Krönikor

Krönika: Det är vårt Öster

Superettan är slutspelad, och jag vet att det var fler än jag som tänkte att den här säsongen skulle bli en trygg och gedigen säsong i mittens rike. Men icke. Istället lever vår närmaste framtid på ett ovisst kval. Det är vårt Öster.

 Det finns två stående frågor att ställa sig just nu. Den första har sitt ursprung i våra sargade supporterhjärtan och lyder: Är det över nu? Den andra kommer till när vi  tänker lite mer framåt och lyder: Vad händer nu?

Efter den nästan poetiskt fullkomliga berg-o-dalbana som kännetecknade Östers IF äventyr 2000-2010 så går vi nu in i ett nytt årtionde. Ytterligare en hemvändare har anlänt och hans namn är Peter ”Kuno” Johansson. Säga vad man vill, men föreningen har iallafall en osedvanlig förmåga att locka till sig en mängd personer som tidigare verkat i den. Och alla de här personerna vill Östers väl och ve, alla vill vara den som ligger bakom ett återupprättande av föreningens heder. Och skam vore väl annars.

Men jag vill också ha med personer på resan som INTE tidigare verkat i Öster. Vad vi behöver nu är att riva gamla hirarkier, såväl sportsligt som marknadsmässigt och bygga en ny förening i en ny tid. Och som ett första led i den satsningen så vill jag se att föreningen knyter till sig Hans Gren som försiktigt lämnat dörren öppen för en fortsättning. Jag tror att Gren har det skinn på näsan som krävs och kunskapen för att tillsammans med ”Kuno” styra Öster rätt sportsligt.

Skinn på näsan, säger ni kanske, ska det verkligen behövas? Ja, är det korta svaret. Östers nya sportsligt ansvariga – sportchef som tränare/manager – måste få ansvarsfrihet att styra över det sportsliga. Det låter kanske enkelt, men se till Östers historia. Under det senaste årtiondet… nej säg förresten de två senaste årtiondena har vi kännetecknats av en svag sportslig del som gång på gång blivit totalt överkörda av andra krafter inom föreningen. En del värvningar har knappt diskuterats med tränarna, tränare har sparkats i en osannolik takt o.s.v.

En hel del otur har Öster också haft, men otur drabbar oftast de naiva. Och det är just det där som stör mig, att vi har varit så förbannat naiva. Ge mig ansvariga personer med lite klurig småländsk envishet och lite jävlaranamma. Det innebär inte att man behöver skryta och sätta upp galna mål, mer att hålla käften, jobba hårt och när man har något att presentera – banka på den stora trumman utav bara helvete. Inte i omvänd ordning.

Och så att det inte missuppfattas – vi supportrar gnäller väldeliga och vi har all rätt i världen att göra det, men Östers IF är en förening och dess ansvariga väljs av dess medlemmar – oss. Det innebär att vi är medskyldiga till naiviteten. I allra högsta grad. Och vi är också medskyldiga till varenda tränare som sparkats i föreningen; vi har debatterat hårt och kallt om deras sportsliga inkompetens. Troligen så är vi vana vid att göra så, men det är ett beteende som måste ändras. Vi måste börja våga stötta den sportsliga delen och tro på det de gör.

Det är lättare sagt än gjort det här. Men när vi hittar lösningar som vi tror på – såväl Gren som ”Kuno” har hittills mottagits väl och vi supportrar tycker oss nog veta att de har vad som krävs – så måste vi stå bakom dem och debattera konstruktivt. I fallet med Otto och Ludde så var oss supportrar delade redan från början, jag tillhörde de som trodde att det skulle kunna vara positivt men fick fel. Ingen av de lyckades tillräckligt bra för att få både supportrar och styrelse med sig, det smittade av sig till spelartruppen och slutligen ledde allt detta sammantaget till deras fall.

Tyvärr är det ju så att vi nu måste genomlida ett kval innan vi vet exakt hur mycket vi kan satsa nästa säsong, men ”Kuno” och en ny arena av någon form har vi att se fram emot oavsett. Och skulle nu kvalet gå åt helvete så ÄR det faktiskt inte hela världen. Ytterligare ett hack, visst, men inte något som på något sätt tar ifrån oss det vi vill med föreningen och de krav vi ställer på dess ansvariga.

Och det är lätt att glömma att vi organiserade supportrar sett tillräckligt mycket fotboll och Öster i våra dagar för att veta en hel del om spelet, liksom att vi varit på bortamatcher under organiserad form i snart 20 år och därför vet en hel del om matcharrangemang och arenor. Därför måste vi fortsätta att höras, därför måste vi verka för att synas ännu mer och komma ännu närmare Öster. Vi är en resurs både för marknadsavdelningen och för den sportsliga avdelningen.

Jag tycker att Öster borde ta lärdom av detta.

Men first thing´s first – se nu till att ta er till kvalmatcherna och stötta Öster. För vi älskar ju detta, eller hur?

//Z

 

%d bloggare gillar detta: