Krönikor

Krönika: Tillbaka med Öster

Semestern är slut, både för mig personligen och för Öster. Och det har ju varit en minst sagt händelserik semester vad gäller vårt rödblåa fotbollslag; inte nog med att några sedvanliga provtränare varit här och visat upp sig med sedvanliga resultat – vi har fått tillbaka två hemvändare med allsvensk rutin och fortfarande hög klass: Spader Kung och Samba-Putte. Eller Fredrik Bild och Patrik Bojent, vilket ni vill.

Sen ska vi ju inte glömma gårdagens match mot Motala heller. Men en sak i taget.

Att både Bild och Bojent skulle återvända var rejäla skrällar. Om vi börjar med den förstnämnda så tyckte jag att det blev en lite trist sorti när Bild fick lämna förra hösten/vintern; Bild ville fortsatt lira medan Öster redan utsett hans efterträdare i provspelande Tobias Häll. Med tanke på att Mario Vasilj och Månz Karlsson också fanns i truppen (plus några duktiga U21-lirare) och att Öster har klart begränsade resurser (kom ihåg att vi inte snackar om ÖSAB här, Öster måste klara sin spelardrift själva) så var det i det läget svårt att motivera att en 36-årig Fredrik Bild som tydligt börjat prata om sin framtid utanför fotbollen också skulle få plats.

Jag förstod därmed både Fidde G:s resonemang och Fidde B:s ilska, och blev glad att de redde ut det hela som vuxna människor. Och när Öster insåg att vi inte hade så stark centrallinje som man hoppats på (även om de aldrig kommer att erkänna detta med just de orden) så var det stort av Bild att tacka ja och komma tillbaka. Och lika stort var det att se honom spela fotboll för rödblått igen, lika frejdig och med samma giraffhals och Långben-tå som vanligt…

”Hand i hand, jag ska gå med Fredde Bild…”

Patrik Bojent (f.d. Karlsson) har vi inte fått se i spel ännu, men ska vi vara krassa så är det hans många skadebekymmer och att han inte hittat något riktigt vettigt kontrakt någon annanstans (ännu) som gör att han är här. Han är på pappret helt enkelt på tok för bra för oss, och med tanke på situationen kan sånt ibland vara lite farligt – men jag tror att Ludde och Ottos bedömning är riktig. Patrik är en klok och ödmjuk kille och har aldrig svävat iväg på några höga hästar. Jag tror därför att han kan smälta in bra i gänget och hjälpa upp kvalitén på såväl träningar som matcher.

Problemet är väl istället var han ska spela någonstans. När man frågar Ludde och/eller Otto svävar de som zeppelinare på svaret, den enda position de utesluter är väl kanske målvakt… och jag är heller inte riktigt klok på om Patrik ska förstärka det centrala mittfältet eller vänsterkanten, men jag lutar åt det förstnämnda.
På vänsterkanten har vi nämligen en upcomer i Nurkic, en spelsugen och skadefri (peppar, peppar) Olausson och vårsäsongens klart bäste spelare Freddy Borg. Tillochmed en pånyttfödd Danne P kan vikariera som vänsterback. På det centrala mittfältet har vi haft stora problem under våren när samspelet mellan Smiley (inte kommit upp i fjolårets nivå) och FP (väldigt ojämn i år med) inte funkat. Tadaris har kommit in och gjort det bra, liksom Frisk nu i går – men Bojents rutin och erkända passningsskicklighet skulle onekligen vara en förstärkning.

Svårt det där. Hur vi än vänder oss när vi ska förstärka laget (vilket känns nödvändigt) så får vi plocka bort en eller annan ung U21-talang (vilket känns onödvändigt) eller en klok spelare. Moment 22:22.

Gårdagens match var ju annars en riktig rysare. Jag tycker vi var klart bättre än Motala, och det med klara avbräck iochmed avstängningar och skador vilket givetvis känns positivt. Men trots att vi ska komma ihåg att främst Öster blev klart störda av domarinsatsen (som inte var direkt smickrande för de inblandade) så saknar jag fortfarande det där ”knyta-ihop-säcken”-spelet. Det ska inte vara någon diskussion när vi leder med 2-0 över Motala och det är en halvtimme kvar, inte när matchen sett ut som den gjort.

Så laget får jobba vidare. Liksom vi.

För nu måste vi Östersupportrar ta oss i kragen och börja stötta laget lite bättre. Jag saknar de engagerade valparna och flera åldersmän i det vi kallar klacken, speciellt nu när killarna jobbar hårt för Öster och oss . Även om vi hoppats på en annan utveckling och placering i serien i år så har vi ju fortfarande chansen. Dyk upp på sektion G (för gemenskap) nästa hemmamatch och glöm inte lördagsmatchen mot Lindome!

Kan också passa på att informera lite om East Fronts IT-struktur. Facebooksidan har redan över 50 fans på ett dygn och många fler känns det som att det blir, men vi nöjer oss inte där. Vår Twitter är perfekt för korta statusuppdateringar som t.ex. matchrapporter och som det ser ut kommer vi även att byta ut Paynova (som vi har stora bekymmer med) till en annan leverantör. Och kanske även äntligen komma igång med vår webshop som fortfarande ligger i träda.

Men vi behöver fler som jobbar för vår förening. Vi ska inte sticka under stol med det – vi är en handfull personer som får det här att gå runt just nu och vi skulle må så mycket bättre, kunna göra så mycket mer och vara mindre känsliga om vi var några fler. Så har du funderingar och viljan att hjälpa till på antingen IT-sidan, tifo eller nåt annat – hör av dig. Gå in på Kontakta oss här till vänster och välj lämplig person att kontakta.

Make a difference.

//Z