Krönikor

Krönika: Förväntningarnas final

Jag har med avsikt undvikit att tänka på morgondagens match den här veckan. Försökt att se det som en match som alla andra i den här serien, tänkt att alla segrar bara är en bonus och att en förlust inte är hela världen. Men så är det givetvis inte. En seger, och vi kopplar ett järngrepp om avancemanget. En förlust, och vi får fortsätta leva i extrem ovisshet.

Och det senare betyder en del.

Öster har de senaste säsongerna varit Sveriges i särklass mesta jojolag i de högsta serierna: 2002 – upp, 2003 – ner, 2004 – kvar, 2005 – upp, 2006 – ner, 2007 – ner… Det känns som att den raden skulle kunnat handla om GAIS eller för den delen Kalmar FF som tidigare hade en liknande trend, men nu är både de grönsvarta och de tångstinkande stabila allsvenska lag.

Tyvärr betyder inte det att även vi automatiskt om några år är ett stabilt allsvenskt lag, men det skulle faktiskt inte förvåna mig. Men då krävs en klar stabilisering på den sportsliga biten, vi måste nu bygga en stomme av spelare genom att få de här killarna som nu lyft sig ur misären i våras och gjort en bra höst att stanna kvar i föreningen. Och att vi absolut inte börjar tokvärva igen och är sådär kronobergskt smågnälliga om våra spelare och automatiskt menar att ”det håller inte i eliten”.

Idag får till exempel Enes Smajlovic en helsida i SMP inför morgondagens match. Det var knappt någon av De Insatta i vintras som trodde att han skulle få kontrakt med Öster under provträningen; herregud, det handlade ju om en spelare som inte ens var helt ordinarie i Ljungby IF i division 2. Men Enes lyfte sig när han fick chansen; och när han dessutom bara fortsatte att ösa på där alla andra spelare från lägre divisioner fick problem med den högre träningsdosen så blev han dessutom given på mittfältet i Division 1 Södra.

Samma sak gäller Stefan Karlsson från Växjö Norra i division 3. Nu kliver han fram som en värdig arvtagare till Emin Nouri på högerbacksplatsen – men innan säsongen var De Insattas dom klar: ”han spelar inte en minut i Öster, men kan väl vara bra att ha i framtiden”. Men även där visade det sig att motivation lyfter klass och inte tvärtom.

Vi supportrar säger ofta att vi dammsugit klart Kronoberg i jakten på fotbollstalanger, men vi får nog ta och inse att det gör vi aldrig. En instruktör i Schenkas klass i kombination med ökad träningsdos och ökat självförtroende kan göra underverk med en fotbollsspelare som kanske tidigare inte sett ut att vara sådär väldigt mycket till världen. Rätt inställning är så oändligt mycket viktigare än saker som timing, löpningar på rätt ställen och sätt och teknisk bollbehandling. Allt det där kan en spelare lära sig, medan en bra inställning och psyke för att orka med elitfotbollen är svårare att lära ut och tar längre tid…

Och angående det sistnämnda där… är det någon som hör namnet Freddy Borg eka i huvudet? En spelare som haft allt – utom kanske rätt inställning. Nu är Schenka på väg att lyckas där andra tränare misslyckas; att få ut Borgs fulla potential som fotbollsspelare. Det är något helt fantastiskt för Öster om så sker.

Vad vill jag säga med det här? Jo det är ganska enkelt, vi har två scenarion att se framför oss efter den här säsongen är färdig:

1. Himmel
2. Helvete

Och om det nu blir himmel av alltihop ska vi inte automatiskt kasta ut spelare till förmån till nya med lite bättre meriter, och om det nu blir helvete av alltihop ska vi inte automatiskt kasta ut spelare och ge nya chansen. Truppen måste spikas, grunden måste vara stabil.

De killarna som är här nu, de måste bli vårt Öster. I själ, hjärta, sorg och glädje.

Trollhättan imorgon så.

Folk på stan säger så mycket, man säger att man inte bryr sig om Öster – men man har ändå stenkoll på läget: ”…vinner dom är det serieledning va?” och jag tror att även om vi inte ska hoppas på siffror upp mot 3-4000 som det spekulerats lite om så kommer folk ändå att ha full kontroll på utgången av matchen. Alla med något sportintresse vet att det är seriefinal. Och det vore så skönt att visa Växjö den moral som det här Österlaget har kämpat till sig under en pissig serie, det vore så skönt att trycka ner folks ansikten i den leriga myllan och tvinga de att tänka ”jag skulle varit där” och det vore så skönt att slippa svara för Växjömyten att Öster är sämst när det gäller.

Rent sportsligt så vet vi att Trollhättan är ett välorganiserat kollektiv utan storstjärnor, har en duktig tränare i L-O Mattsson och att de i kollektivet har spelare som kan avgöra en match.  Just det där sistnämnda har för deras del hänt en hel del gånger i slutminutrarna av säsongens matcher, vilket tyder på en stark lagmoral. Det räcker så, men ska ändå inte räcka.

Och avslutningsvis, lite skadeglädje och lite ilska: Vi noterar att en privatperson överklagat Kalmars beslut om en ny arena, men konstaterar att exakt samma sak hänt i Växjö om den här flummiga handelsplatsen-med-lite-arenor-här-o-där hade riktat sig mot bara fotbollen. Växjö kommun var lite smartare genom att undvika särintresseskonflikter men ändå lite trögare då Arenastaden – som jag ser det – ändå aldrig kommer att byggas, inte efter den ursprungliga planen i vilket fall.

Det hela är så enkelt egentligen: Arenorna först, så kommer handeln automatiskt sen. Och jag menar hallå, en arenastad utan fotboll är så patetiskt att det inte finns ord för det. När arenorna väl står klara kan Lakers ha gått i konkurs och Öster i allsvenskan; man kan inte bygga en arena efter nuläge utan efter vision – vill vi ha elitlag i vår stad i alla de stora lagidrotterna eller inte?

East Fronts egen arenavisionär och expert på området Johan Sigvardsson har hela tiden varit kritisk mot Arenastadsprojektet, medan jag – mindre vetande – tjafsat emot. Klart det blir bra det här. Men det visade sig att han har rätt: Arenastaden är på väg att bli ett fiasko.

Men nu skiter vi i trångsynta privatpersoner och kommuner – utan konstaterar att vi kan ta ett stort steg på väg tillbaka till eliten genom att köra över de där trollen imorgon.

Väl mött på Sektion G – G som i Gemenskap.

//Z