Krönikor

Krönika: Käkar gnagare till frukost och bajare till lunch…

Extremt mycket medgångspacksvarning att skriva en krönika efter en match som detta, men jag bara måste. Öster behövde en hedervärd seger efter några hedervärda förluster, och den kom idag då inställning och klass slog ett Bajen som led brist på bäggedera. Betänk om vi förlorat idag, men istället tagit pinnar mot Assyriska, Brage och Örgryte. Vi hade haft samma poäng, men ett helt annat klimat på vårt supporterforum både inför och efter denna match. Ingen kan säga annat än att det svänger om Öster…

Sitter och lyssnar lite halvslött på en hammarbyitisk webbradiosändning där någon bajare argt konstaterar ”att vi har en allsvensk trupp och kan inte ta poängtapp mot lag som kommer från Division 1…”. Det är helt underbart. Fortsätt bara på den inslagna korkade vägen och glöm bort att dagens Bajen är oerhört ungt, att man har haft en negativ trend i flera år att försöka vända samt att man har ett extra ok i form av Söderstadion som förväntar sig att 11 grönvita spelare – oavsett tidigare faktiska meriter – ska bära laget hela vägen tillbaks till Allsvenskan. Supportrarna verkar fortfarande inte fatta att man faktiskt spelar i andradivisionen av en orsak och ångesten och rädslan hos de grönvita spelarna lyste igenom hela TV-rutan.

Dessvärre så gällde ångesten och rädslan också domartrion. Det slutade lyckligt visst – men vi skulle ha haft 11 spelare på planen mot Hammarbys 9, det fanns åtminstone en klar straffsituation och antalet tilläggsminuter var helt absurda. Jag vågar sträcka mig raklång och hävda att om denna matchen spelats i Väsby mellan Väsby och Öster istället så hade domarna inte backat, men på ett ilsket och frustrerat Söderstadion så vågade man inte stå upp. Oerhört bekymmersamt för svensk fotboll om en sådan här trend håller i sig.

Och just ångest brukade förr i tiden vara en slags huvudpunkt när man tidigare talade om Freddy Borg. Idag var den borta. Idag var Freddy Borg elak, smart, listig och en alldeles bedårande fotbollsspelare. Där han tidigare skulle ha toknitat den tunne fjanten Furuseth och åkt på typ 3 matchers avstängning så flinade han bara, utnyttjade situationen till sin fördel och fortsatte sulfinta bort trötta Bajenspelare. Och Moberg sen. Jag skällde på honom högt i TV-soffan efter två missar på solklara målchanser i första, men han gav aldrig upp och arbetade otroligt hårt. Och så gör sedan de säkert två mest hatade spelarna på hela Söderstadion 2010, Freddy Borg och Niclas Moberg, 0-1 tillsammans. Det är faktiskt så jävla vackert att man vill gråta.

Alltså – Öster har ju gjort det här bra hittills, även om jag kan tjura lite över att man var på tok för tama och snälla mot Örgryte i förra omgången. Med samma inställning där som den man hade idag så hade ÖIS åtminstone fått kämpa för segern. Det är därför dagens match är så viktig. Den talade om för samtliga våra spelare att vi faktiskt kan slå alla lag i serien och att det inte bara är en skröna skapad av tränare Ottosson. Den talade om att hårt arbete och att våga ibland ger resultat (idag) och ibland inte (t.ex. Assyriska borta).

För er som inte såg matchen så var faktiskt Bajen mer dåliga än vi var bra, det ska i ärlighetens namn sägas. Men om vi tidigare skällt ut våra tränare för att de inte kan få en match dit de vill eller ”spela smart fotboll” så borde de banne mig tokhyllas idag. Laget agerade lugnt och försiktigt de första 15 för att sedan kämpa sig in i matchen och börja sticka upp, och främst då på kanterna via Borg och Henningssom. Jabu och Smiley som centralmittar löpte kopiöst i försvarsarbetet för att störa Bajens spelförare vilket ledde till ganska enkla luftpastejer som Bild/Majje lätt nickade undan. Senare i matchen skapades även lägen centralt när vi kunde nagla bollar på Karekezi, och Moberg gav aldrig bajenförsvararna en lugn stund. Åkesson som vanligt stabil i mål de få gånger han testades.

Det var inte alltid vackert, det var inte Österliret till 100% utan det var istället Österviljan till 150% som avgjorde den här matchen.

Fan vad härligt med såna segrar också.

//Z

P.S. För er som undrar över krönikans titel kommer här EF-ramsan som ligger till grund för den:

”Freddy Borg, Freddy Borg, Freddy Borg
Som en punka på din cykel, Freddy Borg
Käkar gnagare till frukost och bajare till lunch
Freddy Borg, Freddy Borg, Freddy Borg

Freddy Borg, Freddy Borg, Freddy Borg
Spelar poker hela natten, Freddy Borg
Spelar skjortan utav blåvitt och trosorna av GAIS
Freddy Borg, Freddy Borg, Freddy Borg”