Nyheter

Information från styrelsen

East Front har stöttat Öster i över 30 år. Vi har sett supporterkulturen i Sverige utvecklas från en parentes i sammanhanget till något helt fantastiskt. När vi stod där på en ödslig läktare i 90-talets totala publikmässiga mörker så kunde vi bara drömma om den utvecklingen. Idag har vi en helt annan verklighet – vi fyller såväl vår hemmasektion som våra bussar till bortaresorna på ett sätt vi sällan sett tidigare.

I alla år har vi i East Front eftersträvat en dialog med såväl Öster som med ordningsmakten. Som för i princip alla samlingar i samhället där mycket folk samlas på en enda plats så förekommer tyvärr även störningar på fotbollsmatcher. Vi minns med värme när vi fick vår första supporterpolis Jan Graffman, numera pensionär. Med både humor, dialog och lugna/sansade ingripanden fick han vår respekt. Vi var inte alltid överens om hur en situation skulle lösas, men vi kunde alltid prata om den. Väldigt ofta innan situationen hände. Och hade den hänt så såg vi framåt och diskuterade hur det kunde bli bättre nästa gång.

Idag är det annorlunda. Dialogen har blivit en monolog. Beslut kring supportrars placering och antal ordningsvakter som bevakar supportersektioner tas över våra huvuden innan vi får chansen att kommentera och diskutera. Även motståndarsupportrar har behandlats riktigt illa och råkat ut för övergrepp i samband med matcher i Växjö. Våra tilldelade supporterpoliser (numera fyra stycken) och framförallt deras befäl har valt en väg som vi tror kommer att provocera mer än att göra nytta. Och leda till en spiral som – om det går riktigt illa – kan leda till än värre händelser i samband med Östers fotbollsmatcher. Och vi är inte ensamma om de här farhågorna, Växjöpolisens agerande och föreslagna aktioner går stick i stäv med vad Svensk Elitfotboll rekommenderar samt polisens egna nationella överenskommelser.

Om East Fronts påverkan fortsätter att minska tror vi bara att det leder till att det skapas andra, mer skygga, grupperingar som absolut inte är intresserade av dialog i de här frågorna. Det är nämligen så det har sett ut, såväl internationellt som i Sverige när officiella supporterföreningar körs över på det här sättet. Ideellt arbetande supporterföreningar som vill såväl fotbollen som föreningarna som supportrarna väl tröttnar på att inte bli hörda och slutar. Vilket leder till att andra element tar över verksamheten.

För där det finns fotboll kommer det alltid finnas passion.

Nu säger vi i East Front stopp till vidare dialog med supporterpolisen i frågor som rör supportrars placering och säkerhet fram tills dess att dagens attityd och väg förändras. Vi kan inte med gott samvete stå bakom det som beslutas längre.

// East Front