Krönikor

Krönika: Time to move on

“Its time to move on, time to get going
What lies ahead I have no way of knowing
But under my feet, baby, grass is growing
Its time to move on, it s time to get going”

Tom Petty säger det hela bra i låten med samma titel som denna krönika; vi vet inte vad som väntar oss men oavsett är det är bara att fortsätta. Det känns som att vi på något sätt närmar oss en serieavslutning, fast det fortfarande är nio omgångar och därmed 27 poäng kvar att spela om. ”Allt kan hända” som det brukar heta, men i ärlighetens namn är det sällan som det gör det. Fotboll är egentligen i slutändan rätt logiskt.

För det första – att vi fortfarande har en rimlig möjlighet att nå en serieseger efter den (som vanligt får man nästan säga) bedrövliga våren är en präktig bonus. Tänk er en höst i mittens rike i Division 1 Södra, eller ännu värre – en höst med strid kring det nedre strecket. Men Öster ville annorlunda och har med rätt inställning samt lite flyt sett till att vi idag ligger fyra poäng från serieledning och att vi med åtta omgångar kvar kan ha en poäng kvar till densamma. Eller sju.

Det jag vill säga är att en förlust mot ett Kristianstad som nu presterar på topp av sin förmåga inte är hela världen, men att en vinst faktiskt vore minst lika viktig som de sex poängen vi snöt av Motala när serien vände. Sett i efterhand verkar vår vändning där inte bara gett oss sex fler poäng än dem utan också kopplat bort dem från toppstriden då de presterat sämre efter detta. Precis samma öde kan drabba KFF. Ofta är det så att när ett lite oväntat lag leder en serie eller går riktigt bra så gör de ökade prestationskraven och förväntningarna att det till slut stiger över bredden för laget.

Öster har haft sin prestations v/s förväntanskris redan i våras och med detta återgått till grunderna. Laget har blivit mer försvarsinriktat och släpper inte till lika enkla mål bakåt. Och ju längre matcherna gått utan att vi släppt in onödiga mål, ju mer nytta har vi av vår breda trupp och hårdare träning och kan med bakgrund av detta få in det där extra målet i slutet av matcherna som till slut avgjort matcherna.

Vän av Öster de senaste åren frågar sig självklart inte om utan när detta skall rasa ihop igen, när vår fina svit med segrar ska brytas. Det är givetvis inte helt otänkbart att ett inspirerat Kristianstads FF på hemmaplan kan vara laget som bryter den. Skåningarna har rutinerat folk i truppen – bland annat en hel drös f d Mjällbyspelare – och en positiv trend med bra spel i samband med många poäng. Det känns som att vi måste höja oss ytterligare ett snäpp för att lyckas sett till vad vi presterat – inte minst offensivt – i de senaste matcherna mot Värnamo, Lindome och Torslanda.

Men vi har fått en viktig kugge som kan bli tungan på vägen i höst och han stavas Patrik Bojent. I inhoppet mot Torslanda såg han först lite vilsen ut, men växte snart in i matchen och i det skede då Tadaris gick ut till förmån för Stefan Karlsson och Bojent flyttades in jämte Fredrik Petersson centralt så fick vi på allvar se det jag hela tiden hade hoppats på: Ett bättre och fyndigare passningsspel samt mer lugn och ackuratess i agerandena. Med lite mer matchtempo och flås samt undvikande av skador kommer Bojent att bli en alldeles lysande förstärkning inför slutspurten. Det vågar jag lova redan nu.

Vi ska heller inte glömma bort Fredrik Bilds betydelse. Jag tyckte att Månz vikarierade bra i lördags och fick göra ett viktigt mål, men Bild ger det där extra lugnet samt – som jag skrivit tidigare – det var väldigt länge sedan han såg både så här vass och faderlig ut. Med det här spelet från Bildan förra året så hade nog Öster tänkt både en och två gånger innan man tog det diskuterade beslutet att slopa honom till förmån för en nu bänknötande Tobias Häll…

När det gäller oss supportrar så börjar bussen till Kristianstad nu fyllas, och vi Växjöresenärer kommer också att få gott om stöd från Östersupportrar i Skåneregionen. Det är en viktig match, låt oss som sagt inte hymla om det. Låt oss göra vårt och vara på plats och stötta killarna så de inte ens märker att det är bortaplan. Med Kristianstads nuvarande publiksnitt i åtanke kan jag – trots att en del allmänt fotbollsintresserade Kristianstadsbor kommer att dras dit – ändå tänka mig att över hälften på plats på måndag kommer att hålla på det rödblåa bortalaget.

På hemmaplan har kommunen gått vidare med Arenastaden med brett stöd i fullmäktige, och det börjar därmed kännas som att en ny Österarena verkligen är i faggorna. Men Öster behöver vårt stöd nu, innan vi är tillbaks i elitfotbollen är en ny arena av underordnad betydelse och för varenda år som vi befinner oss i Division 1 Södra tappar vi nödvändig mark.

Så låt oss nu komma till matcherna både hemma och borta och gemensamt stötta killarna. Alla räknas. Laget må spela i Division 1 Södra, men dess supportrar spelar faktiskt i högre divisioner än så.

Låt oss nu verkligen visa det de sista matcherna nu i höst.

//Z