Krönikor

Krönika: The real and not the fake

Mina vänner – det är en förunderlig tid vi lever i. Löpsedlarna skriker ut nyheter som att kronsessan ska gifta sig (på oss stackars satar till skattebetalares bekostnad), att TV4 ska bekosta Laila Bagges och Niclas Wahlgrens nya lyxkåk (på oss stackars satar till reklamkonsumenters bekostnad) och att den allsvenska fotbollen upplever en publikkris (HIF/ÖIS ner, ÅFF/MAIF upp – go figure). Det är allt tur att vi har Östers IF och våra egna bekymmer (och möjligheter) att hantera.

 Den allsvenska publikkrisen i all ära men att en match mot Larssonska BoIS inte drog mer än knappt 2700 åskådare till betongvallen är en klar missräkning även för oss. Med tanke på vad budgeterat publiksnitt är så skulle vi åtminstone haft över 3000 en sådan match. Killarna på planen gjorde sitt, men läktarpubliken är mer svårflörtad än någonsin. En orsak till detta kan vara flummeriet som vi hittills upplevt med ökade priser på ”extra intressanta matcher”. Sådant är i mitt personliga tycke en sak man kan ta till när man är på väg att sälja ut sin arena, och dit har vi faktiskt en bra bit kvar. Så länge det finns platser kvar är det av godo att befolka dem och istället försöka ta in sina pengar på kringförsäljningen runt om.

Mitt favoritexempel på detta är pappan som skickar sonen på fotboll med en hundralapp i näven. Får sonen 40 kr över spenderar han dem på läsk och korv, får han 0 kr över spenderar han inga pengar alls. Som sagt, den dagen då vi har en modern arena som flera gånger är nära att bli utsåld så är jag inte alls emot att priserna höjs, men fram till dess – kom in i matchen och se till att få folk att gå och se den.

EF har som ni säkert vet jobbat hårt med idén om att låta ungdomar gå på Öster billigare och dessutom att utöka ungdomsåldern till att innefatta all gymnasieungdom (födda 1991 eller senare). Det gör vi inte bara för att vara snäll mot ungdomarna utan också för att vi tror att Öster tjänar på detta i form av goodwill – och – kringförsäljning. Så att i favoritexemplet ovan så får pappan inte bara skjutsa sonen till matchen, han får dessutom 1-2 av sonens kompisar med sig i bilen samt att han tack vare att intresset ökar kanske till och med går in själv också.

Det har varit många bud hit och dit, internkommunikationen hos Öster har brutit samman – men nu känns det som att moderföreningen lyssnar till gagn för alla oss som älskar den. Bra jobbat av samtliga inblandade.

Vårt nya forum sjuder av liv, och även om vi kanske fått lite hjälp av Östers härliga seger mot ovan nämnda Bois och tidigare fina spel med tillhörande hedervärda förlust mot Assyriska så känns det lite av en succé och därmed också en djup suck av lättnad för undertecknad. En hel del härliga forumtrådar har skapats, och besökarantalet generellt på sidan har ökat. Vi hoppas att detta är en trend som smittar av sig på våra bortaresor och inte minst på Norra Stå. Denna ljuva plats, the betongbunker of all betongbunkers. The real and not the fake.

För Östers herrar gäller nu Brage. Borlänge en tisdag är kanske inte vad en researrangör som planerar bussresor till bortamatcher direkt drömmer om, och som ni säkert förstår motiverar inte intresset en regelrätt EF-arrangerad bussresa. Vi får hoppas att laget får lite support i alla fall, själv kommer jag följa matchen på dalmasarnas webblokalradio med största intresse. Och jag vore på förhand mycket nöjd med en pinne mot det grönvita klassikerlaget som gjort det bra hittills i Superettan.

Avslutningsvis två saker till med stor EF-anknytning, nej tre förresten. För det första – ni har väl inte missat Bo Rutters klockrena grafik på den poster som annonserar den kommande bortamatchen mot Hammarby? Världsklass och stort tack till Erik G som sydde ihop det hela. För det andra – boka redan nu in datumet den 24 juli. Inget semestertjafs till Grekland (de går ändå snart i konkurs) eller liknande, Öster möter Norrköping hemma och EF ska anordna en Staglafest som förvärmning (och kanske också eftervärmning om väder och resultat tillåter). Jag anmäler mig härmed som en av arrangörerna för det hela. För det tredje – har ni SETT årets medlemskort? Jag älskar. Mycket. Har du inte sett det, betala medlemsavgiften redan idag så får du definitivt se det snart.

Lev väl, må bra, älska Öster, hata vad du vill.

//Z