Nyheter

Inför Halmstad BK – Öster

Mot västkusten med regn och – förhoppningsvis – poäng i sikte. Yamba Asha blev spelklar i fredags, och har varit grymt sevärd i de träningar han hunnit göra för föreningen. På minuskontot konstaterar vi att Backman är avstängd (vilket öppnar för att Ashas debut i Öster förmodligen blir på vänster yttermittfält) samt att Freddy Borg är skadad. Iochmed försäljningen av PC till Raufoss och utlåningen av Pelu till Kongsvinger så känns det tunt på forwardssidan. Förmodligen ges därför Patrik Vieweg, den evige talangen som varit bra i B-laget på sistone, chansen att som tredjeforwardsalternativ sitta på bänken.

Det har väl knappast frångått någon supporter med Öster i hjärtat att vi på senare tid har varit med i matcherna på ett helt annat sätt än större delen av vårsäsongen? Den allsvenska som inleddes så stabilt med 0-0 med mersmak i Göteborg, har annars mest kommit att handla om målvaktstabbar, försvarstabbar, oavgjorda matcher och hedervärda förluster. Det känns som att våra internationella nyförvärv Asha, Figueiredo och Bennett har en klar möjlighet att påverka höstsäsongen positivt, samtidigt som man upplever att många av våra resterande spelare lyft sig under VM-uppehållet.

Det kanske klaraste exemplet är Pavel Zavadil. I våras lite uppgiven, mycket rycka-på-axlar och underlägsenhet i man-mot-man. Nu i en helt annan form; ständigt nya löpvägar, ständigt passningsbar, lagom aggressiv och med Östers känsligaste högerfot. Helgi Danielsson har varit bra i princip hela tiden, när han varit skadefri – vilket inte varit så ofta. Nu är ryggslutet uppenbarligen läkt, och tillsammans med Figueiredo på innermittfältet bildar de ett par som känns som MYCKET stabil allsvensk klass. Ständigt spelbara, rätt fysik, rätt hårdhet blandat med konstruktivitet framåt.

Men Östers uppryckning offensivt har också mycket att göra med en man – Teafore Bennett. Det slår blixtar om jamaicanen när han likt sina landsmän i friidrott accelererar förbi allt och alla. Halmstads försvar såg närmast chockade ut av Bennetts snabbhet, och jag räknar med att han kommer att få en betydligt hårdare afton med extrem bevakning ikväll när duktige Zvirgzdauskas är tillbaka i HBK:s backlinje.

Iochmed att eftersnacket efter förra matchen mest handlade om SMP:s totalsågning av supportrarna till Öster (se separat krönika "Efter Matchen") så blev det inte mycket prat om fotboll, varför jag ägnar den matchen några rader här: Öster gör i det stora hela givetvis en bra match, men det finns fortfarande saker att förbättra. Ska vi vara ärliga så kom målen i helt rätt ögonblick för en gångs skull; just då vi började bli lite för ängsliga och vaksamma om vår ledning. Just den där ängsligheten, att mittfält och även ytterbackar gärna följer med sin gubbe hela vägen ner i knäet på målvakten (och därmed tillåter motståndarlaget att flytta fram sina positioner) måste vi förbättra. Vi har nu kapaciteten att spela fullt ut (med innermittfältet jag nämner ovan) och låta motståndarna jaga oss istället. Med Helgi som balans och defensivt kunniga yttermittfältare (Backman/Zavadil) så behöver vi inte krypa hem och bevaka. Låt Österfotbollen blomma ut i höst!

Vill också nämna något om Ingemar Teever. Visst, det är mycket ironi och gnäll bakom honom och anledningen är givetvis att han skrivits upp som en av våra absoluta stjärnor innan säsongen startade. Ju bättre spelare vi värvar, ju mer förväntar sig supportrarna av dem. Det måste både Öster och Teever vara väl medvetna om. Med det sagt vill jag säga att jag tycker att Teever rör sig rätt, han tycks mer hemtam som en av två forwards (iställer för nio-rollen i 4-3-3) men att det fortfarande är en hel del ängslighet och prestationsångest som hindrar honom från att blomma ut. I många lägen där han som målskytt egentligen bara ska vända och klippa till söker han andra spelare, och i kampsituationer är han ofta – trots att han är där och rätt till bollen – lite avvaktande. Det måste blixtra lite mer om honom. Och jag tror att det hänger på första målet, när bollen sitter i maskorna och självförtroendet ökar så ökar också kapaciteten. Men – tålamodet börjar ta slut. Vi förväntade oss mycket, mycket mer av den gänglige esten.

Startelvan då? Ja, den tippas att bli så lik förra matchen som möjligt. Dels är Lasse tränartypen som vill ge de spelare som deltar i en vinst förtroendet att fortsätta, och dels så såg det ju onekligen riktigt bra ut. Men Backman är avstängd, och Asha har tillkommit. Så som vi nämner inledningsvis så blir troligen den enda förändringen att Asha debuterar som vänstermittfältare istället för som vänsterback. Och att Vieweg då får plats på bänken.

Halmstad då? Jo, de får ju tillbaka två viktiga spelare efter avstängning: Tomas Zvirgzdauskas och Martin Fribrock. I övrigt tycks HBK:s tränare Janne Andersson besitta samma positivt-tänkande förmåga som en gång Nanne Bergstrand när han tränade Öster. Vi minns ju allihop hur Nanne efter en flermålsförlust likt en dåre bedyrade hur bra vi stod upp och hur positivt vi spelade? Andersson gör likadant, menar bl.a. på Halmstads officiella hemsida att HBK "vann" andra halvlek mot Öster och att resultatet handlade enbart om marginaler.

Sanningen är att de där "marginalerna" skapades av spelare som Teafore Bennett och Paulo José Figueiredo, samt att vi de två senaste matcherna vägrat bjuda på enkla försvarsmissar i stil med de vi tidigare gjort mot lag med i grunden samma kapacitet som oss. Halmstad är alls inte dåliga, och jag anser att de underpresterat en del mot vad deras trupp är kapabel till – men det är de inte ensamma om.

Som Östersupporter boende enast 13 mil från Halmstad återstår nu ingenting annat än att samla familjen, ta med paraplyerna och besöka västkusten några timmar. Dels för att se Ashas debut, en spelare utöver det vanliga – men även för att inleda höstsäsongen optimalt med att tokstötta Öster in i en höst då det omöjliga ska bli möjligt.

Du hänger väl med?