Krönikor

Gott Nytt År

Sällan har väl ett nytt år känts så välkommet sett med Österögon. Med tanke på det är väl ordet “revansch” det ord som hela föreningen har på näthinnan just nu, men det är väldigt lätt för oss supportrar att både komma ihåg besvikelsen i Jönköping 2008 och euforin i Limhamn 2009. Skillnaden mellan succé och fiasko? Mycket, mycket hårfin.

Division 1 Södra anno 2015 är ett riktigt getingbo. Å ena sidan ett gäng klassiska lag med ambitioner – utöver oss själva så spelar ju t ex lag som Örgryte IS, Landskrona BoIS och Trelleborgs FF i serien – och å andra sidan ett antal andra stabila lag som också kan tänka sig att spela elitfotboll 2016. Ett lag går upp, ett lag får kvala. Därefter finns egentligen bara ett enda stort mörker som vi bara måste försöka undvika.

Ingen av våra motståndare kommer att tycka det är tråkigt att spela fotboll på Myresjöhus Arena, snarare tvärtom. Många av dem kan säkert triggas till sin bästa prestation för året hos oss, och därför är vårt bortaspel minst lika viktigt som vårt hemmaspel. Det gäller att ta varenda poäng vi kan få på idrottsplatser där gräsmattorna närmast är att jämställa med våra träningsplaner efter att Växjö Kommun sagt OK till hästhoppning på dem…

Så kort sagt – det blir ett år där både spelarna och vi supportrar kommer att sättas på prov. Ordentligt. Men det kan sluta lyckligt ändå. Vi har väl än så länge (på pappret) ett bättre och mer meriterat lag än vi hade 2008 och 2009, och också (på pappret) bättre tränare. Men serien känns betydligt tuffare än den var på den tiden, och därför är det nog svårt att veta exakt hur vi står oss i konkurrensen.

När det gäller supporterskapet så är det alltså återigen upp till bevis. Men till skillnad från laget så har vi där mängder av positiva saker att hämta från 2014. Vi ska inte skämmas för att säga att lagets supportrar var det allra bästa med Öster förra året. Det var som så många gånger förr där med våra supportervänner som vi kunde hämta tröst när vi var ledsna och extra energi när vi var glada. Och glöm inte den stöttning vi visade laget i många jobbiga matcher och att det har skett så få negativa incidenter. Allvarligt talat – det är få andra supporterkulturer som åker ur en serie och beter sig på det viset.

Det är stora ord, men vi känner att det finns fog för dem. Och nu ska vi se till att det finns fog för dem en gång till: För den bästa serien är den serie där Öster spelar. Den roligaste matchen är den match där Öster är ett av lagen. De skönaste supportrarna är de supportrar som stöttar Öster.

Avslutningsvis vill vi önska dig som läser detta och alla kring Östers IF ett riktigt Gott Nytt År!

//Styrelsen genom sekreterare Z