Krönikor

Krönika: Då. Nu. Imorgon.

Idag var det medlemsmöte hos Öster, ett möte som andades optimism och framtidstro blandat med lite hederlig småländsk försiktighet och företagaranda. En ny arena som står för dörren, två A-lag som sakta men säkert fylls på med egna talanger och – väldigt glädjande för oss supportrar – ett erkännande av lagets supporterkultur som klarat två år i Sveriges tredje division på ett lysande sätt.

Något egentligt referat av mötet tänkte jag inte bistå med, ni får vackert vänta på det till Östers webmaster Anders Sköld blir färdig med digitaliserandet av sina febrila anteckningar – utan jag tänkte istället fokusera på kanske de två ämnen som berör oss supportrar allra mest: Den nya arenan och var klacken kommer att vara placerad. Samt att East Front omnämndes som en del av Östers själ och vi-känsla. Men mer om det senare.

När vi kom till Tipshallens konferensrum låg den nämligen där, en nätt men prydlig folder som visade den nya arenan tillsammans med en riktigt bra skriven text som framhöll Östers betydelse för Växjö genom åren och som samtidigt andades med en syreriklig fräsch luft. Och under kvällen fick vi reda på flera intressanta saker som tidigare varit lite luddiga:

– Öster, Lakers och IFK Växjö kommer att ha separata arenabolag.
– Östers arenabolag är redan bildat, och kommer till en början att ha samma styrelse som föreningen självt fram till dess att bolagets arbete blir mer konkret.
– Tommy och Tommy (Nilsson och Berggren) blir det nya arenabolagets första anställda, detta för att få till finansieringen.
– Öster räknar med kommunen som huvudlåntagare för arenan (precis som övriga föreningar i Arenastadsprojektet). De styrande slutgiltiga besluten om finansieringen kommer under två möten 2010 varav det sista blir i juni.
– Öster räknar idag med att arenan ska stå klar våren 2012, cirka 6-12 månader efter att hockeyns isytor troligen är klara.
– Dagens grusplan mittemot I11 kommer att beläggas med ett modernt konstgräs under vintern/våren 2010 (även Tipshallens konstgräs skall bytas ut).
– Öster kommer efter den nya arenan står klar att förfoga över fem fullstora fotbollsplaner på Värendsvallsområdet, varav de två naturgräsplaner närmast Samarkand kan bli aktuella för senare exploatering av handel/bostäder.
– Arenan kommer som det ser ut idag att byggas i två etapper, etapp 1 med plats för 7000 åskådare och i etapp 2 med 12 000 åskådare. Möjligheten finns (om situationen för Öster är gynnsam vid byggstarten 2011) att man bygger etapp 2 direkt.
– Underlaget för arenan har tidigare alltid sagts vara konstgräs, men det har nu kommit fram att man diskuterar/utvärderar olika varianter av preparerat naturgräs som ska klara det slitagekrav som ställs på arenan.
– Arenan ska kunna användas vid utomhusarrangemang som ska kunna hålla 25 000 besökare.

Ovanstående innehåller en hel del glada nyheter – men tyvärr också ger det upphov till en del följdfrågor som vi inte kan få svar på idag. Till exempel borde överklagandeprocesser och annat kunna ställa till det för oss liksom det gjort på andra platser i landet, men det talas om att det råder en bred politisk enighet i kommunen om att området ska utökas som planerat. Några organiserade aktioner eller grupper mot arenabyggandet har heller inte dykt upp.

Lite får vi alltså fortfarande vackert vänta.

Något vi inte behöver vänta mer på är frågan placeringen av klacken. East Front har beslutat att jobba mot att återgå till Norra Stå, något som framhölls som positivt av ledande personer i Öster. De som vill sitta på huvudläktaren under de två år som nuvarande Värendsvallen fortfarande kommer att vara Östers arena kan givetvis fortfarande göra så. Ett medlemskap i East Front har inte ett dugg att göra med var på läktaren man placerar sig, desto mer att göra med vilket laget i ens hjärta är.

Priser är något som aktivt diskuteras just nu och Superettan kommer generellt att innebära en fördyrning för oss fotbollssupportrar. Öster har beslutat att sätta sina priser efter vad medelvärdena ligger för biljettpriser i Superettan, vilket i mina ögon verkar rimligt. East Front kommer givetvis också att erhålla sedvanlig rabatt.

Avslutningsvis: Något som gjorde mig extra, extra glad är att East Front allt mer omnämns i Östers presentationer. Idag fick vi som var där motta ett varmt tack för att vi hållit liv i East Front under tiden i Division 1 Södra och för att vi fortfarande arbetar för en positiv supporterkultur.

Nu är det bara att fortsätta på den inslagna vägen. Det finns flera faror och utmaningar under resans gång, men om vi kan hålla det positiva flow som just nu omringar föreningen levande är det mycket värt. Tänk att det nu kan vara endast två säsonger kvar som vi stöttar Öster på den klassiska mark som kallas Värendsvallen… tänk känslan inför seriestarten 2012.

Öster. Då. Nu. Imorgon.

//Z