Nyheter

7 dagar kvar – Positiva tankar

Nu när måndag är på väg att bli tisdag är det 7 dagar kvar tills premiären. Jag tänkte kröna denna milstolpe med lite notiser och funderingar om måndagens Österhändelser, kanske var den mest glädjande nyheten att Ludde Ernstsson(bilden) med stor säkerhet spelar i B-lagsmatchen mot Kalmar.


Annars började väl Österdagen och eftermiddagen med att man klockan 15:00 släppte ett antal förköpsbiljetter till Norra Stå till försäljning på kansliet, vilket resulterade i att flera nervösa Östersupportrar stod i kö(!) för att hamstra biljetter åt sig och sina polare. Vad är nästa steg? Svartabörsförsälning utanför arenan? Onekligen ett angenämt problem…

Vi kan nu vara mer eller mindre övertygade om att Värendsvallen blir fullsatt till sista plats i premiären. Själv var jag uppe för att hämta mitt EF-abbonnemang (som förresten givetvis även gäller som biljett till premiären) någon timme efter den värsta ruschen och under tiden jag var uppe så ringde biljettelefonen konstant.

Efter jag halat upp extremt överkomliga 600 SEK för abbonnemanget och fått det hett efterlängtade kortet i min hand så traskade jag upp till G-planen för att kolla på träningen. Väl där möts jag av ett kamerateam från Canal + som tänker sända en ”inför” nu på lördag, och jag spanar intensivt efter vilka spelare som är träning. Till min stora förvåning och glädje är alla spelare mer eller mindre igång nu, t o m Ottosson joggade runt och slog bollar till Danne P och Ludde som deltog i övningarna men tog det lite lugnare än övriga gänget.

Schenka drev upp bolltempot konstant, och det märktes ganska väl vad han var missnöjd med i träningsmatchen mot Kalmar FF. Spelarna fick passa bollen i trianglar och det var hårt tempo och snabba växlingar som gällde. Jag spanar in Atiba och förundras – killen slår inte bort en enda boll. Hur omöjlig passning han än får suger han åt sig bollen som om han hade sugkoppar på foten och slår den enkelt vidare. Måtte han hålla ihop när Krister Nordin och grabbarna smäller på honom vid mittplan framöver…

På träningen träffar man(som alltid) ett gäng EF:are, och vi diskuterar ryktet om att Ludde är aktuell för spel i B-laget. Kanske, kanske kan han tillochmed spela i premiären? Förmodligen inte från start, men ändå. Dock är väl frågan vad en förhållandevis otränad Ludde kan göra mot ett allsvenskt försvar. Det krävs att hans timing i duellerna stämmer annars kan t o m en grym anfallstyp som vår Pung framstå som ett fromt lamm.

Dags att åka vidare, och vi avslutar dagen på Östers årsmöte nere på hotell Statt. Det hela börjar med att man går igenom och delar ut priser till A-laget och damlaget som ju båda återfinns i Allsvenskan 2003. Carina Jönsson, damlagets tränare passade på att tacka EF för stödet och hoppades att vi fortsätter att stötta damerna även 2003. Det hoppas jag också. Är det något lag som förtjänar stöd så är det damerna, man får ständigt bekräftelse på att det förhållandevis lilla vi gör för damlaget ändå uppskattas. KROSSA UMEPACKET!

Schenka presenterade sedan våra nya spelare, och pratade då som Schenka alltid gör. Utmaningar, bla-bla-bla utmaningar bla-bla och så lite mer utmaningar. Det roliga är att man tror på honom, till skillnad från de flesta andra tränare. Vi har ju själva sett hur killarna förbättrat sin teknik något oerhört bara på två år. Och det här årets tuffa fysträning kombinerat med fortsatt blixtrande teknikpass kommer vi att ha stor nytta av framöver.

Lars-Åke Lagrell valdes till mötesordförande, och drev på ett ytterst proffsigt sätt igenom hela mötet. Vi fick bl a reda på att Öster nu har ett positivt eget kapital för första gången med tio-femton år och den vanligtvis rätt sega biten med styrelseval m.m. rasade vi igenom på en halvtimme. Glädjande nog togs också beslutet att återinföra damsektionen i Öster, vilket kraftigt förenklat betyder att damerna och herrarna lyder under samma förening nu för tiden.

Man redogjorde även för de ökade sponsorintäkterna. 2001 hamnade vi på 2,5 milj, 2002 på 4,5 milj och redan nu är vi uppe i 8,3 milj – ett resultat som beräknas stiga med runt en halvmiljon till innan allt är över. Publiksnittet för 2003 budgeterades till 5000 personer, något som de allra flesta som jagat abbonnemangskort under dagen(vink vink) kände som något underdimensionerat. Men ”better safe than sorry” och det känns skönt att veta att vår ekonomi inte står faller på ett gigantiskt publiktapp.

Efter mötets slut minglade man runt och morsade på alla ÖIF-kändisar. Ett härligt slut på en härlig dag, natten till onsdag så kommer en ny artikelspecial – då ska vi gå ignom Östers lagdelar och nyckelspelare.