Nyheter

Inför Öster – IF Elfsborg

"Alltid trevligt med möjlighet till snabb revansch" säger en del av mig. En annan del säger "Det hade varit bra med några dagars vila till". Vilken del av mig som får rätt märker vi imorgon då Öster tar emot Elfsborg klockan 15:00.

Jag har inte sett några träningar den här veckan, så jag har svårt att uttala mig om hur det sett ut – men jag tänka mig att de har präglats av en  slags kombination mellan revansclusta och oro över skadorna på nyckelspelarna Fredrik Gustafson, Ingemar Teever, Björn Stringheim och Pavel Zavadil. Som det ser ut just nu är det endast de två sistnämnda som man vågar spika i en startelva, Fidde och Teever är det aningens värre med. I Fiddes fall är det en saftig lårkaka som spökar och Teever har någon form av lättare sträckning i vaden.
Om vi börjar med backlinjen så lär Fiddes frånfälle innebära att Bild/Da Silva tar mittbacksplatserna och Emin och Backman blir ytterbackar. De två sistnämnda måste ta sig en ordentlig funderare efter insatsen i måndags då de två mål av AIK som inte var regelvidriga kom till efter att båda blivit grundlurade. Emin spelade dock upp sig allt eftersom och ska inte ha någon som helst skugga över sig efter den klockrena brytningen av Figureido som förorsakade AIK:s felaktiga straff. Han visade att det inte är många spelare som kommer att springa förbi honom man-mot-man i årets Allsvenska. Backman kändes dock ganska ostabil under hela matchen; osynlig som vänsterforward och fel i positionerna som vänsterback (efter att Fidde gått ut i 28:e).
Mittfältet är förhoppningsvis identiskt med startelvan mot AIK. Det visar sig väldigt tydligt att vi tappar en offensiv dimension i vårt spel när Zavadil inte är på planen. Jag spikar alltså Wibrån – Zavadil- Helgi trots att Wibrån var lite sen i duellerna (kan förklaras av lite besvär i ena knät) och att Helgi kanske gjorde sin sämsta insats i Östertröjan hittills. Trots det var en av planens bästa spelare i måndags, här finns sparkapital.
Anfallet så, och snackar vi ändå om sparkapital så ska vi snacka Freddy Borg. Jag måste erkänna att jag inte trodde att muskelmannen från Skåne skulle ha en sportslig chans att hamna i en hyfsat ordinarie startelva i år, men insatsen i måndags överbevisade mig. Som offensiv mittfältare mot slutet (istället för Zavadil)var han överallt; bände, slet, kämpade, snurrade, passade. Kan bli intressant att få honom som s.k. "nia", det måste vara en mardröm för en mer normalt byggd försvarare att få en så stor, teknisk och samtidigt snabb anfallare emot sig. Jag fortsätter med att spika PC som högerforward. PC som varit sjuk förra veckan kom inte upp i samma standard i måndags som i Göteborg då han var alldeles utmärkt. Till vänster lär vi hitta antingen Backman (om Fidde kan spela) eller Pelu. Jag tycker inte Pelu hade en av sina bästa dagar i måndags när han väl fick komma in, även om det är en typ av spelare som har det svårt mot ett samlat försvar (som ju AIK var efter trygga 3-0 på Värendsvallen). Han är snarare perfekt att utnyttja när det finns ytor bakom ytterbackarna, och det tror det lär finnas imorgon då Elfsborg knappast lär backa hem.
Ett raskt hopp över lagdelarna tillbaka till målvaktsplatsen så är jag övertygad om att Björn står om han känner sig pigg (efter "knuffen" i måndags, ni vet det som var "regelrätt kamp om bollen"). Veselovsky gjorde inte bort sig; det är en duktig målvakt – men samspelet med backarna känns inte helt 100% ännu. Detta resonemang ger en startelva enligt:
Björn Stringheim
Emin Nouri, Marco Da Silva, Fredrik Bild, Tomas Backman
Helgi Daniélsson, Pavel Zavadil, Peter Wibrån
Pär Cederqvist, Freddy Borg, John Pelu
Elfsborg då? Jodåtack. De är i mina ögon en av de främsta utmanarna till de alltid tippade topplagen i årets serie. Man har en komplett trupp i samtliga lagdelar, även om jag sätter ett frågetecken för anfallet. Trots en massiv press på Blåvitt i senaste matchen så lyckades man bara få in en boll bakom gamle-Bengt i IFK:s mål. Nu är det dessutom också en gropig gräsmatta och inte perfekt konstgräs, vilket hämmar tempot i deras annars fina passningsspel på mitten härfört av Anders Svensson. På en sådan plan behövs det mer av snabba omställningar, med andra ord hade de varit förtjänta av en spelare som Lasse Nilsson…
Vi vet ju att vi kan utmana alla lag i årets allsvenska, och vi vet också att vi hade extremt oflyt med precis allt i måndags. Det är dags att bevisa för fotbollssverige att vi inte är den sämsta nykomlingen. På sikt så tror jag vi har möjligheter att bli den bästa. Det krävs lite mer jämnhet och få skador, men kapaciteten finns där. Låt oss tillsammans – supportrar och spelare – bevisa detta imorgon.