Krönikor

Krönika: Tomtejävlar

Igår kväll satt jag och stirrade på skärmen. Frun var på julfest, barnen hade somnat och jag hade fått i mitt tycke några extra timmar att lägga på den nya hemsidan som man egentligen inte vill något hellre än att få klar så fort som möjligt. Så långt allt väl. Men ändå satt jag och stirrade på skärmen utan att förmå mig till någonting. Det var bara tomt i skallen. Jag suckade och startade min ordbehandlare istället.


Låt oss snacka lite Öster. Whats´s the deal med Mr Teever? Igår skrev jag ett inlägg på forumet om att jag var säker på att esten inte gjorde en lettisk s.k. ”Kaspars” och tillbringade sin vintersemester hos diverse klubbar på Europas bakgård. Sen blev jag osäker. Tänk om det är just det han gör? Samtidigt så vet jag ju att flera papper redan är påskrivna, men att det saknas något – det där sista som gör att Öster på allvars allvar kan säga att ”jo, han är klar för oss”.

Tomten, jag har varit snäll i år. Nu är du så god och löser övergången med Ingemar Teever och släpar hit en meriterad back. I gengälld så lovar jag att inte gnälla över alla de amerikanskpåverkade replikor av dig i skrikigt rödvit dräkt som nu finns överjävlaallt omkring oss. Det är trots allt jul och jag får helt enkelt acceptera det beteendet två-tre månader om året. Det är cool med mig. Men då får du banne mig se till att sätta lite fart.

Rödvitt ja. Vid bordet mitt emot mig på jobbet sitter numer en Kalmarbo som är måttligt till lagom intresserad av fotboll, men som gjort till livsuppgift att sätta en nagel i ögat på mig. Därför hänger numer en rödvit halsduk vid hans plats. Who cares. Jag har matchtröja, Gösta Linderholm-tavla, rödblå halsduk och i princip resten av kontoret med mig. Samtidigt är jag imponerad över laget från brofästet. Att bara kvalificera sig till Royal League och där bl a snyta Backes FC Köbenhavn på tre poäng är faktiskt lite bragdartat med tanke på den allmänna loosertraditionen i föreningen. Man får ibland frågan om man är avundsjuk på de rödvitas framgångar, bl a här på forumet. Det finns aningen bättre lag att vara avundsjuka på, brukar jag svara. Jag hade till exempel hellre varit FC Köbenhavn och torskat mot Kalmar med 0-1 på bortaplan, än Kalmar FF och vunnit mot FC Köbenhavn med 1-0 på hemmaplan.

I morgon ska vi dessutom få se länslagsmatchen. En match som jag tror kan bli riktigt tuff i år då Rydaholm släpps in i länsgemenskapen trots att byn tillhör Jönköpings Län. Men samtidigt ska vi komma ihåg att både säväl Växjö Norra som Växjö BK just nu är bleka kopior av sina bästa dagar, Ljungby och Markaryd är inne i generationsväxlingar eller nåt och resten – ja resten av lagen ska helt enkelt inte ha spelare som kan hota oss. Men det är många spelare som höjt sig rejält i Tipshallen under begränsad tid. Vi har sett det förr.

Jag tänker ibland på Christoffer Bublies från Bredaryd. Killen som kom inför 2001, efter att ha varit rent fantastisk i vinterträningarna i Tipshallen. ”Årets fynd i svensk fotboll”, tänkte jag och såg oss kunna sälja honom för åtminstone några miljoner till Malmö FF redan året efter. Eller Dani Hamzo som lekte med allt och alla i Tipshallen när han kom inför förra allsvenska sejouren 2003. ”Årets fynd i svensk fotboll” tänkte jag återigen. Nu blev det ju inte så. Bublies förpassades ganska snart tillbaka till Bredaryd, och Dani Hamzo åkte tillbaka till Stockholmsområdet för att åter vandra runt på huvudstadsfotbollens bakgårdar; blixtrade till i några minuter i förra årets Allsvenska med ett makalöst fint mål mot Djurgården men lär väl aldrig mer få chansen i den högsta serien i Sverige igen.

Efter länslagsmatchen så åker ett gäng Österspelare upp till Jönköping för att spela futsal. En turnering jag såg fram emot och faktiskt tänkte besöka tills jag såg Östers grupp:

Östers IF
Stensjöns IF
Markaryds IF
IFK Tuna
Egnahems BK
Motala IF FK

Wow. Ett länsderby mot Markaryd. Nä, jag stannar nog hemma trots att Pelu och Velic är uttagna vilket lär betyda ganska kul fotboll åtminstone. Men heder åt er som åker.

Ibland har jag fortfarande svårt att fatta att vi spelar i Allsvenskan nästa år. Vi glömmer vilken bragd det är att ha tagit sig dit; det var ju som ni vet fler lag än oss som verkligen, verkligen hade målsättningen att ta steget upp medan Östers plan egentligen var att gå upp nästa år.

Tänk om det blivit så. Jag skulle absolut inte vilja vara i årets Superetta där bl.a. Norrköping börjat spänna musklerna rejält och det finns ett revanschsuget Landskrona som nu väl får vittja ungdomslagen igen på nya talanger istället för att handla in en massa loosers under säsongen. Och vi ska inte glömma Sundsvall som också har en bra ungdomssektion. Vilken jävla mardrömsserie. Känns som att det faktiskt kan vara lättare att hamna sämst 11:a i Allsvenskan än på plats 1-2 i Superettan 2006, med tanke på de extra resurser en allsvensk plats skänker vår förening.

Nu stirrar jag på skärmen igen. Programmeringskrampen har bytts ut mot skrivkramp. Det är nu jag och Jakob Hellman mot världen.