Nyheter

Rostock-fans till Växjö (uppdaterad)

Det började som ett rykte, och sedan kom bekräftelsen – några eldsjälar bland Hansa Rostocks fans i Tyskland anordnar en resa till Växjö för att se matchen Öster-Hammarby. Anledningen? Att på ett ordentligt sätt få ta avsked av en av deras favoritsvenskar Peter Wibrån.


För att ta reda på hur stämningen är hos de blåvita supportrarna (förmodligen god efter Hansas 3-0 mot Frankfurt senast) så pratade vi lite med Andreas ”Andi” Tittel, 28 år gammal och en av arrangörerna bakom resan. Han har varit Hansa Rostock-fan sedan en match 1984 då Hansa slog Dynamo Dresden borta med 5-0, och vi lät honom berätta vem som kom upp med idén om resan:

– Det var egentligen en vän till mig som kom på idén efter den sista matchen i Bundesliga säsongen 2002/2003. Peter Wibrån och Andreas Jacobsson skulle lämna oss efter säsongen, och vi ville verkligen hylla Peter ordentligt för att han var väldigt generös mot och därmed väldigt omtyckt av fansen. När det sedan blev så att han inte fick spela den sista hemmamatchen på Ostseestadion, så menade min vän att ”Vi borde åka till Sverige”…

Efter att idén väl kläckts så gick allting fort för de inbitna Hansa-fansen. Andreas fortsätter berätta:

– Vi började granska spelprogrammet för Allsvenskan och såg att Öster spelade mot Hammarby i slutet av augusti. Hammarby är känt här i Tyskland för att ha en bra supporterkultur, och då vi antog att det skulle kunna bli en match med mycket folk på läktarna tyckte vi att det här var den mest passande matchen att säga ”Hejdå Peter” på… Några av våra supporters hade dessutom studerat i Växjö och kunde berätta mer om laget Östers IF och staden.

På frågan om Hansa Rostocks supportrar gjort något liknande tidigare svarar Andreas nej:

– Det här är första gången vi åker till en annan arena för att hylla en spelare, och det är inte utan att vi känner oss lite nervösa. Peter vet om att vi kommer, men vi vet ju inte riktigt hur han kommer att reagera? Och hur kommer Österfansen att ta emot oss? Vi hoppas givetvis på att det blir en lyckad tripp, kanske kommer vi isåfall även att besöka Andreas Jacobsson i Bröndby…

Jag kan inte i sammanhanget låta bli att nämna att delar av EF åkt över Östersjön till Rostock ett antal gånger för att festa, se på fotboll och inte minst bedriva lobbyverksamhet för att Peter Wibrån skulle flytta hem till Växjö när flyttlasset väl skulle gå.

– Jaså, det visste jag inte… Det brukar sitta en hel svenska supportrar under matcherna på Ostseestadion, kanske 200-300 st/match och när vi möter storlag som Bayern München och Borussia Dortmund så kan säkerligen bli upp till 1000 personer eller fler. Men jag visste som sagt inte om att ni varit där för att locka hem Peter, men det var ju en lysande idé!

Peter Wibrån är en väldigt omtyckt spelare, dels av Östers supportrar och uppenbarligen även av Hansa Rostocks supportrar. Andreas förklarar varför:

– Han är en kämpe. Han bara springer och springer, och ger aldrig upp en boll eller en match. Dessutom var han den första svenska spelaren i Rostock, och efter detta, eller kanske t o m på grund av detta så har vi efter Peters ankomst haft hela sex svenskar i föreningen. Men egentligen, det som är det allra viktigaste är att han alltid varit som en ”kamrat” för fansen istället för de många divor som finns i många andra lag.

Sedan kommer vi in på supporterbiten. Andreas hjälper mig att reda ut begreppen hur Hansa Rostocks supporterskaror är organiserade:

– HansaFans (www.hansafans.de) är egentligen bara en samlingsplats; en ”fan portal” på Internet. Meningen är att alla supportrar till Hansa Rostock skall samlas på ett och samma ställe på nätet, och sidan görs av åtta stycken olika supportergrupper från bl a München, Stuttgart, Frankfurt, Berlin och Rostock. Vi har ca 1000+ unika besök/dag, och 300-400 reguljära besökare varav de flesta är aktiva supportrar.

– I Rostock så finns sedan två supporterklubbar och ett ”Fanprojekt”. ”Fanprojekt” är det allra största med i dagsläget ca 700 medlemmar, och är en organisation för alla fans, inte bara för de ”aktiva” fansen. De säljer bland annat biljetter, bedriver pub- och restaurangverksamhet, anordnar bortaresor och ser till att fans med olika handikapp kan följa matcherna. Sen har vi även ”Suptras Rostock” (www.suptras.de), som mer är inriktat på TIFO- och läktarverksamhet. I Suptras är ca 100 personer mellan 14 – 32 år gamla från hela Tyskland organiserade. Det finns även en klubb som kallar sig ”Baltic Boyz”, ca 50 personer som har samma mål och inriktning som ”Suptras”.

På frågan om hur många supportrar som kan tänkas dyka upp i Växjö på måndag så svarar Andreas följande:

– Vi har bokat två bussar med 98 platser, och i dagsläget så är alla platser upptagna. Kanske kommer några ytterligare att åka bil upp. Från början så tänkte vi väl att vi kanske skulle kunna bli 30 personer, men intresset var så stort att vi fick boka en buss till direkt dagen efter (här kan vi även lägga till att föreningen Hansa Rostock ställer upp och bekostar en av bussarna). Vi som åker med har laddat upp med flera flaggor och banners, bl a en gigantisk flagga på 15 x 15 m med Hansa Rostocks logotype. Sedan är vi givetvis inställda på att bidra med våra röster, bl a så har vi en sång på svenska(!)som blivit väldigt populär bland våra svenska spelare. Några Hansasupportrar var med på en GAIS-match i Göteborg, hörde en av seras sånger och gjorde om texten lite:

”Hej ni svenskar i Rostock
Hej ni svenskar hos oss
Och vi sjunger våran sång
För ni vinner varje gång
Hej ni svenskar i Hansa Rostocks lag”

Vi kommer sedan in på Östers IF. Andreas kände inte till så mycket om laget innan det blev klart att Peter skulle flytta hit:

– Jag visste ingenting om Östers IF innan ”Wibbe” kom till Växjö. Efter det så började jag följa matchresultaten, och tyckte det var tråkigt att laget hade det svårt i Allsvenskan. När jag sedan skulle började planera för resan så hittade jag East Fronts hemsida och informationen där, varpå jag sedan kontaktade webmastern för att se om jag kunde få hjälp med planeringen.

– Jag fick även se ett foto av G:a Värendsvallen, och jag älskade det! Gamla läktartyper och arenor har alltid fascinerat mig. Sedan har jag även sett andra foton som publicerats på vårt forum, och det är egentligen allt som jag personligen känner till om Östers IF och Värendsvallen.

Jag berättar sedan för Andreas att flera Österfans följer Bundesliga och även Hansa Rostock med stort intresse, och frågor honom vad han själv tror om årets säsong.

– Ställ frågan om nio månader… *skratt* Jag tror att vi kan komma någonstans runt placeringen 8-12 i år. Rade Prica kommer att göra minst 10 mål. Min största förhoppning är att vi kan få möjligheten att komma ut i Europa.

Men vilket lag kommer att vinna då?

– Jag tror att det blir Bayern München. De ser ut att vara oslagbara för tillfället.

Vi tackar ”Andi” för intervjun och önskar alla Hansa Rostock-supportrar hjärtligt välkomna till Växjö och Öster! Mer information om den unika händelsen kommer i veckan.