Krönikor

Krönika: Gefle IF – Öster 1-0…

…och tankarna efteråt. Så är namnet på den här matchrapporten, och ni inser säkert redan nu att ni inte kommer att få en vettig matchanalys den här gången heller. Istället så koncentrerar jag mig på att berätta om Djävulen och Ängeln som sitter på mina axlar, precis som i den nya reklamfilmen för någon matvarubutik. De har världens jävla fight på mina skulderblad just nu. Vad de skriker åt varandra får ni reda på om ni klickar på ”Läs mer” här nedan.

Ängeln har suttit där rätt länge nu, ända sedan vi cementerade oss fast i toppen i Superettan förra året. Hans argument är otvetydiga: ”Vi gör rätt, vi gör rätt…” brukar han mässa i mitt öra med en dår.. nä förlåt påves envishet. Han brukar nämna saker som kontinuitet, som att vi spelar ett modernt spelsystem i 4-3-3, har en konstruktiv tränare med båda fötterna på jorden och att den här motgången vi upplever nu, den löser sig – bara vi hittar rätt spelare på rätt plats samt att en handfull spelare lyfter sig och börjar leverera. Så enkelt är det enligt Ängeln.

Djävulen håller inte med. Som ni säkert förstår.
 

Just nu skriker han åt Ängeln: ”Du vet Jevgenij Kouznetsov, han som skulle varit Östers framtid – han jobbar just nu som Securitasvakt i Växjö, vafan tror du Lasse Jacobsson gör om tre år?”. Han raljerar över hur uselt våra nyförvärv beter sig på planen (minus Helgi Daniélsson som till och med en jävel som han menar är en riktigt bra fotbollsspelare) samt hur övertygad han är att med Östers nuvarande riktning går det åt hans hemtrakter och att vi därmed inom kort återigen får skåda Österfotboll på skräckarenor som Falkenbergs IP och Skarsj.. förlåt nåt-jävla-byggföretags Arena.
Man kan lugnt säga att Djävulen har flyt just nu. När Öster t.ex. bytte in Peter Wibrån och Daniel Svensson som offensiva krafter mot slutet av dagens match skrattade han så högt att till och med överdjävulen själv, Lucifer, bankade upprört i väggen.

 Öster har däremot inte flyt. Utspelningen i Helsingborg var inget att säga om, men det här.. Att torska på ett skitmål i andra minuten, endast lyckas skapa några farligheter via fasta situationer och givetvis även lyckas träffa stolparna på Strömvallen två gånger. Hur många procent större är ett mål än två stolpar? Räkna ut det ni som kan, jag orkar bara inte.

Skit, skit, skit. Vi är skit – och vi vet om det.

Och på något underligt sätt måste vi programmera in motsatsen in i våra spelares hjärnor tills på onsdag, då en av årets absolut viktigaste matcher spelas på Värendsvallen.
Kalmar FF. Jag gillar att skriva det som K*F. Stjärnan markerar inte för mig enbart att jag behandlar bokstavskombinationen som ett mycket fult ord, utan även att ordet Fotboll de facto inte existerar hos östkustlaget. Istället för ett ganska kul möte mot eviga lillebror har onsdagens match seglat upp som ett måste i min hjärna. Nej, jag kommer inte att överge mitt Öster i händelse av noll poäng. Men det kommer att bli en tung, tung, tung vecka och ett VM-uppehåll utan glädje ända tills vi får chansen till upprättning efteråt.

Till råga på allt fick jag ett ilsket ryck idag, lät lockarna (nja snarare striporna) falla för en klippmaskin och ser nu enligt min kära livskamrat ut som en ”förrymd straffånge alternativt wannabe-huligan”.
Wannabe-huligan. Passande ord med tanke på onsdagen, och nivån på den senaste tidens inlägg i vårt forum Klotterplanket (vilket föranledde en tillfällig stängning av det nämnda forumet). Kanske några i Kalmar önskar att den småmysiga semesterfirarorten vid brofästet till Öland var en skitig industriförort i London, Birmingham eller Manchester, och att man faktiskt var så jävla fattig att man tvingades sno sin Stone Island-jacka istället för att morsan köpte den åt en. Men till och med om man har kulturen bakom, och där kulturen i någon form har ett berättigande så fattar man en sak:

Spelet är roligare om de man spelar med är med i spelet.

Låt mig därför klargöra en sak: Att försöka hetsa Östers officiella supporterförening East Front till bråk funkar inte. Vi har vår egen uppfattning om vad själ och hjärta i samband med fotboll betyder. Live and you will learn. Free your mind, and the rest will follow.

Låt oss hålla våra nävar i fickorna men likjävlaförbannat knyta dem hårt. På onsdag ska vi stötta. Vi ska göra vårt, som borta mot Helsingborg. Vårt krig avgörs på planen, och det ska alla få veta om. Alla.
Nu skiter jag i det här i några timmar och går och lägger mig. Imorgon kan ni som råkade se dagens match få rösta på den. Djävulen, som tystnat under tiden jag skrev den krönikan, har nu vaknat till och viskar flinandes i mitt öra ”Får någon över 2 i snitt har Öster gjort en stormatch”

Ängeln svarar inte, han är knäckt.