Krönikor

Krönika: Ett decennium med East Front och Öster

Så här på årets sista dag är det hög tid att man tar sig samman och börjar fundera lite. För det är faktiskt inte vilket år som helst – det är dags att summera ett decennium. Ett decennium som är speciellt för undertecknad som blev medlem i East Front under 1999 och därmed fått uppleva 10 år av gemenskap, glädje och galenskap. Sedär – de tre G:na som vi gamla stofiler tycker om att sätta som något slags epitet för Östers officiella supporterförening East Front.

Att på något sätt försöka skriva en krönika som täcker in allt man upplevt med East Front under de här åren är tämligen tidsödande, det antar jag att ni förstår. Istället tänkte jag försöka ge mig på en decennielista och avslutningsvis lägga in en liten brasklapp om vad vi kan vänta för framtiden. Redo? Då kör vi.

Decenniets…

…Österhjärta.
Tillhör Jan ”Lill-Damma” Mattsson, tränare för Öster 1998 – 2000. Efter att först ha fått se sitt lag åka ur Allsvenskan med stora ekonomiska problem 1998, lyckats tråckla ett skadeskjutet lag med tonvikten av spelarna hämtade från Division III eller lägre till nystartade Superettan 1999 så orkade inte riktigt hans Österhjärta hantera de sista matcherna under 2000. ”Lill-Damma” fick därför lämna över ansvaret till andratränaren Jan Hansson och kunde till sist se sitt lag klara första årgången Superettan – främst inte på egen hand då de egna resultaten var bedrövliga – utan med hjälp att de andra lagen förlorade planenligt.

…värvning.
Atiba Hutchinson. Många hånade sportchef Leif Widén när han inför säsongen 2003 handplockade en ung och oerfaren innermittfältare från – Kanada. Men Widén och dåvarande tränaren ”Schenka” hade god koll på den minst sagt gänglige kanadicken (ett av EF:s första smeknamn på Hutchinson var för övrigt ”Spindelmannen”) och fick se honom dominera allsvenskan kraftigt och nästan rädda Öster kvar i allsvenskan på egen hand. 2004 såldes Hutchinson till Helsingborg varifrån han senare gick till FC Köpenhamn. Att han fortfarande är kvar där och inte spelar för någon större klubb är för mig en gåta.

…tunna röda linje.
Backbesättningen i Superettan säsongen 2000 efter att Nicklas ”Liatorparn” Persson gått till Helsingborg. Den bestod av Joakim Karlsson (nu fotbollsinvalid), Rasmus Drönan Haugland (nu bortglömd), Markus Jonsson (nu AIK) och Patrik Karlsson (nu Öster med efternamnet Bojent) och kallades även för ”blöjbacklinjen”. Snittåldern på 21 år skrämde vare sig motståndarna eller gladde Östersupportrarna nämnvärt, men ynglingarna fick värdefull rutin och åtminstone 3 av dem hamnade till slut som mer eller mindre ordinarie i Allsvenskan. Jonsson till och med i landslaget…

…trubadurslagdänga.
Öster skulle slå på stort med grillafton innan och under matchen mot Café Opera 2001, men givetvis kom regnguden på besök och grillarna liksom de tänkta gästerna fick huttrande husera under gången mellan Tipshallen och Värendsvallen. För att värma de tappra och luttrade besökarna spelade en trubadur bl.a. Beatleslåten ”Let it be” som EF:are på plats snabbt konverterade till ”Leif Widen” och skrattade gott åt aningen justerade textraden ”There will be no answer – Leif Widén”.

…krönikör.
Inte helt oväntat Ambulans-Jonas pojk. Ett tips till alla som skrivit krönikor här på hemsidan genom åren, kontakta Piratförlaget och säg att ni vill skriva en bok samt att ni tidigare blivit publicerade tillsammans med en viss Jonas Jonasson så har ni gräddfilen klar…

…robot.
Johan ”Jocke” Mattsson. Jag kan och kommer aldrig att glömma denna fantastiska spelare som på egen hand kunde såväl roa som läxa upp ett helt Österlag. Löpstilen var väl sådär (därav smeknamnet ”Gamla Uppsala SK:s robot”), det totala fotbollskunnandet lite halvt om halvt men hjärtat och vänsterfoten var det aldrig något fel på. Om ni någon gång i något sammanhang träffar på Mattsson (numera tillbaks i Uppsala), säg de magiska orden ”Stadion 2002” och ni får se hans ögon glöda på exakt samma sätt som de gjorde strax efter han satte den där magiska frisparken. Ja, ni vet den som gav Öster 1-0 ledningen mot Café Opera och placerade oss med det första robotbenet i allsvenskan 2003…

…tyskar.
Våra bröder i Hansa Rostocks supporterled. Under 2003 värvades en av Hansas mittfältsikoner – Peter Wibrån – tillbaks till Öster, vilket föranledde en spontan supporterresa från Rostock till Växjö och matchen Öster – Hammarby. Två busslaster glada tyskar lotsades in på Värendsvallen med hjälp av EF och Peter Wibråns fru(!) och fick kanske se decenniets roligaste match på Värendsvallen (4-4). En något mindre men lika glad delegation tyskar fick såg även Trelleborg – Öster 2004 samt att en ännu mindre men kanske ännu gladare EF-delegation året efter reste till Rostock för Bundesligamatchen Hansa – HSV…

…Hitchcock.
Utspelade sig i Kristianstad 2009 och var en rysare såväl på planen som utanför. Flera hundra Östersupportrar från hela södra Sverige deltog i skådespelet, liksom ett heroiskt kämpande Österlag och tusentals fåglar som cirklade över idrottsplatsen. Öster vann med 3-1 och på något sätt så kändes det redan då som att detta var en ytterst speciell säsong…

…forumskribent.
När jag räknar antalet varningar i moderatorverktyget för den här hemsidan leder en viss Conny Halme överlägset – vilket förtjänar en utmärkelse i sig. Att fortfarande skriva (och faktiskt ibland riktigt bra också) trots alla bortplockade inlägg och att ha lyckats undgå banning är en bedrift vi härmed vill belöna. Hemsidans specialprecis går dock till East Fronts nuvarande ordförande Labila Kabila som skrivit inte mindre än 3507 inlägg sedan vi byggde det nuvarande forumet inför 2006. Det är faktiskt 3,2 inlägg per dag det…

…utlandsresor.
Under Östers UEFA-cupäventyr fick EF:are möjlighet att se sitt lag spela borta mot storheter som walesiska Total Network Solutions och lettländska Liepajas Metalurgs. EF var givetvis på plats. Den förstnämnda resan gick i lyckans tecken, den andra i sorgens tecken efter att Öster åkt ut på färre gjorda bortamål (2-2 i Växjö, 1-1 i Liepaja). Värt att notera är att Öster lämnade UEFA-cupen utan att förlora en enda match i densamma, samt att om vi klarat den där matchen i Liepaja fått möta Schalke 04 i nästa omgång…

…dragspelsbuss.
Västra Frölunda borta 2002. En osannolik resa som bl.a. innehöll det faktum att vi fick gå sista biten till Ruddalen efter att vår dragspelsbuss låst sig i vikt läge på en parkeringsplats och bärgningshjälp fått tillkallas. Eas
t Front och nu lite insomnade West Front spelade supportermatch (de östra vann då naturligtvis) men i den riktiga matchen vann väst över öst. Oavsett – som alltid – ett stort party där EF drar fram.

…pitch.
Limhamn-Bunkeflo a k a LB08 under säsongen 2009. En av de härligaste, underbaraste och allra allra mest fantastiska planinvasioner som någonsin utspelats. Magi.

…voodoo.
Härstammar från säsongen 2006 då jamaicanen Teofore Bennet skär en skåra med ett rakblad i angolanen Yamba Ashas onda lår för att driva ut de onda andarna som bodde där. Såret läkte dock bra och såväl Asha och Bennet framlider nu så vitt jag vet sin fortsatta karriär i samma lag i den angolanska ligan…

…damlagsmatch.
Helt klart Ornäs – Öster säsongen 2000 (resan också känd som ”Falun via Ornäs”). En bil med Österfans tar sig upp de dryga 60 milen till Dalarna och chockar såväl Österspelare som Östertränare med sin blotta närvaro.

…arena.
Tillhör Torslanda och kallas Torslanda IP. Några hundra Östersupportrar mötte upp inför premiären i Söderettan 2008 och alla undrade enhälligt var arenan låg någonstans. Bara några minuter senare insåg samtliga vilken serie man hamnat i…

…”hur-fan-tänkte-han-där”.
Alla vet att tränaren Jevgenij ”Schenka” Kouznetsov åtnjuter stor respekt bland de allra flesta Östersupportrarna. Men placeringen av den legendariske mittbacken Goran Jevtic som innermittfältare i Superettamatchen mot Enköping 2002 tillhör ett av historiens allra märkligaste fotbollsbeslut. Någonsin.

…stillestånd.
Tränaren Giles Stille närmast apatiska uppsyn efter och inför varje seriematch 2007 är en otäck bild som lever kvar på näthinnan. Den apatin var huvudansvarig till att Öster åkte ur Superettan samma år och är egentligen för tragisk att omnämnas under de former som en lätt skämtsam nyårskrönika erbjuder.

..servitris.
Hette Zintha (reserverar mig för stavningen) och jobbade på en nattklubb i Liepaja. Hon serverade öl och nötter för ”nästan-ingenting” kostnad till EF:are under flera timmar och fick utöver skrynkliga lettiska sedlar även en klassisk-brittisk ramsa för besväret: ”We love you Zintha – we do”; samma ramsa som Älmhults stolthet Enes Smajlovic senare fick ärva…

…bortapremiär.
Utspelade sig 2000 mot Brage (som vi nu åter får möta i seriesammanhang 10 år senare). Undertecknad och en busslast andra Östersupportrar kom fram till Borlänge i god tid bara för att mötas av ösregn och en plan som tack vare tjäle mer var lämpad för vattenpolo. Givetvis blev matchen inställd, och lika givetvis blev resan ändå ett party. En pizza på Valentinos, några stora stark och en lika glad supporterskara åkte hem igen under devisen ” härligt med inställt, då slipper man skiten och kommer hem två timmar tidigare”…

…resenär.
Ola Petersson. Skulle man slå ihop det antal minuter som supporterbussen totalt fått vänta på honom skulle det antagligen handla om fyrsiffrigt. SJ:s tåg väntar dock inte på sina resenärer vilket Ola fick erfara den hårda vägen under en tågresa upp till Djurgården – Öster 2003. Vår hjälte klev av på en perrong i Södertälje för några snabba bloss – och blev sedan kvarlämnad där till allas förtjusning…

…”det-var-faktiskt-ett-skott”
Kom från John Pelu under GAIS borta 2005. Ett lååååångt lobbliknande inlägg letar sig in i hemmamålets burgavel (på insidan) vilket gav Öster ett otroligt orättvist 1-0 som också blev matchens slutresultat.

…supporterforumtråd.
”Nybro Open-tråden” som den hette spände över flera år och handlade till sist om allt annat än den rätt menlösa inomhusvintercup som den skapades för. Tråden dog i samband med en databaskrasch 2007.

…leråker.
Östers första bortamatch 2005 i Örnsköldsvik mot Friska Viljor TV-sändes vilket producenterna säkerligen ångrade i samma ögonblick som de kom dit och skådade arenan och planen. Vad det nu var för sport som de sände ut i etern så påminde den inte särskilt mycket om fotboll…

…serieförlust.
Jag var inte med själv, men Sylvia borta 2001 är något alla gamla rävar pratar om. 6-3 till Sylvia på Bollspelaren, och trots detta tokglada EF:are på läktaren…

…kvalförlust.
Enkelt då det bara finns en. Året är givetvis 2008, det handlar om Superettan eller inte, skådeplatsen är Jönköping, motståndarlaget heter Jönköping Södra, domarinsatsen är katastrofal, planen är katastrofal och… ja. Vi lämnar det där.

…supportertröja.
2001 får Öster den briljanta idén att likt ett rockband lansera en ”turne t-shirt”. Problemet är att serien redan hade börjat, samtidigt som antal tecken att trycka kostar pengar. Och pengar var inget som Öster hade gott om på den här tiden. Vad göra? Givetvis bara trycka ”Superettan 2001” samt endast återstoden av serien i vitt på ryggen på en illröd tröja – som dessutom var av tämligen usel kvalitet. Bara för att idén var så sjuk köpte undertecknad två stycken – en att använda, en att spara – men båda är nu borta…

Och nu får jag nog sluta även om jag glömt hälften, en del medvetet och en del omedvetet…

Jag vill önska er alla ett riktigt Gott Nytt År 2010. Nu börjar vi skriva ett nytt decennium med Östers IF. Kanske kommer vi inte nå allsvenskan igen så fort som alla rastlösa supportrar är vana vid – kanske kommer det bli precis som vanligt så vi halkar upp på ett bananskal redan 2011.

Who knows.

Tack också till sökfunktionen på den här hemsidan som hjälpt mig minnas, till skribenter och besökare för att ni bygger supporterkultur online och till alla resenärer och supportrar som bygger supporterkultur on field. Vi är Öster.

//Z