Krönikor

De vanställdas guide till Torslanda

Torslanda i skärgårdslandsskapet och vackra Bohuslän är en stadsdel i Göteborgs kommun med cirka 17 000 invånare. Området ligger längst västerut på Hisingen, med många badstränder och mycket naturmark. Innan Landvetter flygplats byggdes det gyllende och helt unika året 1977, låg Göteborg huvudflygplats i Torslanda. Från det stora fältet 15 kilometer från Göteborgs Centrum flög partysugna och soldyrkande västkustbor på charter söderut. Flygplatsen finns dock till viss del kvar än idag, men i en helt annan form. Det gamla flygledartornet inrymmer nämligen en modern restaurang som har blivit en unik samlingsplats fär festsugna Göteborgare med utsikt över hamninloppet, med Vinga fyr i väster.

  

Idag är Torslanda framförallt känt som platsen för Volvo personvagnars bilfabrik, Torslandaverken. I fabriken tillverkas bilarna Volvo S80, XC99, V70, XC70 och senare S60. Volvo som annars är mest känt från kultfilmen "Blådårar 1", där det under en supporterresa innehållande en hätsk politisk diskussion till Helsingborg framgick att de tidigare generaldirektörerna PG Gyllenhammar och Sören Gyll beskylldes för att "fota folk", för att ge ägarna så hög aktieutdelning som möjligt. Sören Gyll platsade inte ens på supporterbussens tak, enligt huvudkaraktären Lasse Nilsson.

Torslanda IK är en fotbolls- och bordtennisklubb (pingis är inte en hobby för JO Waldner är kung, och en av de största bollkonstnärerna i modern tid. Fråga kineserna själva) från Torslanda. Föreningen bildades under krigsåren 1944 och har aldrig spelat på en högre nivå än rikets tredje division som nu.

Hemmamatcherna spelas på föga klassiska Torslandavallen och ordförande i föreningen sedan många år är Staffan Baaz. Varje år arrangerar Hisingeklubben ungdomsturneringen Crawford Cup (okänt vad namnet kommer ifrån).

I fjol slutade Torslanda på en 11:e plats i söderettan och vid rodret huserar huvudtränaren Jan-Erik Lien som gör sin andra säsong. Hemma vann man 2 matcher, spelade 7 oavgjorda och förlorade 4 matcher. Målskillnaden var 17-17. Man skramlade sammanlagt ihop 27 poäng på 26 matcher. Torslanda hade 3 poäng tillgodo till nerflyttning där Kristianstad (det riktiga KFF som vunnit lika många SM-guld som Kalmar FF från Kalmar) och Visby Gute (skänk skiten till Baltikum) hamnade. Anledningen till att endast två lag åkte ur serien var att allsvenskan utökades till 16 lag, och detta spred sig även till den här dyngserien som ringar på vattnet. Hemmasnittet hamnade på 182 personer. Endast Skärhamn var i närheten med sina 184 i snitt, alltså 4 halvfigurer fler där.

Torslanda IK premiärspelar mot nyuppflyttade Motala AIF borta. Ett Östgötagäng som nyligen bildat aktiebolag. Men redan 6:e april ställs man mot IFK Fjärås i Svenska Cupen. Matchens spelas på klassiska Heden som är tätt sammankopplat med ungdomscupen Gothia Cup, som spelas varje sommar i centrala Göteborg.

Torslanda är Östers sista seriemotståndare på Värendsvallen 11:e oktober. Förhoppningsvis är arrangemanget till superettan redan klart då för vår del.

Avspark i Torslanda söndagen den 27:e april kl. 16.00 för de röe jävlarna.

* Fota folk: Sparka ut folk/arbetare utan anledning.

* Vanställd, vanställda, vanställdas: Person som med totalitär bestämdhet alltid anser att Öster är bäst. Det värsta den vanställde vet är att jämställas eller beskyllas för att vara en medel-Svensson. Föredrar att umgås med likasinnade utan att de egentligen inte har något annat gemensamt än Öster.