Nyheter

Inför IFK Göteborg – Öster

Solen skiner, de meterhöga snövallarna har på några dagar reducerats till grusfyllda och grådaskiga små högar – och fan vet om det inte är dags för allsvensk premiär i fotboll. Öster tar sig som bekant an en av de tilltänkta medaljkandidaterna direkt, inga andra än de goa gubbarna IFK Göteborg. Änglarna från Skö… nä förlåt Götet.


Jag har ytterst motstridiga känslor för IFK Göteborg. Har t.ex. aldrig förlåtit dem för att de plockade kantvirtuosen Stefan Landberg, som tillsammans med Nicklas "Liatorparn" Persson var min favoritspelare i 90-talets Öster. Inte heller är man speciellt glad åt alla de där hedervärda skitförlusterna man åkt på mot dem genom de där bra åren.

Å andra sidan hade de ju Glenn Strömberg. Skit i t.ex. Hysén och Tobbe Nilsson, de är små irriterande bifigurer jämfört med denne gigant. Glenn var min favoritspelare alla kategorer som ung, och jag minns hur glad jag var när han hamnade i Atalanta så jag slapp smyghålla på Göteborg när de inte spelade mot Öster. Och vem glömmer någonsin VM 1990? Jävla Nordin. Med Strömberg från start hade vi inte förlorat en match, möjligen mot Tyskland i finalen. Eventuellt.

Dagens IFK Göteborg är om inte en skugga så iallafall en ganska blek kopia av dåtidens. Under mina ungdomsår var Stockholmslagen ganska bleka figurer bortsett från AIK, som då och då lyckades utmana uppåt. Istället var det Göteborg och Malmö som var de "stora", de lagen man helst som bonnasupporter ville spöa skiten ur (alltså på planen nu). För några år sedan var vår premiärmotståndare så illa ute att man tvingades kvala sig kvar i Allsvenskan mot lillebror Frölunda av alla lag. Lite som att vår existens en gång hängde på ett Superettakval mot Ljungby 1999.

Den första spelaren man tänker på i dagens Göteborg är väl Niclas Alexandersson, en sån där spelare man alltid avskytt i landslaget. Halmstaddialekt och lite.. ja feminin? Nåväl, han spelar dock inte i premiären p.g.a. skada så han kan vi stryka. Så tråkigt. Eller inte!

Sen tänker jag nog på Kalle Svensson, mittbacken från Jönköping. Öster var med och ville ha U-landslagsmannen på tiden det begav sig och lockade med en A-lagsplats direkt, men det hjälpte ju då inte… Idag är han en av allsvenskans mest talangfulla mittbackar, i närheten av en plats i landslaget och kanske, kanske blir han såld typ redan i VM-uppehållet. Tillsammans med ett även i övrigt bra försvar blir han en tuff nöt att knäcka för våra tre forwards.

Framåt har de blandad kompott. Selakovic. Wallerstedt. Ali Gerba. Nja, jag darrar inte – även om viss respekt finns. Selakovic var knappast vad Blåvittfansen förväntade sig förra året, och även om Wallerstedt/Ali Gerba var russinen i GIF Sundsvallkakan så är det inte DE spelarna om ni förstår.

Det här laget tränas av en norrman, Arne Erlandsen. Sen behöver man inte säga mer om det. Startelvan skiter vi också i, det blir säkert ett jättebra lag. Nu lämnar vi över till Sveriges fotbollsmässigt bästa väderstreck:

Östers IF.

Öster, de rödblåa småländska stoltheterna, är nu tillbaka från uppladdningen i Italien. Efter genrepet mot Kalmar så gick planet direkt ännu en gång till norra Italien för 7 dagars laddning på riktigt gräs medans vaktmästarna spelade kort i Värendsvallens inre katakomber. Tränare Jacobsson var oerhört nöjd med lägret och att Öster nu titulerar sig helt skadefritt (även om t.ex. Tyler Hughes har en lång bit kvar till en startelva). "Det känns nästan för bra" är hans kommentar i dagens SMP. Med en sådan positiv inställning är det inte bara Markarydsdialekten som ger oss lite Nanne Bergstrandvibbar… nej förlåt Lasse.

Östers startelva är inte klar, men välj något av nedanstående alternativ:

Stringheim
Nouri, Da Silva, Gustafson, Backman
Wibrån, Danielsson, Svensson
Cederqvist, Teever, Zavadil

eller:

Stringheim
Nouri, Da Silva, Gustafson, Bild
Wibrån, Danielsson, Zavadil
Cederqvist ,Teever, Backman

Zavadil är nyckeln. Väljer Lasse att köra enligt första halvlek i Kalmar och sätta honom i anfallet, eller väljer han den andra halvlekens lite mer positiva offensiv och placerar honom på mittfältet. Jag hoppas på det senare. Vi behöver hans magi (hokus pokus zim Zavadil) från mitten och framåt mot andra spelare, inte isolerat på en kant.

Snart ska vi se GAIS spöa ÖIS. Det är igång!

Och vi ses väl på måndag? För inte kan man väl missa en allsvensk premiär? Det går inte.