Nyheter

Pressmeddelande

Under gårdagen (11/9) framkom att det skrivits ett inlägg på East Fronts användarforum som kunnat tolkas som ett hot mot journalisten Staffan Möllerberg på TV4 Sydost. I samma ögonblick som detta blev känt för forumets moderatorer raderades inlägget och en kommentar med officiell ursäkt till Möllerberg från hemsidans officiella utgivare publicerades tillsammans med TV4 Sydosts inslag om händelsen. Händelsen har även i samband med detta polisanmälts av TV4 Sydost.

Idag har representanter från East Front inklusive personen som skrev inlägget besökt TV4 Sydost för att träffa Staffan Möllerberg och TV4 Sydosts Peter Bressler. Syftet var att personen som skrev inlägget personligen skulle be om ursäkt till Möllerberg och förklara att det inte finns någon uttalad hotbild från vare sig personens egen eller East Fronts sida. Möllerberg och TV4 accepterade ursäkten, uttalade att det var korrekt och rekorderligt gjort och att man såg mycket positivt på initiativet till mötet. Under mötet lovade även East Fronts representanter att moderatorfunktionen på East Fronts forum ska ses över för att förhindra att något liknande inträffar igen. Vi lovade också att även ta upp saken i East Fronts styrelse för att där avgöra om vi behöver vidta ytterligare åtgärder mot bakgrund av händelsen.

Efter mötet fanns representanter från olika media på plats och fick då officiella uttalanden om mötet och händelsen från East Fronts ordförande Magnus Skagert och hemsidans ansvariga utgivare Tobias Croby. Då personen som skrev inlägget ännu inte befunnits skyldig till något i lagens mening avböjdes alla förfrågningar om medverkan i media från dennes sida.

I dagsläget vet vi ännu inte om polisanmälan kvarstår, men enligt Peter Bressler på TV4 Sydost är polisanmälan helt i linje med TV4:s policy i sådana här frågor.

Innan vi vet hur TV4 Sydost och polisen väljer att fortsätta processen kommer East Front inte att agera vidare i frågan utöver det vi vid dagens möte utlovat. Vi har under dagen och gårdagen fått juridiska tips om hur vi skall hantera en eventuell utredning mot oss. Bland annat har vi fått veta att TV4 Sydosts inslag om händelsen från igår innehar brister som handlar om hur man hanterat den personliga integriteten för personen som skrev inlägget.

Vi önskar nu att situationen som den är respekteras, och att våra medlemmar och andra användare i forumet i framtiden verkligen tänker över det som de skriver på East Fronts officiella hemsida. Mer information om de kraftigt förbättrade moderatorfunktionerna i forumet kommer under morgondagen.

Vi vill återigen verkligen beklaga det som har inträffat och återigen uppriktigt be Staffan Möllerberg om ursäkt.

Tobias Croby (Ansvarig utgivare eastfront.se)
Magnus Skagert (Ordförande East Front)