Krönikor

Krönika: Vi ska tacka Öster och Kalmar Kommun

Krönika eller krönika? Ja, det vet jag inte. Men det jag vet är att den här artikeln gör ett försök att samla ihop det senaste gällande EF/Öster/Arenastaden i en salig blandning. Men varför en sådan rubrik? Jo, idag väntas Växjö Kommun ta ett beslut om vilket av de fyra kvarstående alternativ som ska ta sig an uppdraget Arenastaden, och min tanke om varför ärendehanteringen drastiskt påskyndats på sistone handlar främst om två saker: Östers avancemang till Allsvenskan och Kalmar Kommuns tydligt uttalade vilja om att bygga en ny arena åt Kalmar FF.


Bara för att förtydliga: Arenastaden har nu funnits som prospekt i några år, till och med innan Kalmar deklarerade att man vill bygga ny fotbollsarena – men full fokus på frågan har alltså inte inträffat förrän nu. I Kalmar lutar det åt att en helt ny fotbollsarena byggs, och har jag förstått saken rätt så lutar det åt samma sak här – men vi vet inte säkert förrän kommunen publicerar vinnarförslaget. Vi kan i alla fall konstatera att ett av förslagen handlar om att bygga om nuvarande Värendsvallen med ett glastak(!) vilket väl skulle vara en smärre katastrof för oss fotbollsälskare. Vi vill ju ha en helt ny arena, anpassad enbart för fotboll – och helst med en lösning motsvarande Grassmaster d.v.s. en blandning av konstgräs och vanligt gräs. Där ska vi supportrar inte vika oss en tum.

Hursomhelst blir det spännande imorgon, om kommunen nu klarar av att ta ett beslut idag som utlovat. Nog om det nu.

Igår spelades en testmatch mellan Öster och IFK Värnamo; en match som Öster till slut komfortabelt vann med 4-1. Noterbart är att tre testspelare deltog, och att två av dem hamnade i målprotokollet:

Mario Vasilj: En spelare som varit en at de stora orsakerna till Rydaholms närmast Åshöjdenliknande avancemang genom seriesystemen. Det är många som velat att Öster långt tidigare skulle tagit kontakt med denne stabila mittback som enligt uppgift lyckades bäst av samtliga testspelare igår. Fick dessutom rulla in 3-1 målet.

Johan Nilsson: En Markarydskille, och då förstår ni kanske att det är Lasse Jacobsson som ligger bakom inbjudan. En teknisk virtuos som inledde riktigt bra, men som logiskt sett mattades efter hand. Det är ju snart tre månader sedan säsongen tog slut för Markaryd…

Mattias Bergdahl: En stor och stark centralforward från IFK Luleå(!). Hade enligt uppgift problem med tempo och bollmottagning, men var stark och bra inne i boxen. Är ju också fortfarande ung och utvecklingsbar.

En annan rolig sak som hände igår är att Emin Nouri (äntligen) får chansen i U21-landslaget. Inte en minut försent. Växjöbördige U21-coachen Jörgen Lennartsson har visat intresse för Emin under hela säsongen, men det är alltså först nu som den talangfulle ytterbacken får chansen på allvar. Sett till de övriga ytterbackar som finns i truppen så kan jag inte – även om jag skulle byta ut mina rödblå Österlinser mot vanliga glasögon – se något annat än att Emin mycket väl skulle kunna tillföra en hel del.

Jag avslutar med att lämna lite statusrapport från EF – kanske då främst den nya hemsidan som är inne i ett hektiskt skede just nu. Många är väldigt intresserade över hur det går, vilket inte är något annat än roligt då det ju tyder på att vi har väldigt trogna besökare. Många har mailat fina saker som att man t ex inte kan tänka sig en vanlig dag utan att gå in på EF:s hemsida, och det är precis det mål som vi vill uppnå.

Den nya hemsidan kommer att bli en slags milstolpe i sig. När fler och fler supporterhemsidor försvinner och/eller hamnar på stora portaler som Svenska Fans så gör vi tvärtom. Vi expanderar och bygger en egen portal baserad på det välkända systemet Mambo istället. Här ska den Österintresserade supportern hitta allt man behöver, och väljer man att bli medlem i East Front så öppnas lite av en ny värld:

– Snabb medlemshantering. Betala din medlemsavgift via Paynova och några sekunder senare har du full tillgång till alla funktioner på hemsidan och finns prydligt lagrad i vårt medlemsregister. Du kan även enkelt gå in och ändra dina uppgifter själv om du till exempel flyttar eller byter telefonnummer.

– Hjälp EF att växa. Via betalningstjänsten Paynova så betalar du enkelt in värvade medlemmar från bekantskaps- eller familjekretsen och ser resultatet av det direkt. För varje medlem som värvas får du krediter; som till exempel kan samlas ihop och användas som betalning för bortaresor m.m. Den eller de som värvar allra flest medlemmar kan dessutom se fram emot priser vid säsongens slut nästa år.

– Bättre internkommunikation. I nya hemsidan så finns ett fullödigt internmailsystem, som används av portalen vid all kommunikation med användaren. Aldrig mer oskickade mail p.g.a. strul med servrar och mailboxar! Dessutom kommer en helpdesk upp där medlemmar fort kan få svar på frågor och rapportera om problem.

– Nytt forum. Här händer inte så mycket mer rent funktionsmässigt än en kul detalj – du som betalande medlem får en guldstjärna jämte ditt användarnamn.

– Betalning av bortaresor och donationer till EF/EF Tifo/Supporterspelaren kan nu enkelt göras via Paynova.

– Allmänna förbättringar för alla användare: En fullödig sökfunktion som innefattar alla artiklar på sidan, EF Trophy/Matcher/Spelare med mer statistik än tidigare, förbättrad webshop, förbättrat galleri m.m…m.m…

När blir allt detta klart då? Förhoppningen är fortfarande att en första version av sidan ska släppas innan nyår. Denna ska innehålla de mest använda och icke säsongsbetonade funktionerna som artikelhantering, forum m.m. Strax innan premiären i april kommer sedan den slutgiltiga versionen då spelartruppen, anmälning till bortaresor och EF Trophy m.m. ska vara klart.

Det är som ni förstår mycket att hålla i luften nu för oss som jobbar med hemsidan, och jag vill så här i slutet av artikeln passa på att tacka alla er som kommer med positiva tillrop, inlägg, förslag om förbättringar och som visar intresse för sidans fortsatta utveckling. Tillsammans kan vi bygga något unikt!

Slutligen: Framtiden tillhör oss. Spelartruppen blir mer och mer intressant och det är bra drag kring Öster både sponsor- och allmänt intressemässigt. Det borgar även för oss. Detta kan bli det år då vi tar ett stort kliv mot ett gammalt utsatt mål – 1000 medlemmar i supporterklubben. Det enda som krävs är lite, lite extrajobb av oss som jobbar i EF och av alla er hemsidebesökare som förgyller hemsidan med era roliga och tänkvärda inlägg som lyfter vårt forum till en nivå som tillhör de allra bästa i supporterkretsar i Sverige.