Krönikor

Efter Matchen

Efter Matchen med stort M. Ja, det ska vara så av olika anledningar. En sanslös känsla av lättnad och eufori för alla de Östersupportrar som under tidigare hemmamatcher hoppats, längtat, hatat, älskat, skrikit, stått tysta. 3-1 mot Halmstad BK, och 2 x 45 minuter av hjärta från våra Österspelare. Vi som brinner för Öster borde fått njuta av allt detta aningen längre än till morgonens släpp av Smålandsposten där ”klacken” East Front i princip sågas jäms med fotknölarna på bästa spaltplats på Smålandspostens sportsidor i en text som tydligt visar på ren och skär okunskap, samt total ovilja att ens vilja försöka förstå.

En tanke var att jag skulle skriva en insändare i tidningen, och försöka förklara för ovanstående artikelskribent. Men jag inser nu ikväll att det är meningslöst. Det fria ordet gäller, och vill SMP publicera den typen av påhopp mot oss så får de göra det. De kommer ändå säkert att bli ivrigt påhejade av personer som vill stadens stoltaste lag illa, och det hela resulterar förmodligen i en debatt som blossar upp och lika snabbt brinner ner som ett illegalt tomtebloss i Växjö Ishall.

Jag tycker att vi redan varit tillräckligt bra att ha för SMP. Vi kan ta exemplet från slutspurten i Superettan 2002; Öster möter Åtvidaberg borta i en väldigt viktig match, de rödblå viker ner sig och dåvarande kaptenen Stefan Paldan citeras i SMP ungefärligen: ”Vi är inte bättre än så här, vi kan lika gärna ge upp drömmen om Allsvenskan”. EF författade då ihop ett öppet brev till Paldan och föreningen där vi förklarade vår ståndpunkt; att så länge chansen finns och matcher spelas så kommer iallafall inte supporterföreningen att ge upp – oavsett vad laget nu väljer att göra. Det här brevet snappades upp och publicerades i SMP och gav dem ett fint missnöjesscoop som till och med gav eko i riksmedia.

Jag var ordförande i EF på den tiden, och så här i efterhand ångrar jag detta oerhört djupt. Brevet skulle varit hemligt, allt i dess innehåll skulle diskuterats mellan Öster och East Front och SMP skulle inte känt till ett skit. Vi har nu lärt från det misstaget. Som jag ser det är den typen av ”samarbete” för att föra fram ett missnöje i det öppna avslutat, åtminstone från den officiella hemsidan. Då jag inte är delaktig i EF:s styrelse eller har något mandat för detta kan jag inte svara för EF som förening. Men jag lovar er, att så länge jag är utgivare för den här hemsidan så kommer det aldrig mer att publiceras en enda länk till SMP. Vi har ställt upp och länkat till tävlingar som tidningen anordnat, chatsessioner med Österspelare m.m…m.m… Vi har också alltid ställt upp om de behövt eller velat ha vår kommentar på saker och ting.

Men jag anser att vi inte har fått tillbaka ett skit från vår lokala tidning – inte ett skit mer än just skit.

2003 publicerades det ett veckobrev på den här sidan som – om man ville, och hade god lust för det – innehöll påhopp på en domare. Ironiskt nog just efter en hemmamatch mot Halmstad. Expressen hittade en löpsedel, ”Domare hotas på supportersida” och Johan Persson, big boss man på SMP-sporten hittade en titel på en krönika: ”East Front missbrukar det fria ordet”. Detta trots att veckobrevet snart efter publiceringen tagits bort och EF:s dåvarande ordförande personligen ringt upp domaren i fråga och bett om ursäkt.

Men det var ju ett fint scoop. Och ännu ett ypperligt tillfälle att kasta skit på Östers supportrar.

Nej bästa Smålandsposten – nu är det slut. Publicera gärna även i fortsättningen skribenter som sett två matcher på Värendsvallen och har så uppenbarligt noll koll på vad supporterskap handlar om. Publicera också gärna topplistor över allsvenskans supportrar, placera East Front näst sist och skyll sedan på att listan skapats av ovan nämnda sportchef Persson (som dock enligt uppgift ska befinna sig på semester). Låt oss bara kort konstatera att flera av supporterskarorna på listan ni publicerar inte ens kontinuerligt anordnar bortaresor till sitt lags bortamatcher, eller att Halmstadsupportrarnas (för övrigt på SMP:s lista placerade flera platser före East Front) utlovade ”invasion” till gårdagens match stannade vid en knappt full buss och enstaka resenärer. Som mest ägnade tiden åt att bua ut sitt lag. Så klart att East Front är sämre än dem.

Eller inte.

Ta Malmö borta i förra omgången. Malmöfansen buar kollektivt ut sina spelare efter 0-0 i paus, vissa av dem buar fortfarande efter att de lyckats göra 1-0 i andra halvlek. East Front sjunger hela matchen, även i underläge – och överröstar missnöjesklacken flera gånger. Detta konstateras bland annat på flera supporterhemsidor runt om på webben, även de icke-Österbaserade. Man tycker således att kanske något om detta borde nämnts i SMP, men inte.

Tro nu inte att vi saknar självkritik, för det gör vi sannerligen inte. Många matcher har det varit dåligt med EF:sk sång och glädje på hemmaplan i år, men ta en titt på Östers hemmastatistik innan matchen mot Halmstad:

0 vunna matcher, 2 oavgjorda och 4 förluster.

Hitta gärna supportrar som med detta facit konstant dominerar röst- och sångmässigt i allsvenskan, och berätta sen för oss hur de gör. Eller kanske skulle vi Östersupportrar ta efter storstadslagen (som konstant toppar supporterrankingen överallt) och via hotelser, diverse bränder och slagsmål under matcherna och renodlad firmaverksamhet ”stötta sitt lag i motgång”? Kanske skulle vi inte vara så ”tama” då.

Men nej, det fungerar inte så. Vi är, trots hur vi ofta framställs, inga sjungande och skrattande clowner som finns på Värendsvallen för hemmapublikens skull, kanske inte ens alltid för Östers skull. När man älskar sitt klubbmärke gör det ont när det dras i smutsen, när ens lag förlorar eller underpresterar kan sorgen och smärtan ta överhanden. Ibland har man själv kraften att vända genom att nästan uppgivet skrika ”kääääämpa Öster” trots 0-2 i röven och att halsen snarare mått bättre av ett paket halstabletter och en kopp örtté, men ibland så går det bara inte. Har man varit där förstår man. Att beskriva ett supporterskap utifrån och samtidigt komma med förslag känns lite som att en oskuld skulle driva en sexrådgivningsspalt.

Och som sagt, jag svarar bara för mig som ansvarig utgivare på den här hemsidan. Ni resterande EF:are och/eller &Oum
l;stersupportrar får göra hur ni vill; fortsätt köpa tidningen/prenumerera, diskutera/kämpa med sportens ansvariga eller bara bojkotta hela skiten.

Själv kommer det dröja lång tid innan jag får tillbaka förtroendet för vår lokaltidning igen, om det nu någonsin sker igen. Och det är synd, för intentionerna hos SMP finns där. Bloggen från Italien under Östers försäsongsläger var till exempel fantastiskt bra.

Men nu har vi blivit pissade på så många gånger att jag börjar tröttna.

EF mot världen.