Krönikor

Efter matchen: Krymp en yta eller dö

Alla som trodde på poäng mot Elfsborg räcker upp en hand. Hmm, just det – inte en skog av händer precis. Men det är lite sådär med Öster, när man tycker att man har noll hopp och i princip redan räknat noll poäng – då överraskar man både oss supportrar, den samlade expertisen och inte minst – motståndarlaget.

Elfsborg är just nu lite av en framgångssaga. Man var först ut i Sverige att byta ut sin öststatsarena med en ny dito och därtill – inte minst – en tillhörande storsatsning där man lyckades locka hem tidigare spelare som varit tongivande i såväl sina europeiska klubblag som i landslaget. Utöver detta har man ett anfallsinriktat och trevligt spel. Att deras modell nu vinner såväl gehör som poäng på planen är inget annat än en välriktad lyckospark i röven på svensk fotboll. Och en signal till andra klubbar i samma storlek att det är möjligt att utmana de traditionella storklubbarna om hemvändande landslagsstjärnor och därigenom skapa ett publikunderlag som ger tillräckligt med pengar för att klara att driva alltihop.

Detta Elfsborg skulle ju bara köra över Öster, som sagt. Men nu gjorde man inte det. I media talades det om ”sega ben” och ”trötta hjärnor” hos Boråslaget, men det är enligt mig en sanning med modifikation. Likt en lika tröttkörd som envis åsna har jag hävdat i krönikor att Öster i sina bästa stunder kan, ja jag säger KAN, utmana vilket lag som helst i allsvenskan om segern. Spelmässigt har vi inte förlorat en match sedan.. ja jag minns faktiskt inte när jag såg Öster bli riktigt utspelade sist. Ändå ligger vi sist i serien.

När man pratar med utomstående fotbollstyckare verkar alla övertygade att man måste göra som Kalmar och Gefle för att klara sig kvar i allsvenskan som nykomlingar första året. Ni vet det där med att spela försvarsfotboll i 26 matcher och räkna med att ungefär en tredjedel oavgjorda och en fjärdedel vunna matcher med uddamålet räcker.

Det märkliga är att det där tänket effektivt mördar svensk elitfotboll, och knappt ingen verkar bry sig.

Många svenska fotbollsälskare verkar fortfarande drömma sig bort till Tipsextras barndom, och den importerade uranglosaxiska modellen som handlade om ha tio spelare vid rätt sida om bollen, överlägsen försvarstaktik och så långbollar, långbollar, långbollar framåt utan någon mer konstruktivitet än att ”bolljäveln ska upp på rätt planhalva”. Och att en poäng på hemmaplan är en vunnen poäng och inte två förlorade. Det där spelet finns inte längre förutom kanske på Division II/III-nivå på brittiska öarna… eller ja förresten – det är väl den nivån som Allsvenskan ligger på just nu.

Allsvenskan hade dock en kort period med glad fotboll, unga talanger som tilläts få chansen kombinerat med intressanta hemvändare. Det blev fler mål i matcherna, mer publik på alla matcher och nya fotbollsstjärnor tändes likt landningsljusen på en flygplats inför landning. Det var då.

Men nu är vi på väg tillbaka neråt igen. Djurgårdens offensiva 4-3-3 har ersatts med först Kjell Jonevret och nu Anders Grönhagen, IFK Göteborg importerade Drillo-taktik från Norge och Malmö – ja stackars Malmö vet jag inte riktigt vad de håller på med förutom att försöka sätta något slags rekord på att omsätta flest spelare under en säsong.

Utöver detta så har Allsvenskan blivit en dumpningsplats för avdankade försvarsspelare, lagen tävlar om vilket lag som kan krympa mest ytor och publiken – ja den sviker. Utom just i Borås, det är därför Elfsborg ska ses som en av ledstjärnorna, eller förresten – ska jag vara riktigt ärlig finns det inget annat lag i Sverige som jag vill se Öster lära sig av.

Inför årets allsvenska värvade Öster inte fyrtorn till backlinjen, inte en ny målvakt – vi värvade offensivt. Och med facit i hand så tror jag ändå värvningarna var rätt, i stora drag. Men för att överleva i Allsvenskan räcker det inte med att spela fin fotboll, man måste krympa ytor och markera fyrtorn så pass bra så att lagen med enbart skit och poäng i sikte inte klarar av att få hål på en.

En fotbollsmatch i Allsvenskan borde spelmässigt se ut som matchen mellan Elfsborg och Öster i Borås, trots 0-0 resultatet.

Lycka till mot Spanien, Lasse Lagerbäck. Krymp ytor.