match i seriens vardagslunk" utan det kommer hela tiden att handla om "F-n vad vi vill spöa Öster!". Just botemedlet mot den där uppbyggda aggressiviteten tyckte jag vi saknade stora delar under dagens match, och för att inte manglas ner totalt av testosteronstinna lag så måste vi komma undan genom att helt enkelt spela bättre fotboll än dem. Och med fotboll menar jag inte bara att spela skjortan av dem utefter marken, även om det är en av de viktigare ingridienserna.

Nåväl. Följande uppställning fick chansen från start:

Stringheim
J Karlsson – Jonsson – Thor – Gorkss
Petersson – Velic´- Gustafson – Wibrån – Svensson
Axelsson

En snabb kommentar här: Putte och Ottosson vilade idag p g a diverse småskador, men det är ingen fara med dem inför premiären.

Matchen, och första halvlek började bra med Österögon sett. Velic och Wibrån dominerade stort på sina centrala mittfältsplatser, och Fidde styrde sina mannar bra. Falkenbergs spelare hade inget vapen mot det snabba rörliga passningsspel som Öster visade upp, var tvåa på de flesta bollarna men Öster lyckades inte skapa de där riktiga farligheterna. Otränade Anton Axelsson hade det tungt idag på topp, och fastnade som oftast rejält mellan de två stora mittbackarna i FFF:s försvar.

Vänsterflanken med Gorkss och Svensson var ett rätt sorgligt kapitel där Svensson sprang och sprang utan att få en enda vettig boll att jobba med. Nog för att G-planen är lite för smal för det där riktigt breda spelet, men det visades klart och tydligt att vår lett Kaspars Gorkss inte är någon offensiv virvelvind med passningskänsla på vänsterkanten. Däremot tycker jag att han var bra defensivt. Backar inte i duellerna, är inte rädd om benen (just den egenskapen var han i princip ensam om i Öster idag) och har bra brytningar. Högerflanken med Danne P och Jocke K desto bättre, rent lysande i början av matchen men mattades av betänkligt allt eftersom matchen pågick.

Målet var ett slumpmål, men även de målen godkänns ju som bekant. Svensson snappade upp en vansinnig bakåtpassning, och placerade säkert bollen förbi FFF:s förtvivlade målvakt. Här visade vi prov på enkla, viktiga mål som vi kan uppnå genom att stressa våra motståndare lite extra i eget straffområde… I andra halvlek existerade ingen press på Falkenberg överhuvudtaget.

Andra halvlek, och ni börjar säkert redan nu inse vad jag tänker skriva om den. Det allra bästa ord jag kan komma på är: lamslaget. Österspelarna joggade runt som glaslirare, var i allmänhet rädda om benen och tog inte en enda löpning i onödan. Det räckte för att FFF skulle ta tag i taktpinnen under delar av halvleken och producera en del farligheter, men skärpan i avsluten hos de gulvita var bedrövlig (men högst positiv för Östersupportern). Stundtals blixtrade vi till, och Söderberg som fick chansen på topp i andra halvlek gjorde oss lite gladare än Axelsson i första. Men att missa två abnorma frilägen som den gode Värnamoynglingen gjorde idag, det kan han inte själv ha varit nöjd med. Det var ingen annan Östersupporter på plats idag som var det heller.

Vi lämnar där halvleken med att konstatera att FFF faktiskt hade en boll i maskorna som blev bortdömt för offside (helt solklart) och ett ruggigt fint skott mot målvaktens vänstra kryss som Stringen fick göra en fantomräddning på. Öster hade Söderbergs två frilägen, och lite allmänt småduttande strax utanför straffområdet.

Slutsats: Vi har blivit bortskämda med mycket fin fotboll under stora delar av försäsongen och därför var dagens insats en besvikelse. Men det fanns två helgjutna insatser hos Öster idag: Markus Jonsson och Björn Stringheim. Det var ingen som kom någonstans mot Macke idag, och en talade situtation var när han erövrade bollen strax utanför Östers straffområde, drev själv genom hela planen då ingen fanns att passa och försökte i princip ta avslut själv. Stringheim var vaken på alla situationer han utsattes för och höll nollan – vad mer kan man begära.

Resten av laget får ta sig en funderare. Visst, det är en obetydlig träningsmatch. Men man kan bl a begära att vi skall gå till bollarna, och inte stå still och vänta på passningar hela tiden. Man kan också begära att vi agerar mer aggressivt, särskilt centralt och att vi springer – eller försöker springa – i 90 minuter.

Falkenberg ska ha all heder av sin insats, kämpade väl och selade aggressivt utan att för den sakens skull vara fula. Fotboll handlar inte bara om att lira boll efter marken bäst, utan även om hjärta och det tycker jag FFF visade idag.