Krönikor

Krönika: Här kommer morgonen

Det är vår i luften, försäsongen är över och East Fronts årsmöte har ägt rum. Med andra ord så börjar det vankas seriepremiär – en seriepremiär som för vår del utspelar sig i på nya Parken i Norrköping. Och det ska bli grymt spännande att få en första indikation på var vårt nya lagbygge står någonstans.

Det skrivs faktiskt en del spaltmetrar om Öster i diverse medier. Anledningen är ett gäng lika smarta (Anderson/Vidarsson) som mediala (Karekezi) värvningar, och det faktum att vi gjort en riktigt bra försäsong. Själv får jag nästan tygla mig själv för att inte bli rubbat lyrisk över drömlösningen med Jabu Mahlangu i en fri roll bakom en ensam rejäl forward (Karekezi) och framför två hårt jobbande, halvgalna men enkelt och bra spelande mittfältare (Anderson/Vidarsson). Lägg därtill att Borg spelar hela matcher, att Bojent är på väg tillbaks och att Katenda och Elmin bildat en av de roligaste kanter jag någonsin sett (ja faktiskt) i Östersammanhang på försäsongen… det är helt enkelt svårt att bibehålla sin gamla vanliga tjurighet inför en seriestart.

Vi får se om jag landar hårt, finns väl viss risk för det. Men tänker inte göra det i förväg i alla fall utan bara njuta av situationen.

Utöver Öster och det riktigt hyggliga vädret just nu så njuter jag också av andra saker såsom 1930 (ett nytt klädmärke med Österanknytning, vänta och se säger jag bara…) och det faktum att den nya hemsidan alldeles snart är redo för publicering. Det blir nu på söndag faktiskt. Sidan stänger ner på söndag morgon för att öppna senare på kvällen – vilket betyder att måndag morgon så vaknar ni till femte generationen av eastfront.net. Tiden går…

Apropå tiden ja – när var det Nanne Bergstrand var tränare i Öster? 1995? Hursomhelst så fick jag enorma flashbacks efter Åtvidaberg – Kalmar som avnjöts (0-0 var helt i sin ordning) på TV häromdagen. Trots att de flesta bedömare ser Kalmar som ett topplag så pratade Nanne om saker som ”vi har i alla fall en poäng mer än vi hade ifjol vid den här tiden”, och det var precis den sorten av banal optimism som skickade honom ut Öster. Frågan är om Kalmar någonsin kommer att få några krav på sig överhuvudtaget? Jag antar inte det, t.ex. den talande tystnaden hos deras fans på plats på Kopparvallen gör att de mer och mer börjar kännas som ett Halmstad BK. Eller Trelleborg.

När det gäller Öster så är det närmast sjukt hur mycket som händer och kommer hända runt vår förening de närmaste åren. Återetableringen i eliten, duktiga egna talanger, spännande nyförvärv, den nya arenan, en Österledning som bejakar supporterkultur… Hela föreningen har efter den närmast pinsamma degraderingen från SE 2007 gråtit ut, torkat tårarna, kryddat anrättningen med en rejäl dos ödmjukhet och sedan påbörjat vägen tillbaka med ett rejält avstamp. Och det är verkligen inte bara i Växjö det tisslas och tasslas om Öster nuförtiden.

Jag ska avsluta där jag började – bortapremiär i Norrköping på måndag. Norrköping. Peking. Den i mitt tycke lite förbisedda mysiga industristaden som jag personligen gärna förknippar med (den tyvärr bortglömde) musikern Magnus Johansson. Jag avslutar med lite text tillskriven denne 90-talspoet (hämtad från låten med samma namn):

"Du vet  – det är ingen film som rullar nu
Det är bara jorden som snurrar ju
Så lägg dina pengar på små enkla saker
Och ta din trumma med upp på taket
Och låt den sjunga över hela stan
Det är inget fel i att bara vara glad"

Här kommer morgonen. Ja den gör verkligen det.

Ses i Norrköping.

//Z