Nyheter

Enköpings SK – Öster 0-2

Öster bärgade idag sin andra trepoängare på bortaplan efter en och en halv halvleks stabilt spel. Stor matchhjälte för dagen var tidigare mållösa Dani Hamzo (bilden); efter att ha tidigare under försäsongen ratats av ESK så torde kännas extra skönt att göra sina två första allsvenska mål 2003 mot just det laget.


Som vanligt inledde Öster svagt, och den första kvarten får tillskrivas motståndarlaget. Men vi som sett Öster komma igen med besked efter hand som matcherna pågått var faktiskt inte alltför oroliga ikväll. Men oroliga blev vi under en del av matchen, nämligen när vårt succéförvärv på mittbacksplatsen Kaspars Gorkss får en boll i ögat och tvingas utgå. Men vi har en heltänd Christer Thor på bänken som genast går in och visar att han absolut inte tänkt vara en säkerhetsrisk i år.

När vi väl fått upp mittfältet i rätt nivå och börjar spela boll så ser det väldigt stabilt ut. Mattsson och Atiba, som såg aningen virriga ut under halva första halvleken börjar hitta varandra, och i den 17:e minuten hittar Atiba Micke Thomasson som väldigt elegant frispelar Dani Hamzo. Driss El-Asmar i ESK-målet hänger inte med på noterna och 0-1 är ett faktum.

Efter målet har Öster en riktigt bra offensiv period, och Thomasson sliter kopiöst offensivt liksom Dani Hamzo. Likt två extremtaggade illrar löper de ständigt i djupled och oroar ESK:s normalt sett hyfsat stabila mittförsvar flera gånger. Hamzo sprider dock sina avslut lite hursomhelst, med lite mer skärpa hade det kunnat bli en balja till innan paus; men vi kan och ska aldrig klaga när Öster spelar på det här viset. Visst blir det lite felpass ibland, men planerna är fortfarande rätt bedrövliga och vi har en känsla att spelet blir ännu bättre när planerna också blir det.

I andra halvlek har Enköpingsspelarna säkert fått höra både ett och annat ord i omklädningsrummet, och sätter genast upp ett högre tempo. Några halvchanser lyckasman med att skapa under den här perioden, men det känns nästan som man ger upp när Östers rutinerade mittförsvar med Thor och Bild effektivt styr undan alla försök till kontringar. Det utvecklas till en rätt ordinär fotbollsmatch där Öster styr och domderar, men har svårt att skapa riktigt giftiga lägen. Sedan bjuder ESK;s målvakt oss på ett i världsklass, likt Pål Lundin på den gamla goda tiden springer han ut och tar bollen med händerna utanför straffområdet. Frispark, och Dani Hamzo laddar för skott…

Efter att ha skådat repriserna kan vi nog säga att Hamzo får hjälp av en ESK-försvarare när bollen dyker in vid El-Asmars högra stolpe, men det gör oss absolut ingenting. 0-2, och nu är ESK definitivt ett slaget lag. Ibland blir deras kontringar giftiga, men det ser absolut inte helt homogent ut. Laget ser väldigt stressat ut och i sin iver att få fram bollar till sina starka forwards glömmer man ofta bort att man har ett mittfält. Jag är övertygad om att det finns kapacitet i grönsvart för att hålla laget kvar i Allsvenskan, men som laget spelade idag finns det några frågetecken för mycket att räta ut.

Öster gör ingen stormatch a´la HIF, men återigen ett fullgott dagsverke. Intressant var att vi fick se Andreas Ottosson på planen idag igen, som inbytt de sista 20 minuterna hann han inte riktigt med att komma in i matchen men med lite mer matchträning blir han ett ypperligt komplement för oss. I målet gör Stringen på nytt en bra match, och mittlåset med Thor/Bild visade sig vara lika stabilt som Gorkss/Bild. Innermittfältet med Mattsson och Atiba var virrigt i början men återhämtade sig snabbt. Dagens man i Öster måste dock bli Dani Hamzo – den lille stora liraren som fick göra två mål idag. Jobbar föredömligt i hela offensiven och skapar lägen åt såväl sig själv som andra. Att den här killen spelade division II-fotboll 2002 och borde vara full med respekt inför allsvenskan verkar inte ha gått in i skallen på honom. Underbart, Dani!

Mitt i all glädje över tre viktiga poäng så delar vi idag Djurgårdssupportrarnas sorg. I en bilolycka strax utanför just Enköping omkom en DIF-supporter och flera skadades allvarligt när man var på väg hem från matchen i Örebro. Vi supportrar tänker på er, era familjer och era vänner och tänder ett ljus för er i våra hjärtan.