Krönikor

Krönika: Genrepet avklarat

Hrmm hörni… Det blir ingen matchrapport från dagens genrep mot Kristianstads FF. Anledningen? Er webmaster hade ingen möjlighet att se matchen. Men trots det, eller kanske snarare tack vare det, så vann Öster programenligt med flera mål mot vad jag förstått ett ganska beskedligt Division 1-gäng. 5-0 blev slutresultatet efter att Helgi x 2, Gustafson, Johnson och Borg nätat för rödblått.

Det känns ändå ganska skönt med ett målfyrverkeri (oavsett vilket motståndet var) i genrepet. Jag har varit inne på det tidigare, nu säger jag det igen: Det har varit en riktigt stabil försäsong av Öster. Det har känts lite som att man sakta, sakta byggt upp ett nytt men ändå beprövat grundspel för att ju längre tiden går börja krydda med mer offensiv. Försvarsspelet har präglats av en positionssäkerhet som det var länge sen jag såg Öster stå för, plötsligt känns det verkligen tydligt (om än enkelt) – man ser hur spelarna tar position för varandra och hur snacket utvecklats. Det är lite märkligt, att prata mycket på planen är en av hörnstenarna i fotboll men Öster har tidigare varit ett ganska tyst lag.

Så är inte längre fallet.

En av anledningarna till att Öster varit tysta kan vara att det varit ganska turbulent i truppen. Många nya (och däribland flera utländska) spelare, ständiga byten av spelsystem och – kanske också – få riktigt ansvarstagande spelare i startelvan. Men detta har förändrats. Tack vare Östers policy att vägra sälja flera av nyckelspelarna trots att de emellanåt gnällt lite så har laget svetsats samman rejält. Man kan se det tydligt på träningarna. Det har inte varit dålig stämning i Öster innan, inte ens när det gick som sämst ifjol – men nu har killarna tagit det ett steg till.

Nu när vi ändå är inne på spelartruppen: När man pratar med Östersupportrar i alla åldrar och nivåer så är många oroliga över två spelare: Zavadil och Figueiredo. Den förstnämnda är ju inte ens i Växjö för tillfället och den sistnämnda har varit kanske den av de etablerade spelarna som synts mest i transfersammanhang. Många tror att någon eller båda spelarna kan komma att lämna föreningen när fönstret öppnar nästa gång.

Och ja, det finns faktiskt en risk för det. Om vi börjar med Figueiredo så är han trots allt 35 år, och har endast den här säsongen kvar på sitt kontrakt. Öster har meddelat att man i dagsläget – just nu alltså – inte pratar om förlängning av kontraktet. Dels med hänseende till Figges ålder, men också till Figge själv. Det är ingen hemlighet att angolanen sökt klubbar i Frankrike och Portugal närmare familjen och att intresse där finns för honom – om prislappen sänks. Vilket den ju faktiskt lär göra ju närmare kontraktsslutet vi hamnar…

Vi behöver dock inte vara oroliga för att Figueiredo skulle gå här i Växjö och bida sin tid. Det är ett fullblodsproffs vi snackar om. Kolla in en träning så får ni se själva, och matcherna på försäsongen talar ju också sitt tydliga språk – Figueiredo ger allt för Öster så länge han är här. Och mer kan vi inte begära av en klasspelare som spelar minst en division för långt ner i seriesystemet.

Och nu Zavadil. Den ettrige tjecken med den gyllene högerfoten är en spelare som Öster diskuterar förlängning med redan nu trots att gällande kontrakt sträcker sig en bit över nuvarande säsong. Och – ryktena till trots – så är han själv inte alls främmande för det. Men mycket handlar givetvis om hur han väljer att hantera den situation han nu befinner sig i. Det enda vi kan göra som supportrar är att visa att vi tänker på honom och att vi hoppas att han kommer tillbaka. Och tack vare ert stöd i en diskussionstråd här på forumet har Pavel nu fått ett dokument från supporterklubben med era personliga hälsningar. Mer kan vi inte göra just nu.

Låt oss istället prata fotboll igen – offensiv sådan.

Det har talats om att Öster saknar naturliga yttermittfältare, att mittfältet är för centrerat och att vi har för få forwards med spetskompetens. Jag vill riva sönder det där lite och tänka lite positivt så här framåt småtimmarna.

Som det sett ut på träningsmatcherna så har vi sex huvudalternativ som yttermittfältare. Zavadil, Helgi, Svensson, Borg och Claesson. (Olausson är ju långtidsskadad efter en meniskoperation). Göransson finns också som alternativ, och också Malmborg. Det är sannerligen inte fy skam. Det har funnits tendenser att samtliga alternativ gärna drar sig lite för mycket inåt mitten ibland, men jag tycker att detta har förbättrats allteftersom försäsongen pågått. Mot Kalmar hade jag alls inget att anmärka på, möjligen vänsterkanten där Tyler Hughes var lite väl cementerad på sin vänsterbacksplats. Vi vill se överlapp! Få saker förknippar man med Öster som de där härligt offensiva ytterbackarna och de tekniska lirarna på mittfältet. Vi har allt vi behöver här för Superettan, fattas bara annat. Och då kan även huvuddelen av alternativen jag nämner ovan direkt gå in som alternativ centralt…

Och så har vi då kommit till våra forwards. Och jag vill börja med Freddy Borg.

Denna store skåning har slitit oss supportrar mellan hopp och förtvivlan. Alla kan se att han har ”det”, men det är något han visat lite för sällan. Kanske är det dags nu, Freddy har gjort en bra försäsong och känns idag given i premiären tillsammans med Teafore Bennet. Teafore har gjort sin försäsong lite på halvfart känns det som, det finns definitivt mer att ta ut där. Inte på något sätt har han dock varit dålig, och hans snabbhet lär riva stora hål i fler motståndarförsvar än ett under säsongen.

Nyförvärvet Ryan Johnson sägs ha gjort en bra match idag på topp tillsammans med Borg, och fick även skriva in sig i målprotokollet. Det känns bra. Jag var kritisk mot honom efter Kalmarmatchen, främst för att han ofta hamnade i döda ytor – men förhoppningsvis kommer positioneringen bättre framöver när han blir mer samspelt med sina kollegor.

Avslutningsvis: Teever, Ingemar. Febersjuk mot Kalmar, och med bara en träning i kroppen innan dagens match hamnade han på läktaren idag. Och det är ett ställe vi inte vill se vår est på fler gånger, men ska man vara helt ärlig så…

Ja, räkna ut det där själva.

Det var lite fotbollsnörderi från min sida efter d
et mer känslomässiga utbrottet häromsistens. Jag vill tacka alla er som skriver en rad till mig efter mina krönikor, det är riktigt roligt att det uppskattas och ger mig givetvis sporrar nog att fortsätta trakassera er.

Nästa gång jag skriver en krönika har vi mött Häcken. Och man kan inte tänka på Häcken utan att tänka på EF:s berömda ”rövtifo” på Rambergsvallen… Bilden ovan till höger alltså.

BK Häcken – klapp, klapp, klapp. Som sagt.

Eder (Falcao),
//Z