Nyheter

Öster – Bunkeflo 2-1

Med tanke på att den här matchen dissats i vårt forum som "ointressant" och "ingen ändå kommer att dyka upp när det är CL på TV" så var det faktiskt en hel del Östervänner på plats i Tipshallen kl. 19:15 och betalade sina 50 kronor som inträdet kostade. Vi hade väl alla hoppats på den berömda ketchupeffekten efter några sega matcher av Öster, men istället blev det en lika pliktskyldig som knapp seger med 2-1. Detta mot ett Bunkeflo som inte alls behöver skämmas för sin insats. Snarare tvärtom.

Öster startade med följande uppställning:

Robert Veselovsky
Emin Nouri, Marco DaSilva, Fredrik Bild, Tomas Backman
Helgi Daniélsson, Fredrik Gustafson, Peter Wibrån
Pär Cederqvist, Ingemar Teever, Pavel Zavadil

Undertecknad missade de första minuterna av matchen och yppade direkt en skämtsam kommentar i stil med "Va? Står det fortfarande 0-0? Avgå någon!". Då svarade Bunkeflo piggt med att göra 0-1 på frispark med hjälp av ett sömnigt och förvirrat Österförsvar. Lärdom: Även spelare i lag från lägre divisioner bör markeras.

Fasta situationer skulle bli matchens signum, men vi kommer dit senare.

Efter målet började man märka en viss förbättring av det inledande direkt dåliga och tafatta Österspelet. Zavadil visade vägen med bra jobb både framåt och bakåt, och med hans precisa passningar och frisparkar så har Öster faktiskt fått en ny dimension i sitt spel – när det funkar. Försvaret såg dock fortfarande darrigt, feltajmat och stabbigt ut – med ett riktigt glädjande undantag – Thomas Backman som spelade upp sig allt eftersom matchen gick. Det är sannerligen nyförvärvens försäsong så här långt (vänta bara, det kommer mera). Men vi ska för den delen inte glömma Fidde G som fick ersätta Bild(som har varit sjuk i veckan) en bit in i halvleken; som vanligt gjorde han en felfri insats även som mittback. Daniel Svensson kom för övrigt in istället för Bild, därför gjorde Öster ovanstående rockad.

Svensson var nära att bli målskytt nästan direkt då han höll sig framme på en fast situation signerad Zavadil, men hans nick tog i ribban. Det dök upp några halvchanser till men halvleken slutade med 0-1 i gästernas favör. Kanske inte rättvist, men det är ju heller inte fotbollen alltid som vi vet… Bunkeflo hade dock i ärlighetens namn några vassa kontringar som kunnat resultera i ännu mer elände.

Andra halvlek så, och Öster fortsatte att trumma på – dock utan att glänsa överdrivet mycket. Det var Zavadil och inhopparen Daniel Svensson som blixtrade till då och då, och faktiskt även vänsterback Backman. PC slet också hårt på sin kant, vilket var trevligt att se då vi ju minns hans försäsong ifjol som rätt lam. Efter ca 20 minuter spelade i halvleken fick Öster en hörna som Zavadil slog till dittills anonyme Teevers panna. 1-1, och nu kunde man se en viss lättnad sprida sig bland Österspelarna, och även bland publiken. Kanske skulle det här inte bli en total plattmatch trots den som sagt rätt bedrövliga första halvan. Några minuter senare utökar Zavadil målskörden till 2-1 på underbart slagen frispark strax utanför straffområdet. Jag behöver inte skriva hur nyttig tjecken kommer att vara för Öster under kommande säsong, det förstår ni vid det här laget bra själva.

Några bra lägen till dök upp för Öster att näta, men faktiskt även för Bunkeflo som ställde om snabbt och kontrade piggt när de fick chansen. Resultatet 2-1 stod sig iallafall till matchens slut.

I en krönika häromdagen skrev jag att det var viktigt att Österspelarna nu fick med sig en positiv match till Italien, men ska sanningen fram så verkade flera av spelarna rent psykiskt redan vara på plats därnere – och istället så fick vi oroliga supportrar som sett en nedåtgående trend under de senaste träningsmatcherna mer vatten på vår kvarn.

Det främsta orosmomentet idag var helt klart försvaret. Nu hade iochförsig Fredrik Bild varit sjuk i veckan, men Da Silva och Nouri som ska vara friska vid det här laget är hittills fjärran från den form man visade i förra året. Istället var det de två mest ovana backarna i dagens backlinje som utmärkte sig positivt – Gustafsson som riktigt bra vikarie för ovan nämnda Bild, och Thomas Backman som efter hand gjorde mer och mer bra saker. En konstruktiv och tuff kille som var rolig att se. På mittfältet kan vi endast ge inhoppande Daniel Svensson godkänt. Vi förväntar oss mer av klasspelare som Wibrån och Daniélsson, som inte riktigt hittade rätt i positionerna idag. I anfallet var Teever som sagt helt anonym förutom målet, och byttes sedermera ut mot Freddy Borg som inte heller han imponerade nämnvärt. Istället så fokuserar vi på Zavadil och PC. Tjecken var klart bäst på plan sett över matchen, och PC i andra halvlek sådär härligt rivig som han kan vara då och då.

Vi ska också nämna målvakten Robert Veselovsky, och lägga till hans namn över den ganska korta listan med klart godkända spelare. Bland annat en riktigt fin reflexräddning på ett bra Bunkefloskott och generellt bra uppfattning i situationerna.

I helgen lämnar spelarna Sverige bakom sig och åker till Norditalien. Som ni säkert redan hört har man också planerat in ett extra träningsläger i Italien strax innan premiären då det inte lär bli några riktigt bra spelklara planer utomhus här i Sverige p.g.a. den långtgångna vintern. Där måste såväl försvarsspel som mittfältsuppställning slipas, och i viss mån även anfallsspelet som idag bygger lite för enahanda på att komma ut på kant och slå inlägg.