Veckobrev

Jag gick till ICA Maxi

Frågan är enkel. Hur går det för Öster i allsvenskan 2006? Svaret är knepigare. Alla söker vi på våra egna platser, på våra egna sätt. Vissa testar lusläsande av Olof Lundhs blogg, andra ger Robert Laul en chans. Nog för att jag har respekt för dessa herrar, men att testa själv är alltid ett bättre alternativ. Så jag gick till ICA Maxi.


Min flickvän skulle köpa strumpor-man-kan-ha-i-pjäxor-utan-att-de-korvar-sig. Då detta tydligen är en ganska sällsynt vara, var det bara ICA Maxi som dög. För det där stället är helt enkelt väldigt Maxi. De har (typ) allt. Och när jag snubblade över den stora korgen med bortglömda dataspel för fyrtio spänn, föddes Planen.

Först köpte jag Total Club Manager 2003 till det facila priset av 39,90 svenska kronor. Sedan installerades i ett nafs hela rasket på min dator. Därefter kunde det ultimata nörderiet börja. En fullständigt manuell uppdatering av spelets hopplöst efterblivna databas; alla svenska lag, arenor, klubbstyrelser, klubbekonomier, dräkter, väderleksförhållanden, publik, domare och – naturligtvis – spelare (och deras utseenden). Allt blev inte riktigt rätt, naturligtvis. Det hela tog en ändå veckas fritid ungefär. Fördelen var att jag fick en grym koll på Allsvenskan inför säsongen, nackdelen att nästan varenda människa som fick nys om projektet flyttade mitt namn från ”förmodligen galen”-kategorin till ”bevisligen galen”.

Emellertid kan vi dra vissa lärdomar av min simulering (förutom att jag nog, trots allt, är galen). Efter elva omgångar av Allsvenskan 2006 kommer de fem mest intressanta sakerna att notera, enligt ICA Maxi-spåkulan, att vara följande:

* Öster parkerar på en elfte plats i serien efter fem oavgjorda, en seger och sex förluster. Pelu väger lätt och blir hela tiden skadad, vilket har tvingat Österledningen att panikvärva från Israel. Ingemar Teever är het, och har gjort alla lagets mål framåt förutom ett som Wibbe petade in på en retur. Det går tyvärr att utläsa en negativ trend i lagets spel, den miserabla 0-0-tillställningen hemma mot Halmstad senast var tredje matchen i rad utan ett enda Östermål.

* Folk och byggnader ser rätt konstiga ut överlag. Rene Makondele är blekvit i hyn och flintskallig, och Fredrik Bild tycks ha färgat håret i någon form av lila nyans. Råsunda tycks blivit enormt fort färdigbyggd, och den lilla souvenirboden på Vallen tycks muterad till en modern ”team shop”.

* Kalmar kommer under 2006 att byta till en exakt kopia av Vitesse Arnhems dräkt. Alla deras fans viftar med Vitesseflaggor och sjunger Vitessesånger. Förändringen tycks ha givit resultat: laget befinner sig i överlägsen serieledning och ett sent mål av Cesar Santin gav en knapp 1-0 seger i derbyt mot ett hårt kämpande Växjölag.

* Djurgården har det svårt. Endast en niondeplats för regerande mästarna, som emellertid hade gjort fyra-noll på Öster efter tio minuters spel.

* East Front kommer under året bilda VÄLDIGT många nya undersektioner. Öster har nämligen 82 supporterklubbar, trots ett publiksnitt på runt tio tusen. Av simuleringen framgår inte vad de nya sektionerna kommer att heta, men heta tips torde vara EF Linköping, EF Kalmar, EF Travfantast, EF Nätpokerproffs, EF Brandman och EF Resten. Kanske har klubbledningens överraskande beslut att sponsra fem bussar och ett tåg till varje bortamatch spelat in?

Veckans tips: Bode Miller – Fyllan 0-4