Krönikor

Krönika: Arenan och framtiden

Östers nya arena är nu presenterad efter en närmast osannolik resa. När man tänker efter känns det osannolikt, nästan lite tomt som det liksom så ofta gör när ett mål uppfyllts. Jag känner mig också enormt luttrad efter närmare 9 års diskuterande, debattartiklar och allmän lobbyverksamhet… kanske är det lite därför? Så många gånger som man har tänkt att det är kört, så många gånger som man känt att det trots allt kanske finns lite hopp, så många gånger som man varit vansinnig på Växjös politiker – nu, nu får vi betalt för allt detta.

 

Vi är många från supporterföreningen som jobbat hårt för en ny arena, och allra hårdast har Johan ”Sigge” Sigvardsson jobbat. Vi i East Front hade skrivit (bl a i SMP) om en vision som faktiskt kunde liknas med Arenastaden, nämligen att förtäta Värendsvallsområdet och kombinera idrottsarenorna med kommersiell verksamhet och boende. Ungefär samtidigt visade Johan upp ett specialarbete han gjort om vinsterna med en ny fotbollsarena med exempel hämtat från t.ex. Holland som var bland de första länderna i Europa att börja ersätta de gamla 1960-talsarenorna med nybyggda multifunktionsarenor.

Det här specialarbetet tillsammans med en tydlig press från East Front mot Öster gjorde att Johan tidigt tog plats i en av de arbetsgrupper som fanns kring arenan, och har med sitt engagemang och sin kunskap i frågorna sett till att saker som är självklara för oss supportrar (och inte lika självklara för kommungubbar och VIP-gäster) hela tiden funnits med i diskussionerna. Det har t.ex. handlat om vikten av att bygga en ”gryta” för stämningens skull, att behålla ståplats samt att i det längsta motarbeta konstgräs.

Resan mot arenan började sedan konkret 2004 med lite av en blixt från en klar himmel. Ett företag kallat AllSportsBiz erbjöd sig att bygga en komplett arenastad åt kommunen, vilket dock senare visade sig vara en scam av den brutalare sorten, riktigt snyggt avslöjad av Smålandsposten. Sedan kom Steen & Ström, lovade vitt och brett och hann med att visa upp en vision i miljardklassen innan de hoppade av mot slutet av 2008. Vid den tidpunkten trodde nog många att visionen om Arenastaden var över, men under de här högtflygna planernas gång var det många som börjat inse det unika med Arenastadskonceptet och den enorma vinst som nya arenor för idrott medför. Kampen skulle fortgå, och det hade nu gått prestige i Växjö Kommun att lösa frågan.

Men trots detta så blev det några tveksamma månader där stadens hockeyklubb var den som hördes mest i frågan. Bland annat ville Anders Öman t.ex. ”stjäla” den tilltänkta marken där fotbollsarenan skulle byggas för att bygga sitt Word Trade Center, men så plötsligt kom kampanjen för Sveriges kandidatur till Dam-EM 2013 igång. Denna kampanj, där Växjö listades som en av spelorterna, tillsammans med ett fortsatt idogt arbete av fotbollsarenagrupperna och insändare till Smålandsposten fick åter en ny fotbollsarena på kartan, och när Sverige slutligen fick ovan nämnda EM så sattes en ordentlig spik i belackarnas kista. Nu var det ”bara” herrlaget som skulle klara av att hålla sig kvar i eliten, samt att en vettig finansiering av bygget skulle presenteras kvar. Till sist satt så alla spikar på plats och här är vi nu idag.

Många ska tackas för detta. Utöver vår egen ”Sigge”:s insats så måste vi berömma Östers f d ordförande Curt Persson och nuvarande ordförande Claes Lövgren för att de tidigt förstått vinsterna med en ny arena och tidigt kämpat hårt för den. Även Ola Rydén, tidigare klubbdirektör i Öster har ett stort finger med i spelet liksom (givetvis) alla de som deltagit i arenagrupperna. Och vi ska heller inte glömma alla debattörer (där jag själv försökt bidra en del) som jobbat hårt för att påverka den allmänna opinionen i kommunen.

Så 2012 mina vänner, då spelar Öster herr och damlag sina matcher på en ny arena. Det låter så härligt att man knappt kan förstå det – men – det är bara en del av kakan. Nu måste vi supportrar och Östervänner fortsätta jobba hårt för att på bästa sätt hjälpa till att etablera våra A-lag i eliten. Vi måste hjälpa Öster att lyfta sig, vi måste finnas där på alla plan och vara med föreningen när den nu utvecklas.

Men idag så tillåter vi oss själva att njuta, eller hur?

//Z

 

%d bloggare gillar detta: