Info & kultur, Nyheter

Pressmeddelande: East Front deltar i konsttävling!

Bakgrund

  • I mars 2013 utlyste Kalmar kommun en tävling för aktiva konstnärer. Bakgrunden var att man önskade en Kalmargris i betong som, enligt enhetschef Christina Karlberg, skulle vara ”trivselhöjande och en del av den offentliga konsten”.
  • Kalmar FF:s lagkapten Henrik Rydström kommenterade det hela i Aftonbladet:

”Ja, nu har alla ytterligare ett skäl att skratta åt oss.”

  • Strax efter förtydligade kommunalrådet Johan Persson  att betongsuggan inte skulle handla om djuret gris.

 

East Front menar att det är olyckligt om Kalmar inte tar tillvara på en unik möjlighet att visa sig från sin bästa sida. Lagom till fotbollsderbyt mellan Östers IF och Kalmar FF har därför konstnärliga supportrar i East Front tagit fram ”Kalmargrisen”. Tanken är att hjälpa till med marknadsföringen av Kalmars identitet. ”Grisen är ett socialt och intelligent djur. Vi tycker inte att Henrik Rydström, som sitter i tävlingsjuryn, ska skämmas för det. Grisen har spelat en stor roll i Kalmars utveckling historiskt sett – redan under medeltiden gick grisen omkring på de pittoreska gatorna och även nu finns det gott om grisar i och omkring Kalmar”, menar de lokala konstnärerna. ”För de flesta är Kalmar ändå bara ett nödvändigt ont som ska passeras på väg till Öland”.

 

I Fagrabäcksrondellen (även kallad Kalmarrondellen) kan konstverket beskådas från och med  söndag morgon. Trafikanter, och särskilt de som reser från Kalmar, uppmanas att tuta om de gillar förslaget. Om East Front vinner förstapriset i tävlingen på 35 000 kronor överväger supportrarna att köpa in en jättegris och placera vid entrén till GuldFågeln Arena.