Krönikor

Ny arena – ny framtid

Igår blev det klart att Växjö blir en av arrangörsstäderna till Dam-EM 2013. Det stod också klart att Bo Frank av någon anledning fortfarande har ett horn i sidan till Östers IF; ett Öster som enligt kommunens egna undersökning ifjol var ett 6 gånger större varumärke än något annat vi hade att komma med såsom discokula eller Linné.

Självklart har Bo Frank rätt i att ett dam-EM i sig inte kan vara den avgörande faktorn huruvida det ska byggas ”ett nytt stadion” eller ej. På samma grunder hade det varit trevligt att få läsa en kommentar från herr Frank innehållandes ”en ny arena står inte och faller med Östers divisionstillhörighet. Det är ett projekt på minst 40 år likt dagens Värendsvallen, och Öster har genom åren åstadkommit så mycket skatteintäkter och goodwill för Växjö Kommun att de verkligen är värda ett bygga som kan hjälpa dem att åter bli ett storlag”.

Jag har dessvärre aldrig sett en sådan kommentar från Bo Franks sida. När det gäller ishockeyn är det tydligen inga problem att gå i borgen för 239 miljoner kronor, en synnerligen skyhög prislapp för en arena som ska ta 5000 åskådare och där elitseriearenor likt Cloetta Center, Ejendals Arena och Löfbergs Lila med kapacitet kring 8 000 åskådare har kostat 140-200 miljoner att bygga.

Det är heller inga problem att bygga friidrotts-, innebandy- och andra anläggningar till föreningar som inte har några återkommande evenemang som genererar intäkter.
Missförstå mig rätt; jag är idrottsälskare och missunnar inga andra föreningar några anläggningar, det är tvivelsutan så att det behövs på alla fronter i Växjö.

Det som är bisarrt är hur det kan vara så svårt att trycka fram Östers betydelse för kommunen, samt att samstämmigt ställa sig bakom en ny fotbollsarena. Det är också både tröttsamt och leendeframkallande att läsa kommentarer som ”Öster måste förtjäna sin arena först”. Eeeh, va? Är det några som förtjänat en arena i Växjö är det väl Öster, med allt vad de inbringat till staden såväl ekonomiskt som goodwillmässigt? Ingen annan förening är i närheten av att ha åstadkommit det Öster gjort. Ingen annan förening har bättre förutsättningar att bli ett etablerat elitlag. Ingen annan idrott i en stor lagidrott ligger i högsta serien. Mot dessa påståenden finns inga nyktra och hållbara argument.

I andra städer jobbar kommunerna för att hjälpa sina elitlag och profilera sig via dem. Jag sitter just nu på tåget hem från Sundsvall och har under fyra dagar märkt vilket drag det är kring såväl Giffarna, Timrå i hockeyn samt Sundsvall Dragons i basketen. I gnet-Växjö bakbinder man sina trumfkort.

Mitt budskap är att Växjö Kommun med glädje och självklarhet ska ställa sig bakom en ny fotbollsarena i staden. Ni har fått dam-EM 2013 tack vare fantastiska insatser av Östers IF och ideella krafter inom föreningen. Ni kommer att tjäna mångmiljonbelopp på detta evenemang. Hotell, turism, you name it. Så se till att kraftanstränga er, och ge något tillbaka till stadens i särklass största varumärke, så kommer kommunen och Östers IF att starka kunna gå hand i hand i många år framöver. Och nej, det kommer inte gå ut över varken barn- eller äldreomsorg, för de av er som predikar detta. Jag avslutar med ett underbart citat när kommunen svansade efter Östers IF:

”Kan inte Öster byta namn till Växjö?”
Stig Svensson: -Jag tycker det är Växjö som borde byta namn till Öster.

 

%d bloggare gillar detta: